Търсене

„Сече наред и незаконно“ – нарушител стана лице на малкия бизнес в Севлиево

Емилия Димитрова, "За истината"
„Сече наред и незаконно“ – нарушител стана лице на малкия бизнес в Севлиево

Георги Михайлов и Мая Манолова – снимката илюстрира текст със заглавие „Мая Манолова на среща с местния бизнес в гр. Севлиево„, източник: пресцентър на „Изправи се България“

Кражбите на дървесина и високите цени на дървата за огрев е дискутирала Мая Манолова от „Изправи се България“ на среща с малкия бизнес в Севлиево. Това се казва в прессъобщение, разпространено от партийния й пресцентър. На снимката, която илюстрира съобщението, до Манолова е единствено Георги Михайлов – собственик на фирми за дърводобив, срещу който между 2018 и 2021 г. има 31 сигнала до прокуратурата и 54 съставени акта за нарушения в горски територии.

Михайлов и съпругата му Ваня имат спорна известност в региона на дирекцията по горите във Велико Търново. Само през втората половина на 2022 г. Районният съд в Севлиево се е произнесъл по три дела, образувани по жалба на Ваня Михайлова срещу наказателни постановления, издадени от Регионалната дирекция по горите (РДГ) във Велико Търново. И трите са за незаконно отсечена дървесина, което Ваня Михайлова отрича да е вярно. Съдът обаче е сметнал точно обратното.

Александър Дунчев идва за проверка

В един от случаите лично тогавашният изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев идва за проверка на терен. Това става на 24 юли т.г. и с него са инж. Росен Райчев – директор на дирекция в ИАГ и горски инспектор от РДГ Велико Търново. Тримата инспектират сечище, за което има издадено позволително за сеч на името на Ваня Михайлова, лесовъд на частна практика и представител на „Глобъл Лес-83“, която е на съпруга й, но формално се представлява от трето лице.

Сечището за което има разрешително е в землището на с. Стоките, севлиевска община, а селото е в полите на Стара планина. Според издаденото позволително в това сечище няма да се добива дървесина, а само ще се извозва от там.

При тази проверка Дунчев разпорежда до 10 дни РДГ Велико Търново да представи подробна справка за проверки, констативни протоколи и предприети действия спрямо дружества на Георги Михайлов. Периода, за който иска справката, е 2018 – 2021 г.

Четири файла с нарушения

“За истината“ разполага с въпросната справка. Информацията е в четири файла, в които са описани множеството нарушения, извършени от фирмите на Георги Михайлов. Най-общо става въпрос за безразборно изсичане на немаркирани дървета, извозване на дървесина до адрес, на който не живее лицето-получател според превозния билет, липса на проследяващо устройство (GPS) на камионите, които извозват дървен материал, неработещи задължителните камери за видеонаблюдение в цеха за дървопреработване, неспазване на одобрения технологичен план за дърводобив, самоволно прокарване на горски пътища, некоректно водене на дневник за постъпващата и експедирана дървесина в една от фирмите му.

Продължението може да четете оттук. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.