Търсене

РИОСВ В. Търново свиква втори експертен съвет за изграждането на завод за горене на боклук край с. Върбовка

Емилия Димитрова
РИОСВ В. Търново свиква втори експертен съвет за изграждането на завод за горене на боклук край с. Върбовка

Илюстративна снимка, iStock

На 24 ноември 2022 г. РИОСВ Велико Търново свиква втори Експертен екологичен съвет, който трябва да вземе съдбоносно решение във връзка с инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“ на Румен Гайтански за „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“, в павликенското село Върбовка. 

По време на първия експертен съвет, свикан от предишния директор на РИОСВ във Велико Търново, заместник-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева и кметът на кметство с. Върбовка Ивелин Розинов гласуваха "за" инвестиционното намерение, въпреки протестите на гражданите. На този първи експертен съвет имаше само два гласа "против" - на Пенчо Пандъков – хидробиолог и участник в Експертния съвет с експертното си мнение и на Дарита Заричинова от сдружение „За Земята“.

С капацитет от 56 т. на час или 1200 на ден инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка, която дружество „Петрургия“ ООД на Румен Гайтански - Вълка иска да изгради, ще бъде най-големият инсинератор в Европа - тук

Точно Пенчо Пандъков определи начина, по койта са гласували зам.-кметът на Павликени и кметът на с. Връбовка като предатество спрямо гражданите, заради което пред март т.г. Общинският съвет в Павликени взе решение, с което задължи двамата по време на следващия Експертен съвет да гласуват против Доклада за въздействие на околната среда за инвестицията на "Петрургия". 

Междувременно Севлиево - община, която е на 25 км. от мястото, където се планира за бъде изграден инсинератор за горене на боклук, се присъедини към гражданското недоволство и за по-малко от месец бяха събрани 5421 подписа срещу инсталацията за горене на боклук, а общият брой на внесени подписи "против" инсталацията е повече от 20 хиляди и от граждани на седем общини. 

Общинският съвет в Севлиево подкрепи гражданите на общината в тяхното недоволство срещу инвестицията на "Петрургия", но не единодушно. С 22 от 29 гласа бе приета декларация за недопускане изграждането на завод за изгаряне на отпадъци. 

Общинският съвет в Севлиево прие декларация срещу завода за горене на боклук край с. Върбовка - тук

По-категорични бяха общинските съветници в Павликени, които задължиха зам-кметът на общината и кметът на с. Върбовка да гласуват против инвестицията. 

Кметът на Севлиево Иван Иванов отаказа да вземе страна в задочния спор между инвеститор и граждани и превхвърли отговорността на РИОСВ - тук

С капацитет от 56 т. на час, което прави 1344 тона за денонощие инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка може да стане българското депо за горене на отпадъци и най-големият инсинератор в Европа, алармират еколози и природозащитници. Местните жители от обаче не я искат, притеснени, че ще отрови въздуха, водата, почвата и ще нанесе непоправими вреди на здравето им и това на децата им при това в радиус от 50 км. Според еколозите бъдещата инсталация за горене на боклук ще отделя във въздуха диоксини и флурани – химични съединения, които се отличават с висока токсичност. Това ще рефлектира още върху почвата, ще съсипе земеделието и ще унищожи пчелите, загрижени са местните.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.