Търсене

Съдът задължи болницата да върне парите за 39 ортопедични операции

Съдът задължи болницата да върне парите за 39 ортопедични операц

илюстрация: MMSBulgaria.COM

от Емилия Димитрова

Общинската болница в Севлиево трябва да върне на Здравната каса 123 хил. лв., получени по клинична пътека за смяна на колянна и тазобедрена на 39 пациенти. Операциите са извършени в нарушение на действащия по това време Национален рамков договор, постанови Административният съд в Габрово, след като директорът на болницата Пламен Цеков обжалва санкцията на Националната здр авноосигурителна каса (НЗОК).

Злоупотребата била установена при проверка от служители на НЗОК, след която станало ясно, че през януари и февруари 2019 г. от страна на болницата не са спазени изискванията на чл. 351 от Националния рамков договор. Въпросният текст гласи: „не се допуска заплащане на дейност за оказване на болнична медицинска помощ, в извършването на която е участвал лекар, който не е посочен като специалист на основен трудов договор".

[[https://www.sevlievo-online.com/statii/obshtinskata-bolnitsa-shte-vrashta-120-hil-lv-polucheni-bez-osnovanie-4837]]

Лекарят, извършил операциите, е проф. Аспарух Аспарухов.

По това време неофициално се знаеше, че в Севлиево се извършва смяна на колянна и тазобедрена става и операциите се правят от екип на проф. Аспарухов от Плевен, с когото болницата в Севлиево има сключен договор. Клаузите на този договор така и не бяха публично огласени, въпреки, че болницата е сто процента общинска собственост и търговските взаимоотношения между две дружества не могат да бъдат защитени от търговска тайна,  поради наличието на обществен интерес. Има и още - заплащането на операциите е от бюджета на НЗОК, т.е. с пари от здравните осигуровки на българите.  

Важно уточнение е, че нито един общински съветник през миналия мандат, когато стана известно, че лечебното заведение е получило неправомерно стотици хиляди лева, не попита

на какво основание управителят на заведението е сключил договор с проф. Аспарухов

и как е разпределена работата за операциите в областта на ендопротезирането. Общинският съвет има основание да зададе тези въпроси, тъй като е принципал на болницата и органът, избрал управителя й, при това без конкурс и в противоречие с текстовете от Закона за лечебните заведения. Услужливото мълчание на съветниците би могло да се оправдае с това, че констативния протокол за неоснователно получените пари от болницата е с дата 24 септември 2019 г., т.е. времето на предизборната кампания за местни избори, а ГЕРБ в Севлиево открито толерира Пламен Цеков и никой няма интерес да разгласява комбинациите му, още по-малко преди избори. 

Мълчанието обаче не променя факта, че болницата в Севлиево е отчела разход от 49 хил. лв. за оперативна дейност и още близо 72 хил. лв. за вложени медицински изделия на 39 пациенти. По всяка вероятност става дума за протези. В отговора, който „Севлиево онлайн“ получи тогава от НЗОК не се уточнява вида на изделията. В него обаче се казва: „Общият размер на получените суми без правно основание е в размер на 120 573 лв. и съгласно Закона за здравното осигуряване болницата трябва да възстанови неправомерно получените пари“. Този отговор е подписан от главния секретар на НЗОК Клементина Денева.

Една година по-късно Пламен Цеков опитва да избегне връщането на парите

като обжалва протокола за налагане на санкцията по съдебен ред. Парите не са малко, не е изключено с тях да са разплатени дейности и да не са налични, тъй като севлиевската, подобно на повечето общински болници у нас, е в незавидно финансово положение. Това донякъде обяснява воденето на дела за отмяна на санкцията, което може да печели време, но натоварва допълнително бюджета на общинския стационар.

[[https://www.sevlievo-online.com/statii/bolnitsata-v-sevlievo-obyavi-obshtestvena-porachka-za-nad-5-mln-lv--3908]]

Не е тайна, че Пламен Цеков залагаше големи надежди на ендопротезирането. Публичното му говорене по темата включваше поток от пациенти от цялата страна, които идват точно в Севлиево за смяна на стави и за всички трябваше да е ясно, че това е възможност към болницата да потекат пари. Вероятно затова през януари м.г. МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" обяви обществена поръчка за избор на доставчик на системи и консумативи за ендопротезиране за отделението по ортопедия и травматология на стойност 4.7 млн. лв. без ДДС, която включваше доставка на тазобедрена става, на колянна става, на раменна става, консумативи за артроскопия и консумативи за Отделението по анестезия, реанимация и интензивно лечение /ОАРИЛ/. На въпроса откъде болницата ще вземе толкова пари Пламен Цеков тогава обясни, че те няма да се плащат наведнъж, а на части, а доставката на протези е за да могат подлежащите на операция пациенти да ги закупят директно от болничната аптека.

В тази поръчка по-късно бяха открити пороци.

Независим експерт, назначен да извърши предварителна проверка, установи, че „техническите спецификации в поръчката не осигуряват равен достъп на участниците до процедурата и създават необосновани пречки при нейното възлагане в условията на конкуренция“. Какво е последвало с тази обществена поръчка, след като в Севлиево вече не се извършва ендопротезиране, не е ясно. "Севлиево онлайн" научи, че поради влошено здравослословно състояние проф. Аспарухов вече не оперира. 

Решението на Административния съд в Габрово не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.