Търсене

Прокуратурата проверява Община Габрово за изпълнение на проект, финансиран от Националния доверителен екофонд

Емилия Димитрова
Прокуратурата проверява Община Габрово за изпълнение на проект, финансиран от Националния доверителен екофонд

Прокуратурата ще провярава колко струва доставката и монтажа на чешмата и дали има неправомерно разходване на бюджетни средства, снимка: FB

Окръжна прокуратура Габрово е започнала проверка за изразходване на безвъзмездна финансова помощ, предоставена на Община Габрово от Националния доверителен екофонд.

От държавното обвинение са възложили проверката на сектор “Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР. Целта е да се съберат данни, които да установят дали е налице престъпление по чл.220 от НК (сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице, с което се нанасят щети на организация или институция, б.р.) или друго престъпление от общ характер, съобщават прокуратурата.

Действията на държавното обвинение са продиктувани от репортаж, излъчен в почивните дни по bТВ, а самият репортаж е провокиран от разследване на фейсбук групата „Граждански контрол Габрово“.

Според разкритията на „Граждански контрол Габрово“ Община Габрово е отчела паркова чешма тип „фонтанка“, монтирана в парк „Колелото“, за 7170 лв. с ДДС, докато гражданите открили същата чешма в каталог на севлиевска фирма на цена 700 лв.

Проектът, обект на проверка, включва още две соларни „умни“ пейки. Те са поставени на 4 октомври м.г., като едната е в парк "Колелото", а другата край блок "Катюша" в кв. Младост.

Всяка от пейките е отчетена за почти 17 хил. лв., но при тях сравнение е трудно да се направи, тъй като те били с уникален дезайн, създаден специално за община Габрово, пишат авторите на разследването. Уточняват обаче, че "обикновената част" от "умната пейка" т.е. мястото за сядане може да се намери и сравни. Такова изделие от най-добро качество струва 360лв. с ДДС, пишат от граждански яконтрол и пресмятат, че остават 16 600лв. за всяка "умна част", която включва 2 USB порта, 2 слота за безжично зареждане, соларно панелче, метална конструкция и вече потъмнели летви". 

Проектът се финансира от Националния доверителен екофонд и е на обща стойност 44 058лв. без ДДС, които са отпуснати безвъзмездно на Община Габрово, за да го реализира, пишат от „Граждански контрол Габрово“, като припомнят, че фондът се финансира целево от държавния бюджет.

Вчера от Община Габрово публикуваха позиция, в която се казва, че "всички дейности по проекта са изпълнени качествено и законосъобразно", а в "репортаж на телевизия bTV бяха изречени серия неверни твърдения за чешмата и соларните пейки, разположени в парковете „Колелото“ и „Младост“ в Габрово". Посочва се, че "умишлено се представят изграждането на чешмата само чрез нейната доставка и цената на готовото изделие", а истината, според общинската администрация е, че "договорът за доставка и монтаж на чешмата, включва гаранционно обслужване, както и необходимите строително-монтажни работи", изброени детайлно в позицията

Посочва се още, че крайната стойност, на която е изпълнен проекта, е 36 715 лв. без ДСС, а не малко над 44 хил. лв., както е посочено в телевизионния репортаж.

На финала се казва, че Общината е изпратила сигнал до прокуратурата за извършване на проверка по случая. 

Прокуратурата е втората, която започва проверка, след като от Националния доверителен екофонд са уведомили "Граждански контрол Габрово", че също започват проверка. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!