Търсене

Със здраво стиснати устни Община Севлиево изнесе детайли около избора на Али Алиев за шеф на Общинския инспекторат

Емилия Димитрова
Със здраво стиснати устни Община Севлиево изнесе детайли около избора на Али Алиев за шеф на Общинския инспекторат

Община Севлиево, снимка: Минчо Тодоров

Община Севлиево не е обявявала конкурс за ръководител на Общинския испекторат по смисъла на Закона за държавния служител и Кодекса на труда. Това отговарят оттам в отговор на изпратени от "Севлиево онлайн" въпроси, които имат за цел да осветлят реда, по който общинският активист на ДПС Али Алиев е назначен за шеф на Инспектората. От отговорите се разбира, че не конкурс, а събеседване е процедурата, по която звеното, натоварено с контрол върху обществения ред в Севлиево, се е сдобило с нов началник.

Конкурс или събеседване, къде е разликата?

Подборът на кандидатите е станал на два етапа – по документи и събеседване, уточняват от Общината. Това означава, че двата етапа от всяка конкурсна процедура са спазени - най-напред е подбора по документи, след което с одобрените кандидати се насрочва интервю. Няма никакво значение дали ще наречем отсяването на кандидатите събеседване, както предпочитат от Община Севлиево или конкурс. Процедурата е идентична с тази при всяко съревнования с други кандидати за определена работна позиция. 

В този смисъл е трудно да се предположи кокво точно са провели в Община Севлиево, но се доверяваме на тяхната терминология и приемаме, че не е имало конкурс, а събеседване. Кой обаче е допуснат до събеседване, остава неясно, въпреки, че "Севлиево онлайн" изрично поиска копие от протокола от работата на комисията по оценка на кандидатите. Съставът на комисията също е спестен в отговорите, въпреки че и това бе поискано. Излишно уточнение е, че когато не ти казват нещо, вероятно то не трябва да бъде казано, което само засилва съмненията , че около избора на Али Алиев за началник на Общинския инспекторат има нещо, което не бива да се коментира.  

Изображение - 10340Скрийншот от сайта на Община Севлиево, в ограденото са три различни конкурса за работа, само от подбора за шеф на Инспектората няма протокол  

За ръководител на Общинския инспекторат документи са подали тринайсет кандидати, пише в отговорите от Общината. От тях трима са допуснати до събеседване. Защо останалите десет не са, също е неизяснено, тъй като и тази информация е спестена, въпреки, че беше поискана.

С толкова икономисани отговори начинът, по който скандално известният Али Алиев е назначен да контролира законността и спазването на обществения ред в Севлиево е меко казано засекретен.

Около Али Алиев често има скандали - още тук. 

Напред излизат противоречията

Всъщност не е изключено кандидатствалите за длъжността ръководител на Общинския инспекторат да са повече от това, което Община Севлиево каза на "Севлиево онлайн". Повод за съмнения са твърденията на наши източници, според които от години в общинската администрация не е имало такъв наплив от желаещите да кандидатстват за определена позиция. Според същите източници кандидатите били около четирийсет. Дали това е така няма как да проверим. Налице са и съмнения, че процедурата по подбор е стриктно спазена, без значение дали е имало конкурс или събеседване. Те се появиха, след като със "Севлиево онлайн" се свързаха двама от кандидатите за позицията, които сигнализираха, че са подали заявление, но никой не се е свързал с тях, за да им каже дали са допуснати до интервю. Едва след публикацията за назначението на Алиев те разбрали, че мястото е заето. 

Още нещо буди недоумение. Според правилника за организация дейността на общинския ипспекторат той няма началник. Ръководи се от заместник кмета с ресор "Обществен ред и сигурност". В случая това е Ахмед Мехмедов, също като Али Алиев ДПС активист. Дали принадлежността на двамата към ДПС е случайна и какво "купува" Община Севлиево, уреждайки Али Алиев на позиция, която освен, че е предпочитана от търсещите работа, е меко казано възможност за влияние, са въпроси само с предполагаем отговор. 

Коментари (1)
Подредба: Сортирай
  • 1 Аватар - Niki
    Niki

    Същите боклуци герберски направиха избора за контрольори по същия начин.Питайте кога Севлиево ще има зам.кмет в Габрово

Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!