Търсене

Ретроспективно: Борислав Русинов в галерия "Видима"

Ретроспективно: Борислав Русинов в галерия "Видима"

На 21 април, от 18 ч. в галерия Видима ще се открие ретроспективна изложба, представяща творчеството на един от големите български скулптори Борислав Русинов (1946-2015 г.)

Ден след като Борислав Русинов трябваше да навърши 75 г. галерия "Видима" представя на севлиевци изложба от пластики, скулптури, плакети и рисунки, създадени от талантливия автор през последните 40 години.

Произведенията са любезно предоставени от съпругата му Румяна Русинова и синът Валентин Русинов, които севлиевската публика добре познава от техни пердишни изложби в града. Като творчески тандем Румяна и Борислав гостуват на галерия Видима още през далечната 2004 година.

Борислав Русинов е роден в с. Веринско, Ихтиманско. Завършва Националната Художествена Академия в София през 1974 г., членува в Съюза на българските художници.

Изображение - 9215 Има близо 20 самостоятелни изложби, повечето от които са в чужбина – Франция, Германия, Швейцария. Участва в симпозиуми за скулптура от камък и бронз в България, Унгария, Латвия, в биеналета в Унгария, Испания, Полша, Словакия, във всички издания на Биеналето на хумора и сатира в Габрово. Участва и в много международни изложби в Англия, Франция, Германия, Холандия, Канада и САЩ. Творчеството на Борислав Русинов като цяло отразява неспокойната му мисъл и желание да вникне в сложните въпроси на човешкото съществуване. Търсенето на философски обобщения се оформя в нестандартни пластични решения. В творбите му човешкият живот се представя преди всичко като борба, движение, устрем. Бунт и свобода, радост и болка, сътворение, вяра, смърт - това са ключовите понятия в неговото творчество. Дори когато не са изразени директно и не са проявени външно, те се поднасят иносказателно, защитавайки актуална гражданска, социална и общочовешка позиция на автора. Той използва универсален пластичен език, съчетан със съвременни европейски тенденции.

Борислав Русинов, както и членовете на неговото семейство се отличават не само със своите произведения, но и с множеството купи, медали и награди, донесени от западноевропейските страни, някои още от началото на 80-те години на миналия век.

Изображение - 9216 Борислав Русинов е носител на няколко награди на БСФС и Български спортен съюз (1978, 1982, 1994), СБХ (1990,1996), Унгария (1981), Италия (1985), Франция (1997) и други. Негови произведения са притежание на НХГ, СГХГ, градски галерии в Плевен, В.Търново, Габрово, Трявна, Добрич, Балчик, Бургас, Пазарджик, Ихтиман и др. Също така и в много частни колекции в страната и чужбина – Унгария, Швейцария, Полша, Италия, Испания, Литва, Гърция, Франция, Швеция, Швейцария и много други. Севлиевци и гости на града ще имат изключителната възможност да се запознаят с произведения от различни етапи на неговия творчески път, ще видят уникални произведения, награждавани в чужбина, непоказани творби и ще научат много за неговия живот лично от членовете на творческото семейство, които ще открият изложбата.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.