Съдът възстанови на работа музиканти, свирили на предизборна вечер
илюстрация: pixabay

от Емилия Димитрова

В началото на 2020 г. Севлиевската духова музика остава без изпълнители на флейта и туба. Комисия от счетоводител, озвучител и организатор решава, че без двата инструмента оркестърът ще може да продължи да изпълнява репертоара си и дори да го обогатява.

Причина за решението е съкращаване на щата и последвалият подбор на музиканти. Това, че уволнените единствени от осемнайсетчленния оркестър са свирили на закриването на предизборната кампания на Богомил Петков - опонент на избрания през есента на 2019 г. за трети мандат кмет на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ), вероятно е съвпадение на обстоятелства.  

Дотук съкращенията в Севлиевската духова музика струват на данъкоплатците над 3 хил. лв., без да се брои хонорара на адвокатите от софийско дружество, наети да защитават уволненията в съда, където съкратените ги оспориха. На първа инстанция делата, в които разликата е основно в името на музиканта и инструмента, на който свири, бяха решени различно. Районният съд в Севлиево възстанови на работа музикантът, който свири на туба, Общината обжалва решението, но Окръжният съд в Габрово го потвърди.  

Флейтистката загуби на първа инстанция, но Окръжният съд в Габрово отмени това решение и постанови и тя да бъде възстановена на работа.

С това разходите по делата ще продължат да растат, защото се очаква казусът да се пренесе във Върховния касационен съд, където Общината има едномесечен срок за обжалване. 

В кабинетите на Общината

Решението оркестърът на Севлиево да остане без туба и флейта е взето в сградата на Община Севлиево в първите дни на 2020 г. Това става ясно от показанията пред съда на Пламен Драшков, ръководител на състава. След като разбрал за предстоящите съкращения, ръководителят отсякъл, че това не е възможно. На последвалата среща в Общината му било казано, че друг вариант няма, а той трябвало да даде препоръки без кого оркестърът може.

От Общината поставили условие – да останат тези инструменти, с които ще се поддържа репертоар от всякакъв жанр музика, подходящ за различни мероприятия. С това условие ръководителят решил, че може да се лиши от туба и флейта, защото „липсата им няма да се отрази на автентичното звучене на оркестъра, тъй като тяхното звучене се припокрива от други инструменти с по-голям спектър от звуци“.

Оценка и подбор

На 10 януари комисия, назначена от директора на Дом на културата „Мара Белчева“ извършва оценка и подбор на музикантите. В комисията влизат счетоводител, организатор и озвучител.

От съдебните книжа не става ясно дали към датата на оценката комисията е знаела за решението на Драшков, т.е. че липсата на туба и флейта няма да се отрази на звученето на оркестъра. Ако се съди по историята на двата казуса, описана в съдебните решения, изборът да отпаднат двата инструмента е станал в първите дни на януари, т.е. предполага се, че комисията е знаела без кои инструменти вече е решено оркестърът да продължи да функционира.

Затова не е изненада, че точно свирещите на флейта и туба получават най-ниска обща оценка спрямо останалите си колеги – максимален брой точки за образователна степен, изпълнение на служебните задължения и професионални умения и минимален брой точки по критерия „необходимост на музикалния инструмент в оркестъра“.

Допълнителна подробност е, че ръководителят на оркестъра е един от музикантите, оценявани от комисията, между които е извършен подбор. По-късно съдът намира в това конфликт на интереси.

Всички са добри, но без някои може

На 13 януари на музикантите е представено допълнително споразумение към трудовите договори, с което работното им време се намалява от 8 на 6 часа. Тубистът и флейтистката подписват, а на 15 януари т.г. трудовите им договори са прекратени. Основанието е съкращаване на щата, в резултат на съкратен бюджет за издръжка на оркестъра.

Важно е да се отбележи, че към датата на съкращенията бюджетът за текущата година не е приет. Това става на 28 януари 2020 г., т.е. към момента на съкращенията заради орязан бюджет, орязаният бюджет не е бил факт. Факт е било ново длъжностно разписание. Според съдебните книжа то е с дата 2 януари т.г. и в него вместо 18 има 14 музиканти. На две от местата не е имало назначени, така че съкращенията реално касаят само двама музиканти. Численото длъжностно разписание е одобрено от кмета на Севлиево, поименното от директора на Дома на културата.

Недопустимо е арбитър да се оценява сам

И още една един факт, на който съдът отделя внимание – ръководителят Драшков не отрича, че преценката кои инструменти да отпаднат е негова. Той обаче е част от оркестъра и един от музикантите, които са оценявани от комисията. За това съдът е категоричен: „участието на единия от претендентите за запазване на трудовия му договор от оценъчната дейност по извършване на подбора, го поставя в явен конфликт на интереси и опорочава взетите решения. Недопустимо е арбитър да оценява сам своите качества и квалификация“. Съдът счита още, че участието на Драшков в подбора „деформира преценката на останалите членове на комисията“, а липсата на мотиви за оценка приема като липса на доказателства, които да установят дали оценките в протокола са обективни, т.е. оценката е неправилна, а оттам и уволнението.

Това решение е постановено на първа инстанция за музиканта, който свири на туба. За флейтата решението е различно. Районен съд Севлиево, с председател на съдебния състав съдия от Габрово смята, че изобщо не е следвало да има подбор на персонала, тъй като съкращавено на флейтата е било с оглед изпълнението на задачите, поставени пред оркестъра, т.е. поддържане на богат репертоар, който е можел да стане и без въпросния инструмент.

Както стана ясно на втора инстанция съдът потвърди, че и двамата са освободени неправомерно и ги възстанови на работа. Текат срокове за внасяне на жалба във Върховния касационен съд. След изтичане на този срок ще стане ясно дали Община Севлиево ще обжалва въззивните решения.  

 

 

 

Мъж се заби в бетонен стълб в с. Агатово, карал бързо
Общество
Петъчният пазар е на старото си място, търговците до един без маски
Общество
Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Общество
14 октомври - почитаме Св. Петка, покровителка на Севлиево
Общество
За тиквеник 2020 отидоха 160 кг тиква, само за поръската 15 кг пудра захар
Общество
Фотоалбум: Носителите на почетните отличия на Севлиево за 2020 г.
Общество
Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за ремонт на източния водопровод
Общество
Без ток днес и утре в Севлиево, вижте къде
Общество
Габрово стана Зелена столица на Европа за 2021 г.
Общество
Досьо Досев получи ключа на Севлиево, шестима заслужиха знак "Севлиево"
Общество
В с. Млечево – за улицата на кмета асфалт, за останалите - кърпеж
Общество
Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава, доходите на журналистите намаляват
Общество
Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Общество
Искане на гражданин обикаля общинските канцеларии 212 дни
Общество
Кристина Сидорова поздрави кмета на Севлиево за Празника на града
Общество
Bookmakers.bg - новото лице на букмейкърите за България
Общество