Търсене

С дъх на билки посрещаха днес в "Дандолови къщи"

С дъх на билки посрещаха днес в "Дандолови къщи"

Празник на лековитите треви, на слънцето, на лечебната ранна роса, на лятото и даровете Божии - това е Еньовден. Да, езически е празникът, но пък е толкова хубаво да има един ден в годината, в който някой да ни подари китка, събрана от билки. И да сплете венец от лековитите растения, под който да минем за здраве. 

Изображение - 1693

За Еньовден много се знае, но и малко се знае. 

Изображение - 1694

Според вярванията Иван Билкобел е заповедник, началник на 77 и половина болести. Затова и на 24 юни рано сутринта, още преди изгрева на Слънцето, жените берат 77 билки и половина. И вярват, че на този ден билките имат най-силна лековита мощ.

Изображение - 1695

Разпространен е широко и обичаят Еньова буля, в който участват само моми. От предния ден всяка мома свива своя китка, която пуска в бяло котле с мълчана вода и се оставят да пренощуват в градината, за да "видят звездите". Сутринта всички отново се събират, наричат едно малко момиче за Еньова булка, завързват му очите и то започва да вади една по една китките от менчето. Всичко, което булката на Еньо нарече като предсказание, се е вярвало, че ще се сбъдне. 

Изображение - 1696

Изображение - 1697

Деца от всички детски градини на Севлиево днес дойдоха в двора на комплекс "Дандолови къщи", за да чуят повече за празника Еньовден, но и да минат под еньовденския венец, който музейните работници от Исторически музей Севлиево, традиционни домакини за празнуването на Еньовден, бяха сплели от пресни билки по-рано днес.

Изображение - 1698

А за обичая, за песните, които са се пели, докато жените беряли билки, за вярванията на Еньовден, им разказаха самодейците от читалището в село Богатово, които бяха подготвили и изненада - по китка с пресни билки за гостите им - малки и големи, която да отнесат в домевете си за здраве и против лоши очи.  

Изображение - 1699

Изображение - 1700

написано от Емилия Димитрова

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!