Ремонт по севлиевски - първо се завършва, после се довършва
Тротоар на около два месеца и вече развален, вероятно заради циментирането на близката шахта

от Емилия Димитрова

Повече от година Севлиево тъне в улични разкопки, камари строителни материали, складирани на десетки места, ограничения за движение извън всякаква логика, мъгла от прах, който гражданите дишаха през лятото, локви, тиня и кал, които същите граждани прескачат или газят през есента и очевидно ще им се наложи да преодоляват и през зимата.

Това получиха в Севлиево след приключване на улични ремонти за милиони лева. След строителния устрем на Община Севлиево обаче останаха сериозни проблеми, които "ще крещят" и през идващата зима.

Бордюр ли? Няма такова нещо

Една от гордостите на общинското управление - ремонта на ул. „Росица“, вместо удовлетворение за работещите и живеещи там, е по-скоро повод за гневни коментари и месово недоволство.

На едно ниво са улично платно, бордюра и тротоара, снимка: "Севлиево онлайн"

От едната страна на улицата нивото на асфалта е милиметри (на места) над бордюрите, които би трябвало да служат за разделителна линия между уличното движение и пешеходците на тротоара. Това изобщо не се е случило. За да се види, че там има бордюр, който ограничава улицата от тротоара, е нужно внимателно вглеждане. Само така може да се види, че бордюри все пак са поставени, но те са абсолютно изравнени с пътното платно и тротоара. Заради това след ремонта на улицата колите често се движат не по улицата, където им е мястото, а по тротоара, където пък е мястото за пешеходци.

„Севлиево онлайн“ лично видя как товарен автомобил преминава на сантиметри от входа на близкия офис и вероятно е въпрос на щастлива случайност, че някой все още не е влязъл с колата си през стъклената стена на помещението. Не дай, Боже, но е много вероятно ако в този момент се отваря вратата на същия или друг офис, някой сериозно да пострада. За да се предпазят от вероятен инцидент, работещи на улицата са сложили конуси на тротоара, но не знаят докога защитната им самоинициатива ще пази тях и клиентите им, когато натрупа сняг. Тогава улица и тротоар става едно и само може да се предполага до какво би довело това, когато в движението се включат и снегопочистващите машини. Отделен въпрос е, че при така завършената улица снегорините директно ще изтласкват снега на тротоара, защото за тях тротоарът се явява края на уличното платно.

Тук има, тук няма светофар

Напълно в стила на ГЕРБ, кметът на Севлиево Иван Иванов на два пъти взе коренно противоположни позиции за светофара на кръстовището между улиците „Росица“ и „Петко Рачев Славейков“. През февруари м.г. в отговор на питане в Общинския съвет той каза, че Община Севлиево няма да възстановява светофарната уредба там, а за гарантиране безопасността на движението ще се ползват соларни знаци и пътно огледало, каквито в действителност малко след това бяха монтирани. Районът, според кмета Иванов, не бил със съсредоточени пътни произшествия и евентуалното възстановаване на светофарите щяло да затрудни двежението, заради което стърчащите пилони на десетилетия неработещите светофари ще бъдат премахнати по време на ремонта на ул. „Росица“.

На ул. „Росица“ обаче отдавна няма строителна техника и работници, а светофарът стои. Кой, кога и какво е размислил, но изненадващо се оказа, че там има нужда от сфетофар. Затова Община Севлиево обяви обществена поръчка за проектирането и монтирането му. Процедурата за избор на изпълнител е приключила през октомври т.г. Прогнозната стойност на поръчката е 92 хил. лв., участникът, който ще изпълни работата е единствен, подал оферти - „Юнекс Трафик Австрия Глеб“ - клон България. Според ценовото предложение на дружеството светофарът ще бъде монтиран за 89 хил. лв. без ДДС. Поръчката включва и още една светофарна уредба - на кръстовището на улиците "Росица" и "Опълченска". 

Поредното отсечено дърво

Най-често жертви на градската инфраструктура в Севлиево стават дърветата. Безогледното им кастрене и отсичане в името на нови тротоари продължава с години. Така над 65-годишна липа на кръстовището между улиците „Росица“ и „Петко Р. Славейков“ беше отсечена въпреки протестите на живеещите наоколо, а от Община Севлиево обясниха, че там, където се налага премахване на дърво заради ремонт на тротоар, на мястото му ще бъде засадено ново.

Липа на 65 г. пречеше на новия тротоар и за по-лесно я отрязаха до дъно, снимка: "Севлиево онлайн"

Днес, месеци, след края на ремонта, там не е оставено място за ново дърво, което по всяка вероятност означава, че такова не е планирано. Освен ако не се пренареди тротоара - практика, която без видима причина се прилага на други места в града. Един пример от последните дни е кръстовището на ул. "Ал. Верещагин" и ул. "Марин Попов", където тротоарните плочи са извадени и най-вероятно там предстои пренареждането им. По каква причина, видимо е трудно да се предположи. 

Току-що завършен тротоар, снимка: "Севлиево онлайн"

Никой не знае колко са шахтите

В Севлиево никой не знае колко са дъждоприемните шапти. Никой не знае и колко от тях не поемат дъждовната вода, защото са запушени. И никой не го е грижа да отпушва запушените. Последното е убеждение, родило се след няколко проливни дъждове тази есен, след които водата по наскоро ремонтирани улици не се оттича, а стои на пътното платно.

Водата на това кръстовище няма къде да се оттече. А когато замръзне?, снимка "Севлиево онлайн"

Текущият контрол върху състоянието и поддръжката на дъждоприемните шахти в Севлиево се осъществява от отдел „Транспорт и екология“ в общинската администрация, който е в състава на дирекция „Териториално и селищно усторйство“, отговориха от Общината на въпроси, изпратени от „Севлиево онлайн“.

Въпросната дирекция е починена на заместник-кмета с ресор ТСУ, в случая Невена Тодорова. В общинската администрация обаче не казаха колко шахти преди началото на зимата са запушени, нито отговориха колко са почистени след ремонтите. Това, което оттам премълчават се вижда с просто око – шахтите са затлачени от строителни материали, в някои дори вече расте трева.

Това е част от градския пейзаж след приключването на дългите улични ремонти в Севлиево. Не стана дума за новата организация на движението по някои улици, въведена без обществено обсъждане, но това е нещо, с което се свиква, казват севлиевци. А "Севлиево онлайн" научи, че част от обектите, ремонтирани това лято, още не са приети от възложителя, т.е. Община Севлиево и не са разплатени. Това може да означава само, че тепърва ще се прави оглед на свършеното и ако има забележки, ще се поправя. Вероятно в Община Севлиево не са чували за текущ контрол. 

 

Предприемач не може да узакони инвестиция за 1 млн. лв. заради бездействие на Община Габрово
Общество
Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население
Общество
Даниел Петров пита министъра на МРРБ за опасен мост край с. Кръвеник
Общество
Габровската метеоролична станция става на 135 години
Общество
Продукти за близо 4 хил. лв. раздадоха за Коледа от "Интеракт клуб"
Общество
АЕЖ: Осъдително решение срещу журналисти показва дълбок порок в съдебната система
Общество
Младежки център предстои да бъде закрит, но не и работата с младите
Общество
150 хил. лв. са осигурени за ремонт на моста на с. Кръвеник
Общество
Битовите потребители на природен газ ще бъдат компенсирани със сметките за януари
Общество
Без маски в пика на пандемията влезе общинската управа в Родилно отделение
Общество
Тунелът под Шипка в момента е две папки идеен проект, но ще го има
Общество
Съдът отказа да опрости глоба за нарушения на закона, извършени от кмета на Севлиево
Общество
МРРБ министърът отива в Габрово, ще дискутира проекта за тунел под Шипка
Общество
Започна данъчна кампания 2022
Общество
За повечето европейци промените в климата са най-голямото предизвикателство
Общество
С фалшиви имейли уж от "Български пощи" се източват лични данни
Общество