Севлиево никога не е имал такъв бюджет - близо 36 млн. лв. за 2020 г.
Снимка от fancycrave1 от Pixabay

от Емилия Димитрова

Община Севлиево ще разполага с бюджет от 35.6 млн. лв. за текущата година. Това е с близо 5 млн. лв. повече спрямо бюджета за миналата година, става ясно от публикуваната за първи път, откакто ГЕРБ управляват в Севлиево, проект за финансова рамка. 

През тази година Общината се разчита на почти 10 млн. лв. собствени приходи от данъци и още 6.6 млн. лв. неданъчни приходи. Не се очертават по-големи постъпления от данъците върху недвижими имоти и данъка върху превозните средства спрямо заложените през 2019 г. Част от разликата от повече постъпления, заложени за 2020 г., идва от увеличението на такса смет. Планираните стойности за текущата година са малко над 3.08 млн. лв. срещу 2.4 млн. лв. през миналата година. 

С 10 хил. лв. повече се очакват от административни услуги (160 хил. лв. през 2020 г., срещу 150 хил. лв. през 2019 г., б.ред.). Няма промяна в очакваните приходи от такси за притежаване на куче, за откупуване на гробни места, от санкции и глоби на нарушители. 

От малко над 11 млн. лв. за капиталови разходи през миналата година, за 2020 г. са планирани 6.5 млн. лв. С тях, според плана, ще бъдат направени ремонти на стадионите в селата П. Славейков, Душево, Кормянско, поставяне на ограда на стадиона в с. Шумата и ремонт на стадиона в Севлиево. Планирани са също основни ремонти на  читалищата в Севлиево и селата Градище, Кормянско и Добромирка, ремонт на отоплителната инсталация и ремонт на покрива на Дома на културата "Мара Белчева" и подмяна на осветлението в Градската библиотека. 

Почти половин милион лева са заложени за ремонт на улични водопроводи в Севлиево и още 224 хил. лв. за ремонт на тротоари в града. За ремонт на улична настилка в с. Агатово са заложени 100 хил. лв., наполовина по-малко е сумата, планирана за купуване на съоръжения за парк "Казармите". 

По 80 хил. лв. са разчетени за основни ремонти в четирите детски градини в Севлиево - "Слънце", "Радост", "Щастливо детство" и "Пролет". 

Ремонт на пенсионерския клуб в с. Буря е планиран за 7 хил. лв. 

Сградите, в които се помещават шест кметства, също са в списъка на предсотящите да бъдат ремонтирани тази година - в селата Кормянско, Сенник, Идилево, Душево, Дамяново и Богатово. 

И през тази година най-голям дял от бюджета на Севлиево ще отиде за образование. Над 8 млн. лв. са разходите са общинските училища, близо наполовина по-малко са за издръжка на детските градини. 

Публичното обсъждане на бюджета за 2020 г. е насрочено за утре, 15 януари, от 17.30 ч. в сградата на Общината. 

Тази година е първата, в която общинската администрация предоставя на гражданите прогнозата за бюджета си преди самото обсъждане. За последното от администрацияте понесоха не малко критики, въпреки, че законът не ги задъжаваше да публикуват поректо-бюджета си, но пък в повечето български общини той е обществено достъпен преди гласуването му в Общинския съвет. 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество