Седмицата на гората тази година се провежда извън гората
Областният управител Невена Петкова (вляво) се срещна с новия директор на парк "Българка" Лиляна Райкова, снимка: Областна администрация Габрово

В „Седмицата на гората“ новият директор на природен парк "Българка" инж. Лиляна Райкова се срещна с областния управител Невена Петкова. 

Като дългогодишен специалист в сектора на горско стопанство и завършила Лесотехническия университет – София, инж. Райкова не крие вълнението си от новото предизвикателство пред нея и екипа на парка. Тя вярва, че гората е „зеленото злато“ на страната ни и това отношение трябва да се възпитава най-вече у децата. Затова, както и до сега, работата на парка, освен традиционните тясноспециализирани дейности, ще бъде насочена имено към деца.

„Работейки с тях, посланията ни за природата стигат и до техните родители“, категорична е инж. Райкова.

По време на срещата са обсъдени различни инициативи, реализирани съвместно през годините. Областният управител е подчертала, че екипът на Областна администрация винаги е имал отношение към гората и нейното опазване. „Две от общините от габровска област попадат в Природния парк и това е истинска благословия – смята Невена Петкова, затова е много важно да се постави акцент върху възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата.“

Седмицата на гората през 2020 г. се отбелязва извън гората. Като алтернатива на всички отменени събития Изпълнителна агенция по горите отправи предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората на тема „Моят разказ за гората“. Докато са у дома, децата да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията. 

Инж. Райкова е назначена за директор със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Мирослав Маринов, след провеждане на конкурс. Завършила е Лесотехнически университет – София, специалност „Горско стопанство“. Натрупва професионалния си опит в Държавно горско стопанство Севлиево, където изпълнява длъжности на почти всички нива, като през периода 2001г. – 2010 г. е директор на стопанството. От 2010 г. до настоящия момент продължава работата си в сферата на горското стопанство в частния сектор.

Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество
Падна забраната за вендинг машини и топли витрини
Общество
Денят на Европа – 9 май: 70 години на европейска солидарност
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
От 9 май пада ограничението за посещения на Хоталич
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество
В Севлиево остават затворени басейните и площадките на открито
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество