РИОСВ е позволила съхранението на опасни отпадъци в с. Сенник
Село Сенник, снимка: Bgglobe.net

автор: Емилия Димитрова

Регионалната дирекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново е издала разрешително на варненското дружество „Еко Инвестмънт България“, да извършва дейности по третиране на отпадъци в имот, намиращ се в близост до центъра на с. Сенник, севлиевска община.

Според разрешителното, с което „Севлиево онлайн“ разполага, става дума за 368 вида отпадъци. Сред тях има такива, за които е упоменато, че съдържат опасни вещества, а за други е посочено, че съдържат живак, арсен, цианид, тежки метали, азбест и хлор.

Анонимен имейл

На 10 юли т.г. на редакционната поща на „Севлиево онлайн“ се получи анонимен имейл, подписан от „жители на с. Сенник“. В него се казва, че късно вечер в имота, намиращ се на метри от жилища и почти в центъра на селото, се разтоварват отпадъци, за които никой в селото не знае какви са. Местните станали подозрителни най-напред от факта, че работата по разтоварването ставала по тъмно. Успели обаче да се снабдят с позволителното от РИОСВ във В. Търново, което дава право на варненско дружество да извършва дейности по съхранението на голям брой отпадъци. В същия имейл се споменава името на бивш служител на ръководна длъжност в общинската администрация. „Севлиево онлайн“ опита да се свърже с него за потвърждение дали има общо с дейностите в с. Сенник, но до момента нямаме връзка.

Екобомба или нищо за притеснение    

По всяка вероятност имейлът до „Севлиево онлайн“ е изпратен и до други медии, тъй като вчера информация за случващото се в с. Сенник бе изнесена в сайт и национална телевизия. Притеснително разминаване обаче има между информацията в двете медии – в едната се говори за цъкаща екобомба в селото, според другата всичко е спокойно и няма място за притеснение.

Заради това разминаване, но и за необходимостта от повече информация по случващото се, днес  „Севлиево онлайн“ изпрати въпроси до Община Севлиево и РИОСВ Велико Търново. Според наши източници Община Севлиево е направила проверка на място и сезирала екоинспекцията още през пролетта, откъдето също са извършили проверки. 

Официално

На 13 юли т.г. на интернет страницата на РИОСВ се появи информация, че на място е имало две проверки. Първата е била в средата на юни т.г. и при нея е установено, че „на обекта се съхраняват отпадъци, които представляват утайки от печатарски мастила, отпадъчни бои и лакове, маслени и въздушни филтри“. Проверката е установила, че отпадъците се съхраняват в две монолитни халета с бетонова настилка, в метални, пластмасови и хартиени опаковки. На проверяващите е представен документ за произход на съхранените продукти и вещества.

Втора проверка е направена на 10 юли т.г. Тя е била по сигнал за отделящи се неприятни миризми на бакелит и изгоряла гума. Според публикуваното тази проверка не е установила миризми, но по стълбищна площадка е имало пръснати кашони със зелено вещество, за което се уточнява, че било прахова боя. За това на собствениците на имота е издадено предписание, с което до 19 юли т.г. те се задължават да преопаковат пръснатите кашони. В същия срок трябва да ограничат достъпа до имота и помещенията, в които се съхраняват отпадъци, както и да надпишат зоните за съхранение на отпадъци с шестцифрен код и наименование на съответния отпадък, съгласно Наредба за класификация на отпадъците.

Какво в действителност се съхранява в центъра на с. Сенник и има ли опасност за живеещите там? Очаквайте продължение.  

Разрешителното за съхранение на отпадъци съдържа 368 вида отпадъци

Заплатата на кмета на Севлиево е 2 904 лв.
Общество
Министърът на отбраната отличи Румен Гатев с юбилеен медал
Общество
Година по-късно Олег Сенцов получава лично наградата "Сахаров" за 2018 г.
Общество
Коледната добрина за някой в нужда на Мирослав Недялков
Общество
Как точно Борисов подкрепи Севлиево за справяне с водния проблем?
Общество
По 40 лв. коледни добавки за най-бедните пенсионери
Общество
Севлиевският Районен съд е с нов шеф – Станислав Цветков
Общество
Общински съветник за първата си заплата: "Най-лесните пари, които съм изкарвал"
Общество
Вълкът в кошарата – кой ще контролира общинския дърводобив в Севлиево
Общество
В принудителна ваканция са първокласниците на СУ "В. Левски"
Общество
Част от кръговото кръстовище до "Билла" е под вода
Общество
Севлиевски и габровски съдии - срещу поведението на Гешев и Кирилов
Общество
Четири контейнера изгоряха днес заради изхвърлена жарава
Общество
Габровска област е на седмо място в страната по средна работна заплата
Общество
Съдия Валерия Аврамова – с „Личен почетен знак първа степен - златен“
Общество
Глиган на пътя преобърна автомобил с двама пътници край Севлиево
Общество