Търсене

Само двама депутати се отзоваха на покана за разговор с областния управител

Само двама депутати се отзоваха на покана за разговор с областния управител

Двама от четиримата народни представители от избирателен район Габрово се отзоваха на покана за работна среща с областния управител ралица Манолова и заместника й Ивелин Стоянов. Богомил Петков от "Продължаваме промяната" и Даниел Петров от "Възраждане" се срещнаха с Манолова и Стоянов, за да чуят касво до момента е направила Областната администрация и как депутатите биха молби да съдействат по определени въпроси. Срещата подминаха Томислав Дончев от ГЕРБ и Юсеин Вейселов от ДПС, въпреки, че поканата е била изпратена до всички, уточни в началото Ралица Манолова. 

 

Два основни проблема бяха очертани за региона - демографската криза, която Даниел Петров определи като катастрофа и недостигането на кадри за икономиката. Всъщност и двата са взаимносвързани и за преодоляването им трябва да се работи комплексно. Около това се обедивниха депутатите и областното ръководство.

 

Икономиката е двигател за развитието на региона, но не е всичко, към това трябва да прибавим и другите допълващи общото като образование, здравеопазване, култура… - всичко, което е важно за младите хора, за да бъдат привлечени да работят и живеят тук“ – сподели Богомил Петков. За целта обаче е нужна и национална политика и решения, защото проблемът с обезлюдяването не е само в област Габрово, макар тя да е на първо място по застаряващо население в страната.

 

Областният управител информира депутатите за предприетите до момента от нея стъпки в подкрепа на всичко това като целта е една – привличане на млади кадри в нашата област и качествена преквалификация за хората, които искат и имат нужда от това, за да намерят по-добра, високоплатена и удовлетворяваща работа за себе си. В тази връзка предстоят няколко инициативи.

 

На 27 април стартира програмата BASE, която ще насърчи предприемчивите хора от област Габрово да инициират или да доразвият свой собствен бизнес. Курсовете ще са напълно безплатни за всички като обучението завършва с представяне на бизнес плановете на участниците, а за най-добрите идеи е предвиден награден фонд. Предстои още едно мащабно обучение в сферата на селския туризъм, за което се очаква потвърждение от Италианското посолство в България. Предвидените обучения за Северна България ще са само 2 - едно в габрово и едно в Троян.  В различна от тези сфери, но също от изключително значение, ще е обучението за възрастни и създаване на „Габрово софтуер общество“, което е един доста по-дълъг, но и по-мащабен процес.

 

„Едни от най – хубавите поводи за радост от стремежа ни, насочен към привличането на млади специалисти е това, че чрез усилията на няколко институции и много приятели успяхме да върнем в областната болница една акушерка и една медицинска сестра.“, сподели Манолова. Това са на пръв поглед малки стъпки, но ако всички продължат заедно в тази посока ще дойдат и по-големите резултати, подчерта тя.

 

Важно е младите да усещат подкрепата и отношението, коментира Богомил Петков, който изрази надежда, че трябва да има ясно разбиране от всяка една община, че средата е много важна и в центъра на всичко трябва да е семейството. Когато се предприемат действия, свързани с развитие на икономиката и всяка друга сфера на живот към която се привличат млади хора, да се помисли преди всичко за това – има ли къде да живеят те, да ползват детски градини, да избират училища, да имат качествено здравеопазване, създават ли се предпоставки за активен социален живот, има ли културен календар и т.н.

 

Заместник областният управител Ивелин Стоянов повдигна още една сериозна тема, която влияе на избора на младите хора и това е тяхната чувствителност към корупцията. Това, според Стоянов, е причината, която ги демотивира и ги кара да търсят работа и живот в други държави. Затова трябва да се работи активно за изкореняване на корупционните практики.

 

Инфраструктурни обекти като обходния път на Севлиево, довършване проекта за източния водопровод в Севлиево, който ще разреши проблема с водоснабдяването на малките населени места, както и проекта за тунела под Шипка са други приоритети, които обединяват участниците в срещата. Народните представители изразиха желание подобни срещи да се провеждат периодично, за да може колегите им, които нямаха възможност да участват днес, да се включат в следващите такива.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!