Търсене

Сбогом, господин Кънев! Пътят не свършва

Стотици се простиха с почетния гражданин на Севлиево, забележителен човек и личност от изключителна величина Васил Кънев
Емилия Димитрова
Сбогом, господин Кънев! Пътят не свършва

Васил Кънев, снимка: "Идеал Стандарт-Видима"

Днес севлиевци казаха последно сбогом на Васил Кънев - човекът, който промени този град и го превърна в европейски, защото много го обичаше

Васил Кънев, който почина на 20 декември 2022 г., беше изпратен в последния си земен път от цялото общинско ръководство на община Севлиево, целия състав на бизнес сдружение "Севлиево 21 век", служители и работници на "Идеал Стандарт-Видима", която превърна от социалистическо предприятие във водеща компания с пазари в цял свят, представители на всички културни институции и много граждани. Десетки организации и фирми изпратиха венци и цветя в знак на почит и уважение към човека, който не само променяше Севлиево, но и учеше всички нас да бъдем по-адаптивни и смели в мечтите си. 

Севлиево скърби за Васил Кънев - тук

В своите думи кметът на Севлиево Иван Иванов припомни силната ангажираност на Васил Кънев с обществения живот в Севлиево и развитието на града. Свършеното от него ни задължава да продължим да работим със същата енергия, същата последователност и отдаденост, подчерта Иван Иванов. Без да крие вълнението си, кметът отдели едно от качествата на Васил Кънев - "той винаги намираше време за всекиго". 

Какват, че бизнес сдружение "Севлиево 21 век" е любимото дете на Васил Кънев. Създаден като сдружение на работодателите, по-късно сдружение на бизнеса, това е организация, която даде тласък на редица инфрастуктурни проекти в Севлиево, но и подпомага от години различни сфери на живота. Христо Йонков е един от съоснователите на сдружението заедно с Васил Кънев, а работата постепенно се пренесла в 40-годишно приятелство между двамата. Йонков не успя да скрие болката от загубата на приятеля, но намери сили да подчертае най-значимото, което сдружението под ръководството на Васил Кънев е направило - превръщането на мотополигон "Горна Росица" в трасе номер едно в света, при това няколко последователни години, сто процента промишлена и огромна част битова газификация. 

"Визионер, човек - вселена, който знае само една посока - напред" - така определи инж. Васил Кънев неговият наследник на поста изпълнителен директор в "Идеал Стандарт-Видима" инж. Красимир Копчев. Времето, в което двамата са работили заедно е 40 години, а инж. Копчев нарече тези години "шанс и щастие". 

Той припомни най-значимото от благотворителната дейност на Васил Кънев: от помощта за родилното отделение на болницата, където започва живота, през постоянната подкрепа за училищата и образованието на подрастващите, подкрепата за всички спортни клубове. "Обичаше изкуството и искаше то да присъства в Севлиево. Така се роди галерия "Видима", която днес има над 800 творби във фонда, създаде вокална група, езиков център, и се стигне до срещите с пенсионери от завода, които са негова лична заслуга. "Няма място, в което да не е запомнен и оставил отпечатък", каза инж. Копчев. Негова изключителна заслуга е хотел "Севлиево плаза", мотополигон "Горна Росица", реновирането на стадион "Раковски". 

Най-значими са постиженията на инж. Васил Кънев в индустрията, газификацията в Севлиево, дистрибуционния център на "Идеал Стандарт-Видима", разположен на 22 дка, от който всеки ден към различни страни тръгват 25 камиона с готова продукция. 

Кулминацията в кариерата му, подчерта Копчев, е времето в Бруксел, където Васил Кънев е вицепрезидент на "Идеал Стандарт" за Източна Европа. Започва от нулата през 2001 г., за да достигне до продажби за над 100 млн. лв. през 2008 г., а колегите му в Брюксел му казват "оптимиста", припомни инж. Копчев.

Трогателно и с много тъга Севлиево изпрати днес Васил Кънев. Времето тепърва ще отсява всичко, което той направи за Севлиево и севлиевци. Със сигурност обаче това, което времето няма да промени, е силата на неговата личност и значимостта на всичко, което постигна в името на по-добър живот за севлиевци. 

Сбогом, господин Кънев!

Помним и благодарим!    

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!