Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Снимка на Arek Socha от Pixabay

от Емилия Димитрова

С решение от 17 юли т.г. Административният съд в Габрово отменя решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Севлиево, с което бяха прекратени пълномощията на общинския съветник от ГЕРБ Трифон Трифонов. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, а дали ОИК ще обжалва, ще стане ясно до дни, след заседание на комисията, което вече е насрочено, обясни нейният председател Снежина Дянкова.

Пълномощията на Трифонов бяха прекратени заради нарушение на текст от Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА), който казва, че общински съветник не може да е член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с общински търговски дружества. Ако това противоречие е налице, то до един месец от обявяване на изборните резултати съветникът трябва да подаде молба за освобождаване и да уведоми за това председателя на Общинския съветник и съответната Общинска избирателна комисия. 

Изборните резутати за община Севлиево бяха обявени на 28 октомври 2019 г., т.е. съгласно споменатия по-горе текст Трифонов е трябвало да изчисти конфликта до 28 ноември 2019 г. По това време и до края на миналата година, той е собственик на дружество, което има действащ договор за наем с "Общински пазари Севлиево" - сто процента общинско търговско дружество. 

Откога обаче започва да тече едномесечният срок, се оказа спорния въпрос.

Припомняме, че от 1 декември 2019 г. влезе в сила Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. С него влязоха в сила промени в ЗМСМА, които третират точно невъзможността съветници да въртят бизнес с общините, в които са избрани. И тук възниква опция за тълкуване - дали отстраняването на конфликт трябва да стане един месец от обявяване на изборните резултати, както указва ЗМСМА, или един месец от влизането в сила на промените в същия закон.

Очевидно двете разпоредби "се бият", тъй като законодателят не е направил необходимото да уеднакви нормативната уредба. В случая с Трифонов съдът приема, че за него един месец тече от 1 декември 2019 г., т.е. от влизане в сила на законовите промени, а не един месец от обявяване на резултатите от изборите, както е записано в ЗМСМА - текстът, на който се позова ОИК в решението, с което прекрати пълномощията му.

Съдът отчита още, че Трифон Трифонов не е изпълнил други две свои задължения - да уведоми за предприетите действия председателят на ОИК и на Общинския съвет, но това, според съдебното решение е несъществено.

С решението на Административен съд Габрово ОИК трябва да заплати 500 лв. разноски на общинския съветник. 

Казусът с общински съветници, които имат договори с Общината, в коята са избрани или с нейни дружества, е повсеместен. Липсата на тълкувателно решение, което да уеднакви съдебните решения е предпоставка подобни дела да бъдат обект на тълкуване. 

 

   

"Прозрачност без граници" пита какво прави МВнР за гарантиране на вота в чужбина
Политика
Лидерът на партия АБВ поиска възстановяване на "Гражданска защита"
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Според справка от Парламента Кристина Сидорова е сред най-активните депутати
Политика
В момента: Манолова и Отровното трио подписват споразумение
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Партия Волт: Отложете с месец изборите, господин Президент
Политика
"Граждани за Севлиево" се разграничи публично от председателя си
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Общински съветник от Севлиево е учредител на партията на Васил Божков
Политика