Търсене

С три златни, четири сребърни и пет бронзови отличия се завърнаха участниците от област Габрово от събора в Копривщица

Сред отличените няма състави от община Севлиево
Севлиево онлайн
С три златни, четири сребърни и пет бронзови отличия  се завърнаха участниците от област Габрово от събора в Копривщица
С три златни, четири сребърни и пет бронзови отличия се завърнаха участниците от област Габрово в XII-тия Национален събор на народното творчество Копривщица 2022.
Съборът се провежда веднъж на пет години, тази година беше в дните от 5 до 7 август и бе под патронажа на Президента на Република България.
 
Танцови и певчески групи към пет читалища от областта и певици от Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ представиха фолклорното богатство на региона по време на събора.
 
Със златни медали се завърнаха танцова формация „Дряновица“ към Народно читалище “Дряновска пробуда-2008“ в Дряново, Деница Проданова от Държавен фолклорен ансамбъл „Габровче“ и Група за автентичен фолклор към Народно читалище ”Христо Ботев - 1923” с. Драгановци.
 
Сребърни медали получиха фолклорна група „Ганчовските снахи“ от Народно читалище „Денчо Славов-1900“ в с. Ганчовец и изпълнителките от ансамбъл „Габровче“ Вивиан Власова, Десислава Чакърова и Борислава Димитрова.
 
С бронзови медали приключиха своето участие в събора Групата за изворен фолклор към Народно читалище "Христо Ботев - 1894" с. Гостилица, Дешка Лафчиева към същото читалище и Дария Колева, Никол Димитрова и Илина Друмешка от ансамбъл „Габровче“.
 
Изображение - 11119  
 
Съборът в Копривщица се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН). От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
 
По регламент съборът преминава през два етапа - регионален и национален. Първият етап, който приключва до 15 юни 2022 г., се провежда във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват фолклористи и етнографи от БАН.
 
Излъчените от областите изпълнители се представят на националния етап в Копривщица. Съборът протича с изяви на 7 сцени. На всяка сцена се формира до петчленно жури.
 
От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022