Търсене

Ротари клуб Севлиево и Интеракт клуб отбелязаха 118 години от създаването на Ротари

Емилия Димитрова
Ротари клуб Севлиево и Интеракт клуб отбелязаха 118 години от създаването на Ротари

На годишнината на Ротари Даниела Христова обяви присъединяването на Георги Петков към организацията и му връчи значката на Ротари, снимка: Минчо Тодоров

Ротари празнува 118 години в служба на обществото. Годишнина, която ни прави горди и удовлетворени, че сме част от тази глобална организация. Така Даниела Христова, президент на Ротари клуб в Севлиево, приветства членовете на Ротари в Севлиево и младите от Интеракт клуб на импровизирано честване годишнината от началото на ротарианското движение. 

Ротари е създаден на 23 февруари 1905 година от Пол Харис - адвокат от Чикаго. За повече от век съществуване организацията наброява 1.4 млн. членове в повече от 200 държави и територии, обединени от идеята да променят живота на общностите по целия свят чрез значими и устойчиви проекти. 

Членовете на Ротари са жени и мъже от различни сфери на живота, а общото между тях е желанието да работят за вдъхновяващи каузи. Ценностите на организацията се съдържат в трите думи, които съставляват девиза й: "За безкористна служба", а основополагащи са приятелството, почтеността, многообразието, службата и лидерството, на които се подчинява работата на ротарианците. 

Изображение - 11719Ротарианци и интерактори отбелязаха 118 години Ротари, снимка: Минчо Тодоров  

Даниела Христова припомни някои от най-значимите приноси на Ротари в световен мащаб - създаването на фондация "Ротари", инвестирала над 4 млрд. долара в хуманитарни инициативи, глобалното изкореняване на болестта полиомелит чрез партньорство между Ротари, УНИЦЕФ и Световната здравна организация, насърчаването на мира и разрешаването на конфликти, предоставяне на хуманитарна помощ за нуждаещи се общности. 

В Севлиево Ротари клуб има своите традиционни кампании, които с всяка година стават по-популярни и успешни. Традиционна коледна благотворителна инициатива "Купи и дари" за последната Коледа събра над 10 хил. лв. в продукти, които бяха дарени на нуждаещи се семейства. 

През октомври м.г. в двора на Професионална гимназия "Ген. Иван Бъчваров" Ротари клуб откри зелена класна стая, или класна стая на открито. Идеята за тази различна класна стая е на ученик от училището, а след среща с Ротари, идеята срещнала подкрепа и за няколко месеца е реализирана. 

В деня на народните будители Ротари в Севлиево връчи стипендия на Борислав Маринов - студент във Великотърновския университет, а президентът на организацията Даниел Христова обявиу че "отличието за Борислав е признание към младите хора в Севлиево, съвременните български будители". 

Да се изброят всички добротворчески инициативи и жестове на Ротари в Севлиево през годините е непосилна задача. По-важното е, че ротарианците не отмятат добрините, а винаги гледат напред във времето, защото винаги има какво още да се направи и хора, на които да се помогне. Защото както за Ротари в Севлиево, така и за всички, които членуват в организацията, най-важното е безкористната служба, а за нея няма избран ден или място.

Така както земетресението разтърси неочаквано Турция и още по-неочаквано предизвика чудовищни щети и отне десетки хиляди животи. И на това от севлиевския Ротери откликнаха, като събраха по най-бързия начин средства, които изпратиха на турската организация на Ротари. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!