Разследващата журналистика в България се сблъсква със „стена от мълчание“
илюстрация: pixabay

източник: zaistinata.com

Разследващи журналисти и медии, в които те публикуват, са следени, сплашвани и обезкуражавани чрез кампании за очерняне като „врагове на държавата“. Това е записано в доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България, който излезе преди дни. Цитирайки доклад на "Репортери без граници", анализът на Държавния департамент отчита, че журналистическите разследвания, публикувани у нас, са "ударили стена от мълчание", "поради корумпирани редактори и издатели, автоцензура, натиск от страна на властите и собственици, използващи медиите, за да контролират или наказват непокорните". 

В доклада се съобщава още за "корупция и тайни споразумения между медии и политици", редакционни пристрастия, липса на прозрачност във финансирането на собствениците на медии и самите медии, податливост на икономическо и политическо влияние. Един от цитираните случаи се отнася до опита на кмета на Смолян Николай Мелемов да изгони от законно наетите му офиси – общинска собственост, регионалния вестник „Отзвук“

„Издателят на вестника Зарко Маринов публикува поредица от статии, в антикорупционната онлайн платформа „За истината“, в които критикува кмета и неговата администрация“, пише в доклада. През април м.г. Административният съд в Смолян отмени акта, с който Мелемов едностранно прекрати договора на „Отзвук“. Това обаче не реши проблемите, които изданието имаше с местната власт, а само ги отложи с година. Преди седмица Маринов обяви, че все пак е бил принуден от Мелемов да напусне редакционните си офиси след изтичането на договора му с общината в Смолян, който не е бил подновен.

Докладът припомня, че до момента не са идентифициран тримата нападатели на журналиста от Националната телевизия Иво Никодимов, който бе бит на улицата в София през юли 2017 г.

Цитирани са и други случаи на репресия спрямо журналисти.  Припомнен е случаят от юни м.г. когато „Нова телевизия“ не излъчи предварително записания епизод от токшоуто „Часът на Милен Цветков“, в което е трябвало да бъде излъчена информация за предполагаеми недвижими имоти на премиера Бойко Борисов в Испания. „Предаването бе спряно с обяснението, че не отговаря на стандартите за обективност и баланс на мненията, пише в доклада. Премиерът отрече да има нещо общо със случая, което предполага, че става дума за цензура или самоцензура. Нова телевизия не поднови договора за Цветков за токшоуто през есенния сезон“.

Споменато е и становище, разпространено през юли м. г. пак от Асоциацията на европейските журналисти. В него те протестираха срещу статия, публикувана във вестниците „Телеграф“ и „Монитор“. В нея бе отправен призив към Би Ти Ви да се „прочисти“ от журналисти като водещия Светослав Иванов. Атаката срещу него беше в отговор на въпроси, които той бе задал на бизнесмен за намерението му да придобие част от издателския бизнес на Делян Пеевски, сочен за собственик на „Телеграф“ и „Монитор“.

Цитиран е и случай от юл м.г. когато Окръжният съд в Благоевград се произнесе срещу твърдението на общинския съветник Андон Тодоров, че статия на журналистката Мариета Димитрова в сайта „Благоевград нюз“ го е дискредитирала с твърдението, че е подкрепил кмета на града в замяна на услуги. В хода на делото съдът отхвърли жалбата за клевета, като заяви, че съветникът не е успял да докаже, че фактите, отразени в статията са неверни.

 

 

 

Как се асфалтира в с. Ряховците, показва гражданка във Фейсбук
Общество
Под мотото "Да засадим дърво заедно" деца стават лесовъди
Общество
На трети протест излязоха габровски медици
Общество
Асфалтиране в дъжда, или може ли да се асфалтират локви
Общество
Как законът позволява на метри от жилища цех за пелети
Общество
Домашни пити и погачи се конкурират на "Семе българско"
Общество
Репортери без граници: "Да си журналист в България вече е опасно“
Общество
Министрите от област Габрово от 5 юли 1879 г. до днес в изложба
Общество
"Севлиево 21 век": политическият актив да си свърши работата
Общество
Правителството предлага промени в Закона за личните документи
Общество
Провокацията да ходиш пеша в Севлиево, когато вали
Общество
Общината няма да плати на "Инфрастроежи" за асфалтирането в дъжда
Общество
Обществена поръчка „се прероди“, а Община Севлиево плати
Общество
Тече регистрацията за тренинг за развитие на емоционалния интелект
Общество
Шефът на полицията в Габрово е подал оставка
Общество
Нарушено водоподаване в Севлиево и села на 5 април
Общество