През 2021 г. Община Севлиево ще разполага с рекордно голям финансов ресурс

от Емилия Димитрова

Изключително голям финансов ресурс ще има на разположение общинската администрация в Севлиево през 2021 г. Общината ще разполага с 18.5 млн. лв. повече спрямо миналата година, а бюджетът се очертава да бъде в рамките на малко над 54 млн. лв. Тази цифра е без аналог и напълно опровергава определението "рекорден" за миналогодишния бюджет от малко под 36 млн. лв.

За втора поредна година от Общината дават публичност на проекта за бюджет преди обсъждането на финансовата рамка с граждани, насрочено за 18 януари т.г. (проектът е достъпен на сайта на институцията, б.р.). 

Най-общо този ресурс ще осигури по-висок стандарт за делегираните от държавата дейности. През 2021 г. са планирани с 1.7 млн. лв. повече за образование, с 280 хил. лв. повече за общинско здравеопазване, с почти 1.4 млн. лв. повече за социални дейности, с близо 2 млн. лв. повече за ремонт и поддържане на уличната мрежа и с близо 400 хил. лв. повече за култура и спорт.

Най-голямо е увеличението при целевите средства за капиталови разходи. Това са парите за ремонти в общинската инфраструктура, които за 2021 г. са планирани в обем на почти 24 млн. лв. срещу 6.5 млн. лв. през миналата година. Очакванията са, че повечето пари ще бъдат достатъчни за подобряване на незадоволителното експлоатационно състояние на общинската пътна мрежа, за чиято поддръжка отговорността е на Общината. 

Само преди ден "Севлиево онлайн" изнесе информация, че 162 км. от общо 287 км. общинска пътна мрежа са в лошо и на практика на територията на община Севлиево няма и километър общинска пътна мрежа, за която да се каже, че е в добро състояние.

Община Севлиево отвори процедурата по отправяне на предложения към проекта за бюджет за 2021 г. преди внасянето му в пленарна зала. Предложения могат да правят граждани, представители на неправителствени организации, на местния бизнес, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на второстепенни разпоредители и бюджетни звена. Предложенията се завеждат в Информационния център за граждани или се изпращат на електронен адрес sevlievo@sevlievo.bg до 19.01.2021 г.

 

 

 

 

 

 

 

Платформа за проверка на фактите стартира и в България
Общество
МиГ-29 е паднал в морето по време на учение тази нощ
Общество
Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Общество
Започват проверки за спазване забраната срещу изсичане на гори
Общество
От 10 юни Паспортна служба ще работи с удължено работно време
Общество
Освободени са двама от ръководството на Северноцентралното предприятие
Общество
До 22 юни се кандидатства за трета фаза подкрепа за оборотни средства
Общество
Борислав Бончев се срещна с МВР - ръководството, темата са изборите
Общество
Четирите стихии - фестивал за 1 юни събира деца и възрастни
Общество
Мобилни екипи за ваксинация поиска областният управител за Севлиево
Общество
Министър Минеков удостои Найден Петров с почетен знак „Златен век“
Общество
Анализ трябва да елиминира Африканската чума по свинете
Общество
Честит Ден на светите братя Кирил и Методий
Общество
С над 20 000 балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки
Общество
Енерго Про променя датите за отчитане и плащане на ел. енергията
Общество
Областният управител разпореди проверка на язовирите
Общество