През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс

от Емилия Димитрова

Изключително голям финансов ресурс ще има на разположение общинската администрация в Севлиево през 2021 г. Общината ще разполага с 18.5 млн. лв. повече спрямо миналата година, а бюджетът се очертава да бъде в рамките на малко над 54 млн. лв. Тази цифра е без аналог и напълно опровергава определението "рекорден" за миналогодишния бюджет от малко под 36 млн. лв.

За втора поредна година от Общината дават публичност на проекта за бюджет преди обсъждането на финансовата рамка с граждани, насрочено за 18 януари т.г. (проектът е достъпен на сайта на институцията, б.р.). 

Най-общо този ресурс ще осигури по-висок стандарт за делегираните от държавата дейности. През 2021 г. са планирани с 1.7 млн. лв. повече за образование, с 280 хил. лв. повече за общинско здравеопазване, с почти 1.4 млн. лв. повече за социални дейности, с близо 2 млн. лв. повече за ремонт и поддържане на уличната мрежа и с близо 400 хил. лв. повече за култура и спорт.

Най-голямо е увеличението при целевите средства за капиталови разходи. Това са парите за ремонти в общинската инфраструктура, които за 2021 г. са планирани в обем на почти 24 млн. лв. срещу 6.5 млн. лв. през миналата година. Очакванията са, че повечето пари ще бъдат достатъчни за подобряване на незадоволителното експлоатационно състояние на общинската пътна мрежа, за чиято поддръжка отговорността е на Общината. 

Само преди ден "Севлиево онлайн" изнесе информация, че 162 км. от общо 287 км. общинска пътна мрежа са в лошо и на практика на територията на община Севлиево няма и километър общинска пътна мрежа, за която да се каже, че е в добро състояние.

Община Севлиево отвори процедурата по отправяне на предложения към проекта за бюджет за 2021 г. преди внасянето му в пленарна зала. Предложения могат да правят граждани, представители на неправителствени организации, на местния бизнес, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на второстепенни разпоредители и бюджетни звена. Предложенията се завеждат в Информационния център за граждани или се изпращат на електронен адрес sevlievo@sevlievo.bg до 19.01.2021 г.

 

 

 

 

 

 

 

Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври
Общество
Близо 5000 са новите безработни в областта от началото на пандемията
Общество
Водата в област Габрово поевтинява с 3 % от Нова година
Общество
Храненето на медиците на първа линия е осигурено до 31 декември
Общество
Една емблема на Севлиево - Костадин Костадинов, загуби битката с Ковид
Общество
По-високи цени са в сила в Севлиево за някои услуги и общински такси
Общество
Брекзит: новите отношения между ЕС и Великобритания и Вие
Общество
Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно
Общество
11 670 лв. за деца дариха от "Идеал Стандарт-Видима"
Общество
През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс
Общество
Съдът отмени увеличението на данъка върху имотите в община Севлиево
Общество
Повече от половината общински пътища на Севлиево са в лошо състояние
Общество
Детските градини и началните училища отварят на 4 януари
Общество
МВР да осветли проверката от побоя на Димитър Кенаров, настоява АЕЖ
Общество
Тихомир Петков получи служебна благодарност от главния прокурор
Общество
ЕРП Север преустановява планираните прекъсвания на ток по празниците
Общество