Търсене

Разлики до 90% между цената на едро и дребно на кашкавала, отчетоха днес трима министри

Емилия Димитрова
Разлики до 90%  между цената на едро и дребно на кашкавала, отчетоха днес трима министри

Двойно скача цената на кашкавала в някои вериги докато се движи от търговеца на едро до щанда в магазина, снимка: Pixabay

Нелоялни търговски практики, съмнения за необосновано високи печалби и още нарушения, които ощетяват българските потребители са част от констатациите от проверките на цените на основни хранителни продукти, които правителството започна. Това обяви днес на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по политическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. В брифинга участваха още министърът на икономиката Никола Стоянов и министърът на земеделието и храните Явор Гечев. 

От склада до щанда

Проверките установяват, че цената на кашкавала на някои места в страната скача двойно докато от склада на едро стигне до щанда за търговия на дребно. Същото е при кравето сирене. Това не са масови случаи, но ги има. Осреднената разлика между цена на едро и дребно при кашкавала е 20%.

При кравето масло маржът между цена на едро и дребно е малко над 60%.  

При кравето мляко се наблюдава разширяване на маржа между цените на едро и на дребно в края на 2022 г. до около 25% и стесняване през последните две седмици на февруари 2023 г. до около 16%. 

Яйцата, чиято цена стигна рекордни стойности по Нова година и продължава да е висока, всъщност поевтиняват на едро, сочи презентацията, представена от министъра на земеделието Явор Гечев. Разликата между цена на едро и дребно на яйцата е около 40 на сто. 

При краставиците последния месец също се отчита сериозно поскъпване, но според министър Гечев то е обяснимо, заради ограниченото оранжерийно производство и зимния сезон. Разликата между цена на едро и дребно е 20%.

Ще можем да сравняваме 

Предстои изработването на информационен портал, на който ще могат да бъдат подавани сигнали, а търговските вериги ще публикуват техните цени. По този начин ще се постигне прозрачност и потребителите ще се ориентират къде е по-добра цената на даден продукт. 

Как ни примамват търговците

Някои от най-често срещаните и установени при проверките нелоялни търговски практики, установени от проверяващите, всъщност са добре известни на потребителите.

Търговските послания от веригите са едно от тях, но дали посланието отговаря на действителното предлагане. При проверките е установено, че магазин от голяма верига обявява: "Само днес, само на най-ниската цена" за цена на киви. Оказва се, че нито е само днес, нито цената е най-ниска, са установили проверките. Цената на въпросния продукт по време на проверката, обявен "на най-ниска цена" е била по-висока от цената на същия продукт в друг магазин.  

Друга често срещана практика е невярната информация върху етикета на стока - цената на касата се оказва по-висока от тази върху етикета. 

Разпространяването на промоции чрез брошури е друг вид нелоялна търговска практика. Оказва се, че рекламираната на промоционална цена стока липсва в магазина, но клиентът е примамен да дойде и бидейки в магазина, купува допълнително стоки от планираното. 

Проверките установяват още, че не е рядко срещано разминаване между теглото на стоката, изписано върху етикета и действителното. Както и продукти, които се представят за български, а всъщност са внос.  

До момента са приключили над 300 проверки за един месец от всички институции. От Комисия за защита на потребителите са направили 471 проверки, от които са констатирани 452 нарушения и 200 нелоялни търговски практики. От Българската агенция по безопасност на храните са извършили 333 проверки и са открити 32 нарушения, а от Националната агенция за приходите са издали 71 акта за нарушения при извършени 340 проверки.

Министърът на земеделието коментира, че проверките са спомогнали да се види отвъд общата картина. „Констатирахме широк диапазон на маржове, особено при някои продукти, между които яйца, мляко и брашно. Установихме неоправдано високи цени, откъдето дойдоха и съмненията при ценообразуването“ отбеляза още той. И което е най-стряскащото - от високите цени производителите не печелят. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.