Търсене

Резултатът на матурата по БЕЛ на севлиевските зрелостници е под средния за областта

Емилия Димитрова
Изпитите в 10 кл. и матурите ще протекат по план

Снимка на F1 Digitals от Pixabay

Средният успех на зрелостниците в училищата на севлиевска община е под средния за област Габрово. Нищожен е и броят на отличните оценки. При 137 непълни шестици за областта, едва две са отличните оценки в община Севлиево. Всичко това обаче няма кой знае какво значение за дванайсетокласниците, защото оценките от матурата тази година няма да са сред формиращите крайния успех в дипломата им. Оценката е от значение за онези, които ще кандидатстват в университети, в които се приема с оценка от матурата. 

Тази година държавните зрелостни изпити се порвеждат по нови правила и върху ново учебно съдържание, а разликата между матурите в профилираните и професионалните гимназии е значителна. Затова е невъзможно да се прави рейтингова скала за представянето на зрелостниците от различните училища в една община, област или регион, а съпоставката е на областно или национално ниво, обясниха от Инспектората по образование в Габрово. Това обаче не е пречка да се обобщят данните от изпита по български език и литература, който има един формат за всички. Резултатът за Севлиево по този изпит е среден 3.62 при среден за областта 3.93. Това е по-ниско от миналогодишният среден успех на абитуриентите от Севлиево по БЕЛ (3.85). 

Само една е пълната шестица на матурата по БЕЛ за областта и тя не е на ученик от Севлиево. През миналата година също имаше само една пълна шестица по БЕЛ и тя бе на ученичка от севлиевското СУ "Васил Левски". 

Непълните шестици са две, 28 са оценките "много добър", 20 зрелостници са изкарали "добър". Двойките са 26. Техните притежатели могат да се явят на повторна матура през август и дори ще имат шанс да кандидатстват в университет, казаха от инспектората. 

Най-висок резултат абитуриентите на областта са изкарали по история и цивилизация - 4.94. По английски език средният успех е 4.91, по математика - 4.63. От това се вижда, че българският език затруднява в много по-висока степен зрелостниците, а резултатите с всяка следваща година са по-ниски. Дори статистиката на двойките е достатъчно шокираща - при 35 слаби оценки за областта през 2021 г., тази година те са 179. 

На изпита за професионална квалификация тази година зрелостниците от професионалните гимназии можеха да избират между изпитна тема, изпитен тест и разработка на дипломен проект. Заради различните варианти, които младите хора са предпочели, анализът и съпоставката са трудни, твърдят образователни експерти. 

През 2022 г. габровска област е на девето място по успех от матурите, което е четири позиции надолу, след като миналата година беше на пето. 

В края на юни се очакват и резултатите от националното външно оценяване на учениците в 7 и 10 клас. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.