Търсене

Четири уникални проекта представиха ученици на СУ „Васил Левски“ в международния екофорум "Сребърна 2024"

Четири уникални проекта представиха ученици на СУ „Васил Левски“ в международния екофорум

Отборът, представил СУ "Васил Левски", снимка: СУ "Васил Левски"

Проекти на ученици от Средно училище „Васил Левски“ в Севлиево бяха удостоени с две поощрителни отличия в трийсет и третия международен екофорум "Сребърна 2024". 
 
Форумът се проведе от 31 май до 1 юни 2024 г. в Силистра и на него бяха представени 31 проекта, насочени към екологията и опазването на околната среда. Изданието бе поредното, посветено на Световния ден на околната среда – 5 юни, а сред целите на конкурса освен засилване интереса на учениците към проблемите на екологията, формирането на гражданско поведение и чувство за отговорност към околната среда.
 
Проектът на Александра Сашева (7 клас) и Калоян Сашев (5 клас), изготвен под ръководството на Йонита Косева - учител по Биология и здравно образование, получи поощрителна награда. Той бе озаглавен „Алтернативния начин на живот – път към чиста околна среда“ и популяризира природосъобразен и екологичен начин на живот, чрез рециклирането на отпадъци и употребата на предмети, щадящи околната среда. 
 
Поощрителна награда получи и проектът „Да дадем нов живот на старите дрехи“ на Айда Гонги и Марилена Христова от 9-и клас с ръководител Мария Стойнова - старши учител по химия. С нег младите хора обръщат внимание към проблемите на т.нар. „бърза мода“ и как производството на текстил влияе върху климата и околната среда.
 
 
Деница Панчева и Ивона Христова 11-и клас с ръководител Снежана Цонкова - учител по английски език, представиха проект, който разглежда ролята на водата във фолклорните и църковни обреди и връзката с нейните физични и химични свойства. 
 
Александрина Мангелова и Елица Тачева от 10-и клас, с ръководител Ана Жекова - главен учител по БЗО представиха проект, акцентиращ на кръговата икономика и нейното значение за опазване на околната среда, намаляването на въглеродния отпечатък, както и пестенето на суровини и ресурси.
 
На форума бяха представени 31 екопроекта на млади еколози от страната и Румъния, разделени в две възрастови групи. В проявата участваха 110 ученици.
 
Състезателната част премина в два последователни дни. В първия участниците се представиха със собствени щандове, на които бяха показани детайли от изследователската и проучвателска дейност на ученическите екипи. Във втория ден бе публичната защита на проектите пред националната комисия и останалите участници.
 
За текста е ползвана информация от публичния профил на СУ "Васил Левски" в социалната мрежа фейсбук. 
 
 
 
 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!