Севлиево никога не е имал такъв бюджет - близо 36 млн. лв. за 2020 г.
Снимка от fancycrave1 от Pixabay

от Емилия Димитрова

Община Севлиево ще разполага с бюджет от 35.6 млн. лв. за текущата година. Това е с близо 5 млн. лв. повече спрямо бюджета за миналата година, става ясно от публикуваната за първи път, откакто ГЕРБ управляват в Севлиево, проект за финансова рамка. 

През тази година Общината се разчита на почти 10 млн. лв. собствени приходи от данъци и още 6.6 млн. лв. неданъчни приходи. Не се очертават по-големи постъпления от данъците върху недвижими имоти и данъка върху превозните средства спрямо заложените през 2019 г. Част от разликата от повече постъпления, заложени за 2020 г., идва от увеличението на такса смет. Планираните стойности за текущата година са малко над 3.08 млн. лв. срещу 2.4 млн. лв. през миналата година. 

С 10 хил. лв. повече се очакват от административни услуги (160 хил. лв. през 2020 г., срещу 150 хил. лв. през 2019 г., б.ред.). Няма промяна в очакваните приходи от такси за притежаване на куче, за откупуване на гробни места, от санкции и глоби на нарушители. 

От малко над 11 млн. лв. за капиталови разходи през миналата година, за 2020 г. са планирани 6.5 млн. лв. С тях, според плана, ще бъдат направени ремонти на стадионите в селата П. Славейков, Душево, Кормянско, поставяне на ограда на стадиона в с. Шумата и ремонт на стадиона в Севлиево. Планирани са също основни ремонти на  читалищата в Севлиево и селата Градище, Кормянско и Добромирка, ремонт на отоплителната инсталация и ремонт на покрива на Дома на културата "Мара Белчева" и подмяна на осветлението в Градската библиотека. 

Почти половин милион лева са заложени за ремонт на улични водопроводи в Севлиево и още 224 хил. лв. за ремонт на тротоари в града. За ремонт на улична настилка в с. Агатово са заложени 100 хил. лв., наполовина по-малко е сумата, планирана за купуване на съоръжения за парк "Казармите". 

По 80 хил. лв. са разчетени за основни ремонти в четирите детски градини в Севлиево - "Слънце", "Радост", "Щастливо детство" и "Пролет". 

Ремонт на пенсионерския клуб в с. Буря е планиран за 7 хил. лв. 

Сградите, в които се помещават шест кметства, също са в списъка на предсотящите да бъдат ремонтирани тази година - в селата Кормянско, Сенник, Идилево, Душево, Дамяново и Богатово. 

И през тази година най-голям дял от бюджета на Севлиево ще отиде за образование. Над 8 млн. лв. са разходите са общинските училища, близо наполовина по-малко са за издръжка на детските градини. 

Публичното обсъждане на бюджета за 2020 г. е насрочено за утре, 15 януари, от 17.30 ч. в сградата на Общината. 

Тази година е първата, в която общинската администрация предоставя на гражданите прогнозата за бюджета си преди самото обсъждане. За последното от администрацияте понесоха не малко критики, въпреки, че законът не ги задъжаваше да публикуват поректо-бюджета си, но пък в повечето български общини той е обществено достъпен преди гласуването му в Общинския съвет. 

Превозвачи от Севлиево няма да спират да возят на 13 януари
Общество
Договори за 4.5 млн. лв. са сключени през 2019 г. по европейски програми
Общество
Д-р Темистокъл Параскевов - първият зъболекар на Севлиево
Общество
Управляващите в последните 30 г. трябва да се извинят на севлиевци
Общество
549 са поискали заверка Апостил от Областната администрация в Габрово
Общество
Мая Манолова е в Габрово и Севлиево днес
Общество
Заради авария улици в Севлиево са без вода днес
Общество
Данъчна кампания 2020 ще започне на 10 януари
Общество
Ученик от Севлиево е сред отличените в конкурса "Дърво с корен"
Общество
Д-р Пламен Данаилов заслужи купата за майстор на виното на 2019 г.
Общество
Мая Манолова учредява в Севлиево клон на Изправи се.БГ
Общество
Кола блъсна пресичаща жена на севлиевско кръстовище
Общество
Симеон Спасов и тази година извади богоявленския кръст от р. Росица
Общество
Нов режим за регистрация на лични стопанства влиза в проект за закон
Общество
Как в Севлиево са плащали за изборите срещу „чавка“, вместо срещу подпис и печат
Общество
Севлиево никога не е имал такъв бюджет - близо 36 млн. лв. за 2020 г.
Общество