Седмицата на гората тази година се провежда извън гората
Областният управител Невена Петкова (вляво) се срещна с новия директор на парк "Българка" Лиляна Райкова, снимка: Областна администрация Габрово

В „Седмицата на гората“ новият директор на природен парк "Българка" инж. Лиляна Райкова се срещна с областния управител Невена Петкова. 

Като дългогодишен специалист в сектора на горско стопанство и завършила Лесотехническия университет – София, инж. Райкова не крие вълнението си от новото предизвикателство пред нея и екипа на парка. Тя вярва, че гората е „зеленото злато“ на страната ни и това отношение трябва да се възпитава най-вече у децата. Затова, както и до сега, работата на парка, освен традиционните тясноспециализирани дейности, ще бъде насочена имено към деца.

„Работейки с тях, посланията ни за природата стигат и до техните родители“, категорична е инж. Райкова.

По време на срещата са обсъдени различни инициативи, реализирани съвместно през годините. Областният управител е подчертала, че екипът на Областна администрация винаги е имал отношение към гората и нейното опазване. „Две от общините от габровска област попадат в Природния парк и това е истинска благословия – смята Невена Петкова, затова е много важно да се постави акцент върху възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата.“

Седмицата на гората през 2020 г. се отбелязва извън гората. Като алтернатива на всички отменени събития Изпълнителна агенция по горите отправи предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората на тема „Моят разказ за гората“. Докато са у дома, децата да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията. 

Инж. Райкова е назначена за директор със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Мирослав Маринов, след провеждане на конкурс. Завършила е Лесотехнически университет – София, специалност „Горско стопанство“. Натрупва професионалния си опит в Държавно горско стопанство Севлиево, където изпълнява длъжности на почти всички нива, като през периода 2001г. – 2010 г. е директор на стопанството. От 2010 г. до настоящия момент продължава работата си в сферата на горското стопанство в частния сектор.

Дете е простреляно от преправена въздушна пушка, произвела изстрел
Общество
С два дни закъснение МТСП публикува кои родители ще бъдат подпомогнати
Общество
Учениците от Севлиево се връщат в клас в понеделник
Общество
Възрастна жена и сина й изгоряха при пожар
Общество
Още две седмици без петъчен пазар в Севлиево
Общество
До второ нареждане Севлиево е без петъчен пазар
Общество
Резолюция на ЕП предупреждава, че свободата на медиите се влошава
Общество
Как Асоциацията по ВиК Габрово се оказа куха откъм дейност
Общество
Като преди сто години сенничани се обединиха за църквата си
Общество
"Севлиево онлайн" - една от 34 истински истории за медии и журналисти
Общество
През октомври са станали 59 катастрофи с 15 ранени и един загинал
Общество
"Български пощи" приемат писма до Дядо Коледа до 12 декември
Общество
Временно се спира автобусът по линията Севлиево-В. Търново
Общество
Проучване: Колко ще харчим предколедно в контекста на COVID-19
Общество
200 години от рождението на Сава Доброплодни
Общество
In memoriam: Почина Йорданка Костадинова
Общество