Ренета Николова е втора в конкурс за авторски текстове на английски и немски език
Ренета Николова, снимка: Библиотека при СУ "Васил Левски"

от Борислав Маринов

Със стихотворението си Hunter дванадесетокласничката от СУ „Васил Левски” Ренета Николова бе класирана на второ място в националния конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят”. Тази година той се проведе за 15-и пореден път, а негови организатори са Първа езикова гимназия във Варна, Министерството на науката и образованието, Община Варна и фондация „Българска памет”.

Този път участниците трябваше да творят на тема „Време” и макар че е трудна, повече от 150 младежи от цялата страна предложиха свои произведения. Така конкуренцията се получи оспорвана, което повишава ценността на полученото признание за призьорите.

Но коя е Ренета Николова, постигнала това впечатляващо представяне? Тя е ученичка в 12а клас, с профил английски език, математика и информатика. Отличава се от другите по това, че обича да се изразява чрез изкуството. Досега бе носител на престижни награди в национални и международни художествени конкурси, а тази година обогати колекцията си, като прибави второто място в националния конкурс "Този безкраен свят".

След награждаването, което се проведе в средата на юни в актовата зала на Първа езикова гимназия във Варна, Рени сподели, че в момента обича да пише философски съчинения и есета и съвсем отскоро прави първи опити в писането на лирически текстове на английски език. Тя благодари на своя преподавател по английски език - Боянка Вълчева, затова че е повярвала, че творчеството й би могло да бъде много високо оценено и я е насърчила да се включи в конкурса.

Първите си стихотворения момичето пише когато е 9-годишно и те оформят първата му книжка, която се съхранява в училищната библиотека. Почти 10 години по-късно нейното стихотворение "Hunter" намери място в друга книга – в антологията на 15-тото издание на конкурса, редом с творбите на останалите отличени участници.

Темата на Hunter е времето, което тече не заради хората, а въпреки тях. В него Ренета представя етапите на човешкия живот като части от деня. Сутринта се олицетворява с детското и безгрижното – когато всичко тепърва предстои. Денят е порастването, преминаването от юношеството в зрелостта и осъзнаването. Вечерта е краят на деня и на човешкия живот. Времето тече монотонно - сравнено е с метроном, а старецът чака да удари последният му час. Читателят е предизвикан да живее живота си смело и безгрижно, както когато е бил дете. Да бъде „Ловецът“ и да хване времето на своя живот в ръцете си.

 

Текстът е от фейсбук страницата Библиотека при СУ "Васил Левски"-Севлиево и се публикува със съгласието на автора.

"Севлиево онлайн" прави едно допълнение - вчера Ренета стана един от тримата стипендианти на сдружение "Севлиево 21 век". Отличията бяха обявени публично пред паметника на Хаджи Стоян Николов в Деня на народните будители. Още за това вижте тук. 

Галерия „Видима“ представя първата самостоятелна изложба на Наташа Ноева
Култура
Галерия „Видима“ ще представи изложба живопис на Николай Янакиев
Култура
Музеят на хумора и сатирата представя “Ах, това Вариете” - онлайн архив
Култура
Цветан Гатев кани на своя първи самостоятелен концерт
Култура
"Стършел на 75" - изложба за най-дълго издавания сатиричен вестник в България
Култура
Кои трупи спечелиха тази година журито на фестивала "Вълшебникът театър"
Култура
Формация "Хопни ми, тропни ми" представи България на фестивал в Истанбул
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура
Ренета Николова е втора в конкурс за авторски текстове на английски и немски език
Култура
Галерия Видима представя изложбата „Телалим: 3 в 1“
Култура
Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево
Култура
От днес книги от библиотеката ще четат ваксинирани, преболедували или тествани
Култура
Днес Държавният куклен театър в Габрово става на 50 години
Култура
Песента на трио "Звън" от тазгодишния "Пирин Фолк" стана част от сборен албум
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова
Култура