Търсене

Севлиево не чества Деня на Съединението, един венец и два букета "почетоха" героите

Емилия Димитрова
Севлиево не чества Деня на Съединението, един венец и два букета

Съединението в Севлиево почетоха единствено от БСП, ВМРО и

Един венец и два букета пред Паметника на Свободата в центъра на Севлиево са единственото, което показва, че някой е отдал почит скоро, т.е. днес. Оставиха ги от БСП-Севлиево, ВМРО-Севлиево и "Гражданско сдружение за Севлиево".
 
Община Севлиево не организира честване в паметния за България ден и дори не изпрати венец, с който да отдаде почит на хилядите, загинали в битката при Сливница, резултат от акта на Съединението. Общински съвет Севлиево също пренебрегна акта на Съединението. 
 
Какво трябва да означава това, че Община Севлиево "забрави", че днес в България е национален празник. Вариантите за тълкуване са различни. Може управниците да са ангажирани в предизборната кампания, може да са преценили, че севлиевци, които не са особено активни при честванията на празници, няма да забележат, че в Севлиево празник всъщност няма. Не е изключено всички от общинското ръководство да имат неотложни лични дела и да не е имало кой да представлява институцията в деня на един от националните празници на България. Възможно е да има и други обяснения.
 
Изображение - 11180Един венец и два букета, Община Севлиево дори не изпрати цветя  
 
Каквито и да са те обаче, нищо не може да омаловажи неглижирането от страна на една българска община на Съединението на България, безспорно признато за най-значимият политически акт, който българите извършваме сами. 
 
Събитията след него също са значими и е важно да ги помним не само ние, но да ги повтаряме пред младите българи: Сърбия не приема акта и напада България. Като демонстрация против Съединението Русия изтегля офицерите си от българските войски и младата българска войска остава под командването на капитани и майори - около 40 млади български офицери от руските военни академии, които са завършили само преди месец. Военният министър Константин Никифоров е на 29 години и е на поста си от месец и половина. Началник щаб на войската е капитан Рачо Петров на 24 години.
 
В решителната битка при Сливница се сражават 12 хиляди български войници срещу 25 хиляди сръбски. Само за три дни български пехотен полк изминава пеша 136 км и се включва веднага в боя. 
 
Заради всичко това Община Севлиево е длъжна да покаже уважение, дори на площада да се изправи сам кмета и заместниците му. Между другото заплатите, които от 1 юли получават, са достатъчно щедри (4417 лв. е на кмета, около 3 хил. лв. на заместниците му),  за да отделят един час от времето си и покажат управленско поведение. Пък дори да е само протоколно. 
 
 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!