РИОСВ е позволила съхранението на опасни отпадъци в с. Сенник
Село Сенник, снимка: Bgglobe.net

автор: Емилия Димитрова

Регионалната дирекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново е издала разрешително на варненското дружество „Еко Инвестмънт България“, да извършва дейности по третиране на отпадъци в имот, намиращ се в близост до центъра на с. Сенник, севлиевска община.

Според разрешителното, с което „Севлиево онлайн“ разполага, става дума за 368 вида отпадъци. Сред тях има такива, за които е упоменато, че съдържат опасни вещества, а за други е посочено, че съдържат живак, арсен, цианид, тежки метали, азбест и хлор.

Анонимен имейл

На 10 юли т.г. на редакционната поща на „Севлиево онлайн“ се получи анонимен имейл, подписан от „жители на с. Сенник“. В него се казва, че късно вечер в имота, намиращ се на метри от жилища и почти в центъра на селото, се разтоварват отпадъци, за които никой в селото не знае какви са. Местните станали подозрителни най-напред от факта, че работата по разтоварването ставала по тъмно. Успели обаче да се снабдят с позволителното от РИОСВ във В. Търново, което дава право на варненско дружество да извършва дейности по съхранението на голям брой отпадъци. В същия имейл се споменава името на бивш служител на ръководна длъжност в общинската администрация. „Севлиево онлайн“ опита да се свърже с него за потвърждение дали има общо с дейностите в с. Сенник, но до момента нямаме връзка.

Екобомба или нищо за притеснение    

По всяка вероятност имейлът до „Севлиево онлайн“ е изпратен и до други медии, тъй като вчера информация за случващото се в с. Сенник бе изнесена в сайт и национална телевизия. Притеснително разминаване обаче има между информацията в двете медии – в едната се говори за цъкаща екобомба в селото, според другата всичко е спокойно и няма място за притеснение.

Заради това разминаване, но и за необходимостта от повече информация по случващото се, днес  „Севлиево онлайн“ изпрати въпроси до Община Севлиево и РИОСВ Велико Търново. Според наши източници Община Севлиево е направила проверка на място и сезирала екоинспекцията още през пролетта, откъдето също са извършили проверки. 

Официално

На 13 юли т.г. на интернет страницата на РИОСВ се появи информация, че на място е имало две проверки. Първата е била в средата на юни т.г. и при нея е установено, че „на обекта се съхраняват отпадъци, които представляват утайки от печатарски мастила, отпадъчни бои и лакове, маслени и въздушни филтри“. Проверката е установила, че отпадъците се съхраняват в две монолитни халета с бетонова настилка, в метални, пластмасови и хартиени опаковки. На проверяващите е представен документ за произход на съхранените продукти и вещества.

Втора проверка е направена на 10 юли т.г. Тя е била по сигнал за отделящи се неприятни миризми на бакелит и изгоряла гума. Според публикуваното тази проверка не е установила миризми, но по стълбищна площадка е имало пръснати кашони със зелено вещество, за което се уточнява, че било прахова боя. За това на собствениците на имота е издадено предписание, с което до 19 юли т.г. те се задължават да преопаковат пръснатите кашони. В същия срок трябва да ограничат достъпа до имота и помещенията, в които се съхраняват отпадъци, както и да надпишат зоните за съхранение на отпадъци с шестцифрен код и наименование на съответния отпадък, съгласно Наредба за класификация на отпадъците.

Какво в действителност се съхранява в центъра на с. Сенник и има ли опасност за живеещите там? Очаквайте продължение.  

Разрешителното за съхранение на отпадъци съдържа 368 вида отпадъци

За министър Танева убийството на прасета е "усвояване на месо"
Общество
Урок по история от Дарин Маджаров на връх Шипка
Общество
О, Шипка...На 24 август честваме Шипченската епопея
Общество
За предизборна кампания на гърба на чумата по свинете алармират в с. Г. Росица
Общество
Изложба показва строителите на паметника на връх Шипка
Общество
В област Габрово колели прасетата си мирно, защото разбирали проблема
Общество
Адвокати искат оценка на професионализма и етиката на номинирания за гл. прокурор
Общество
Горещ телефон за сигнали свързани с африканската чума по свинете
Общество
Богомил Петков се ангажира да завърши градежа на храм "Св. Петка"
Общество
Въвежда се санитарна зона около свинефермата на Чакала
Общество
АЕЖ следи действията на прокуратурата срещу журналисти
Общество
Пострадали на пътя, в два от случаите след алкохол
Общество
Мирянин моли Светия синод за мерки срещу игумена на Батошевския манастир
Общество
Идва ли краят на проблема със скитащите коне в балкана?
Общество
Започва умъртвяване на домашните прасета в община Севлиево
Общество
АПИ отчете като завършен ремонта на пътя Севлиево - с. Драгановци
Общество