Търсене

Събитията от славния април 1876 г. ще бъдат възстановени от дружество "Традиция" на 11 май т.г.

Севлиево онлайн
Събитията от славния април 1876 г. ще бъдат възстановени от дружество

С възстановка на славните боеве от април 1876 г., Севлиево отбелязва 148 години от Априлското въстание в севлиевския край. 

Честването на годишнината от славния април ще бъде на 11 май (събота). В 10:00 часа ще започне тържествената церемония по отдаване на чотит с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Свободата в центъра на Севлиево. 

След това ученици от севлиевските училища и гражданите в шествие ще се отправят към парк Черничките, където в 11:00 часа е началото на възстановката на събитията и сраженията в Централен балкан, с участието на национално дружество „Традиция”. 

На 13 май (понеделник) в Хаджистояново училище ще има ден на отворените врати и ще бъде показана изложбата "Спомен за Април 1876".

По време на Априлското въстание в Севлиевския край са убити 285 мъже, жени и деца, осем са обесените на севлиевския площад ръководители на въстанието, сред които е председателят на революционния комитет за Севлиевския край Стефан Пешев заедно с Йонко Карагьозов и Иван Преснаков, опожарени над 650 къщи, манастири и училища.

В бунтовната пролет на 1876 г. севлиевския край е един от трите центъра на Априлското въстание, в чиято подготовка се включва цялата будна севлиевска общественост. Тайният лозунг на бунта е “Продай си нивата – купи си пушка!”. В историята завинаги остава героизмът на кръвенишкият първенец Фильо Радев, който взел 15 000 гроша заем от местния дерибей Саадуллах ефенди. Парите били уж за търговияу но с тях Дядо Фильо, както остава в народната памет, купил оръжие.

Въстанието е обявено на 1 май на връх Бабан и още на следващия ден пуква първата пушка, а в сраженията редом с мъжете си, участват и жените. Десетдневните боеве в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република в Батошево, Кръвеник и Ново село. Последната битка заглъхва под връх Марагидик. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.