Претупан акт от общинари спаси горски нарушител от глоба
Снимката е илюстративна

автор: Ружа Любенова

източник: в. "Седмицата"

 

Съдът постанови разноските по делото да са за сметка на Община Севлиево

 

Горски нарушител, сякъл и извозвал трупи без разрешение по общинския път за с. Купен – махала Кладев рът, се спаси от 1000 лева глоба. Вместо това Община Севлиево е осъдена да изплати хонорара на адвоката му в размер на 300 лева, отсече севлиевският Районен съд.

Защо вместо да накаже явен нарушител, Общината ще плаща неговите задължения. Защото служителите й не си свършили работата, както трябва, мотивира се съдът. Решението му стана ясно на 2 октомври т. г., а случаят е от тази пролет.

На 19 май 2020 г. в звено „Общински инспекторат“ при Община Севлиево постъпил сигнал, че по общинския път с. Купен, местността Кладев рът, се движат извънгабаритни и тежки пътни превозни средства и товари без разрешение. След получаването му, към мястото тръгнали трима инспектори. По път взели и местен жител, да ги заведе точно където се извършвало нарушението. Оказало се, че в частни имоти в местността Кладев рът се извършва сеч, трупите от която били складирани край общинския път с. Купен – махала Кладев рът, в нарушение на няколко члена и алинеи от Наредбата за управление на общинските пътища в Община Севлиево. Дърветата били маркирани, но разположени от двете страни на пътното платно в протежение на 500-600 метра. В близост до един ляв завой трупите се товарели в камион DAF-XF и ремаркето му. Това, разбира се, създавало затруднения на преминаващите. Проверяващите забелязали на пътя спрял лек автомобил с пътуващо в него младо семейство, което не можело да продължи, заради камиона, трупите и товаренето им.

Последвала проверка на документацията на ръководителя на обекта – К. П. (горски и собственик на фирма), който обаче не можал да им покаже разрешително за ползване на общинския път в местността Кладев рът - с.Купен, тъй като не притежавал такова. Подобни документи се издават от кметовете, в случая или от кмета на с. Стоките, или от кмета на Община Севлиево. Но тук липсвал…

И една немаловажна подробност - К. П. помолил проверяващите да не съставят акт на водача на автомобила, тъй като трудно намирал шофьори, които да извършват превоз на добиваната от него дървесина. После, пред съда, използвал това в своя полза…

В крайна сметка актът бил съставен на името на К. П. Инспекторите се свързали по телефона и с дежурния в РУ МВР Севлиево и чрез него направили справка за собствеността на товарния автомобил – влекач и полуремарке, както и за неговите технически параметри. После съставили протокол, в който било написано, че К. П. „е извършил сеч на частни гори и организирал извозването на дървесни трупи с извънгабаритни и тежки пътни превозни средства, което е предпоставка за нарушаване на пътната инфраструктура.“ Направили снимки, подписали се и тримата общински служители.

След около месец, в края на юни т. г., нарушителят К. П. получил наказателно постановление за глоба от 1000 лв., подписано от кмета на Община Севлиево. Но не я платил, а решил, че може да обори контролните органи и с мотива, че е постановлението е “неправилно и незаконосъобразно“, призовал Община Севлиево в съда.

И там – изненада! Съдът уважил жалбата на К. П., защото „нито в акта, нито в наказателното постановление е посочен пътят, за който се приема, че се е извършвало извозването и от какъв вид е той - пише в съдебното решение. Посочено е, че се извършва извозване от камион, без да са посочени неговите данни – регистрационни номера, от какъв състав се състои – влекач и полуремарке, влекач, камион с ремарке и т.н., както и товара, който се извозва с него, за да се направи обоснована преценка дали пътното превозно средство и товара му представляват извънгабаритен или тежък товар по смисъла на закона…“ А оттам и да се търси вина у К. П.

Тук е мястото да споменем и онази немаловажна подробност – молбата на К. П. да не бъде наказван шофьора на камиона. Точно това обстоятелство той използвал пред съда. В жалбата си написал, че камионът не бил в движение, а в процес на товарене. И че в случая следвало „да бъде ангажирана административно-наказателната отговорност на водача“ на превозното средство, а не неговата.

В решението си съдът продължава: „Посочено е, че се установило извозване, но не става ясно налице ли е било движение по път, за който се изисква разрешение от съответната администрация – било общинска или държавна. Неясно е и в какво се състои поведението на К. П… - извършвал ли е или е наредил да бъде извършено движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства и товари без разрешение на собственика или администрацията, управляваща пътя. Посочените процесуални нарушения са от категорията на съществените, представляващи самостоятелно основание за отмяна на обжалваното наказателно постановление, без да се обсъжда спора по същество...По тези съображения съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно.“

Накрая съдът е уважил и искането на К. П. изгубилата страна – Община Севлиево, да покрие разходите по делото и да изплати на адвоката му 300 лева хонорар.

Общината има право на обжалване пред Административния съд в Габрово, но при липсата на толкова важни обстоятелства в акта едва ли решението ще бъде по-различно.

И в крайна сметка – един нарушител се спаси от глоба, задължи Общината финансово, а трима инспектори не си свършиха работата както трябва.

 

 

 

 

 

Изпращаме днес Цветан Цонев
Общество
Като преди сто години сенничани се обединиха за църквата си
Общество
In memoriam: Почина Йорданка Костадинова
Общество
"Български пощи" приемат писма до Дядо Коледа до 12 декември
Общество
Временно се спира автобусът по линията Севлиево-В. Търново
Общество
In memoriam: Напусна ни Цветан Цонев (Цъфа)
Общество
Читател: Боли, когато се руши създаденото от друг
Общество
Напусна ни Боян Ботев - достоен българин и севлиевец
Общество
Резолюция на ЕП предупреждава, че свободата на медиите се влошава
Общество
През октомври са станали 59 катастрофи с 15 ранени и един загинал
Общество
Дете е простреляно от преправена въздушна пушка, произвела изстрел
Общество
Още две седмици без петъчен пазар в Севлиево
Общество
Как Асоциацията по ВиК Габрово се оказа куха откъм дейност
Общество
Претупан акт от общинари спаси горски нарушител от глоба
Общество
С 8% по-високи цени на природния газ обяви "Севлиевогаз" от 1 ноември
Общество
Учениците от Севлиево се връщат в клас в понеделник
Общество