Търсене

Изгубихме Васил Кънев - човекът, който преобрази Севлиево, защото нямаше страх да гледа в бъдещето

Емилия Димитрова
Изгубихме Васил Кънев - човекът, който преобрази Севлиево, защото нямаше страх да гледа в бъдещето

Васил Кънев, снимка: "Идеал Стандарт-Видима"

Тази сутрин Севлиево изгуби Васил Кънев. Той почина в дома си на 75 години. 

Рецепта за успеха няма, има принципи

казва Васил Кънев в първите години, след като се оттегля от активна дейност. Песимизмът ни пречи, трябва ни повече самочувствие“ – пак негови думи,  казани през 2013 г. Дотогава той е изградил успешна кариера.

Вицепрезидент е за Източна Европа на Ideal Standard International от 2001 до 31 декември 2011 г. и председател на Борда на директорите на „Идеал Стандарт-Видима“ до 30 юли 2012 г., председател е на Борда на директорите на Ideal Standard Полша, както и на Амстан хотели България до 30 юли 2012 г. От февруари 2011 г. до юли 2012 г. е първи изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на обединената компания „Идеал Стандарт-Видима“ АД, носител е на приза „Мистър Икономика“ за 2000 г. , а две години по-късно е на втора позиция в класирането за същия приз. Същата година е обявен за почетен гражданин на Севлиево. 

Като най-голям успех в кариерата си смята извеждането на социалистическия завод „Видима“ на европейските и световни пазари. Оттам насетне нещата започват да се случват - не по-лесно, но последователно. Излизането на световните пазари води след себе си контакти със световни дизейнери и архитекти, присъствие на световните изложения, контакти с водещи производители. Всичко това логично води до създаването на смесеното предприятие между „Видима“ и „Американ Стандарт“ - нов момент в икономическото развитие на Севлиево и България.

Резултатите: три построени завода на зелено - за санитарна керамика, мебелен обков и смесители, осигурени над три хиляди работни места, износ за над 22 страни в цял свят, солидни социални придобивки за работници и служители, инвестиции в опазването на околната среда, активно участие в обществения живот на общината.

Трудно е, защото годините на прехода съвпадат с годините на утвърждаване на новото предприятие – джойнт венчъра с Американ Стандарт е нов за бизнеса у нас, но той единствен дава възможност на социалистичекското предпирятие „Видима“ за излаз на световните пазари.

За да се задържи една компания повече от 25 години на върха, всички в нея трябва да убедени в правилните решения, които се вземат. Това гарантира стабилност, но и доверие – от екипа към ръководството, от клиентите към компанията, от партньорите.

Така Васил Кънев вижда разковничето за траен успех. Що се отнася до правенето на бизнес в България, казва: 

България е недооценено място за бизнес и инвестиции. Изоставаме в сравнение с други държави, с по-лош бизнес климат. Най-често причините са вътрешни – не внушаваме необходимото доверие, нямаме нужната стабилност, често проявяваме по-голяма доза песимизъм. Въпреки че разполагаме с много добре подготвени специалисти, амбицирани и лоялни работници, не се получава. Неблагоприятната демографска среда също ни отхвърля назад по отношение условията за правене на бизнес.

През целия му живот до него е съпругата Милена Кънева. През 2019 г. в един свободен разговор Кънев споделя:

Милена е от жените, които могат да ти бъдат гръб. Когато съм имал нужда от този гръб, не съм си давал сметка колко е важно жената до теб да ти е рамо, опора, човек, пред който да изкажеш страховете си, да поискаш съвет. Живеех на бързи обороти, нямах време да анализирам и разсъждавам. Бързах да работя, пътувах, не вечерях вкъщи, а все с партньори, гости на компанията, гости на града. Милена се грижеше да не мисля за детайлите. Тя познаваше графика ми и предстоящите ангажименти и правеше така, че да имам необходимото, без да се налага да й казвам нищо. Това е изключителна отдаденост, да знаеш.

За компромисите и изборите, които му се е налагало да прави и лавирането между работа и семейство споделя:

Милена е тази, която напусна работа и остана вкъщи, защото мен ме нямаше. Аз бях по самолетите, в срещи, на работа. Трябваше някой да поеме грижата за дома и децата. И тя го направи. Отказа се от собствената си кариера заради моята. Дали съжалява? Може би трябва да питаш нея, не ми е казвала. Мисля, че няма и да ми каже. Никога обаче не се е оплаквала. Ние приехме този начин почти негласно. Не сме сядали да обсъждаме. Моят ритъм наложи ритъма на семейството.

Какво стои зад този забързан ритъм?

Зад моята ангажираност стоеше бъдещето на заводите в Севлиево, по-късно имах отговорности за Източна Европа. Но когато ти говоря за бъдещето на заводите, имам предвид работата и препитанието на хилядите, които работеха в тези заводи. Цели семейства работят във „Видима“. Бях длъжен, заедно с екипа на компанията, разбира се, да осигуряваме условия за развитие. Това е тежка отговорност. Отговорност за хиляди хора, за половината работещи в Севлиево, които трябваше да получават заплати.

Чета всичко, което Васил Кънев е споделял и съм благодарна, че съм го записвала. Той знаеше за включения диктофон, но някак забравяше за него и разговорите ни вървяха много лично и искрено. Не успях днес да сваля всичко от записите, но те са там, в диктофона. Един ден ще ги направя достояние на севлиевци. Обещах му го приживе и ще изпълня това, за което съм дала дума. Защото искам севлиевци да не забравят, че в града ни няма безработица, защото Васил Кънев проправи пътя към превръщането на Севлиево в бизнес-оазис за Северна България; че галерия "Видима" е плод на желанието на Васил Кънев да доведе в Севлиево най-добрите български творци и да покаже на севлиевци най-доброто от българското изкуство; че стадион "Раковски" и детско-юношеската футболна школа са плод на амбицията на Васил Кънев в Севлиево да растат бъдещите големи футболисти на България.

Вярвам, че гражданите на Севлиево не са забравили за първото отделение по функционална диагностика, което "Видима" направи в севлиевската болница, за първия скенер в Севлиево, за природния газ, който потече към домовете ни, за сдружението на бизнеса "Севлиево 21 век", хотел "Севлиево плаза", благотворителните каузи и инициативи, които стъпка по стъпка преобразяваха Севлиево. Зад всичко това стоят усилията на много хора, но справедливостта изисква да отдадем заслуженото на един човек, в чиито мисли и представи най-напред се раждаха всички идеи, които се превръщаха в постижения.

Васил Кънев е емблема на Севлиево. Белязан с изключителен ум и голямо сърце, той има огромна заслуга за икономическия и обществен растеж на града ни, негова е "вината" за европеизирането на Севлиево. 

"Не, не бих променил това, дори да можех. Не е възможен баланс между семейството и работата, едно от двете надделява. Аз избрах работата, Милена – семейството. Ако приемеш, че така сме осигурили нужния баланс, значи сме успели".

Поклонението ще се състои на 22 декември 2022 г., от 11.00 ч. в тренинг-центъра на "Идеал Стандарт-Видима" (бившия РУМ). Погребението е в 13.00 ч. на Стария гробищен парк в Севлиево. 

Дълблок поклон пред Васил Кънев - изключителен човек, личност и общественик. 

Искрени съболезнования на близките за загубата! 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!