Търсене

Според източници на "Севлиево онлайн" Георги Михайлов е нападателят на горски служител по време на проверка в балкана

Емилия Димитрова
Според източници на

Снимка: Pixabay

Според източници на "Севлиево онлайн" мъжът, нападнал с удари в лицето служител на ДЛС "Росица" - Севлиево, е Георги Михайлов - собственик на фирми за дърводобив и дървопреработвателно предприятие. До приключване на досъдебното производство, образувано по случая, това е неофициална информация, но са налице достатъчно данни за нейната достоверност. 

Ето какво успяхме да съберем по случая: Михайлов се появил на мястото на проверката, която горските служители извършвали на камион, натоварен с дървесина. За този камион към 15.55 ч. на 17 август, когато е започнала проверката, нямало издаден превозен билет (по данни на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново). Превозен билет обаче има - издаден е в 16.02 ч., т.е. седем минути след спиране на камиона, натоварен с близо 13 кубика дървени трупи иглолистна дървесина, се вижда от справка в Изпълнителната дирекция по горите. Това означава, че към началото на проверката товарният автомобил действително не е имал разрешително да извози дървесината, заради което горските служители са съставили констативен протокол. 

Този разказ съвпада със съобщеното вчера от Регионалната дирекция по горите във Велико Търново и пресцентъра на Северноцентралното предпритие в Габрово за превозен билет, издаден по време на проверката.

Нокаутирал го с два удара

Докато съставяли протокола, горските инспектори получили сигнал за втори камион с дървесини трупи. Единият от двамата проверяващи тръгнал към мястото, откъдето трябвало да дойде втория камион, другият останал при първия, когато Михайлов изненадващо се появил с личното си "БМВ" и съпругата си в него. Според разкази, които "Севлиево онлайн" успя да събере, той поискал да освободят камиона, но когато разбрал, че това няма да стане, а колата с натоварената в нея дървесина ще бъде прибрана, "нокаутирал с два удара" горският инспектор. Цитатът е от разказа на източник на "Севлиево онлайн", който не пожела името му да бъде замесвано. 

Между другото Георги Михайлов е дългогодишен състезател по карате на клуба по карате в Севлиево и има множество титли от спечелени състезания в този спорт. 

Според разказаното пред "Севлиево онлайн" след като нанесъл удари в лицето на горския, Михайлов взел телефона му и отпрашил към града. По пътя се разминал с полицейския автомобил, който тръгнал към мястото, след подаден сигнал. 

Часове по-късно на ударения служител е оказана медицинска помощ. Наложило се и хоспитализиране, защото състоянието му изисквало болнично наблюдение. Останал е в болница три дни, в момента е на домашно лечение, а по случая ва Районното управление в Севлиево е образувано досъдебно производство. 

Няма съмнение на кого е дървесината 

Дървесината, натоварена в единия от двата камиона, е собственост на "Глобъл лес - 83" - дружество, регистрирано в с. Сенник, показа проверка на "Севлиево онлайн". Това дружество е създадено през 2012 г. и до 2021 г. е собственост на Георги Михайлов. През 2021 г. Михайлов го прехвърля на Станимир Димитров Иванов с адрес на управление в с. Сенник и капитал от 250 лв. Новият собственик на дружеството, според съселяните му, работи в „Глобъл Лес Индъстри“, но при проверка на място през 2021 г. се оказа, че в селото не знаят Станимир Иванов да се занимава с дърводобив. 

Данни за собствеността на другия камион в позволителното за сеч не се откриват. Срещу купувач на дървесината стои буквата "С", срещу получател също пише само "С". Срещу "адрес на направление" пише "Севлиево", а там, където трябва да е посочено чия собственост е дървесината, пише само "83". Дали това е съкращение от "Глобъл лес-83", е предположение. Номерът на това превозно средство обаче се открива при дурги превозни билети и там срещу купувач стои името "Глобъл лес индъстри". Собственик на това дружество е Георги Михайлов, управител е жена му Ваня Михайлова. 

Изображение - 12524Това е превозен билет за един от двата, спрени на 17 август камиони, но за по-ранна дата. Публикуваме го само като илюстрация, че този товарен автомобил е обвързан с "Глобъл индъстри"  

"Глобъл лес индъстри" е правоприемник на "Изгрев 90-С" - дружеството, чието име се открива в един от превозните билети, издадени за един от двата камиона, за които се разказва по-горе. Това също води към извода, че зад инцидента с превозващите дървени трупи от чер и бял бор стои Георги Михайлов. 

Случаят, при който служител на ДЛС "Росица" бе удрян при проверка, е от 17 август т.г. и се разиграва в землището на севлиевското село Стоките. Проверката, която служители на ловното стопанство извършили била по сигнал за товарен автомобил на дърводобивна фирма, който превозва иглолистни трупи. По време на проверката станало ясно, че автомобилът е без превозен билет, какъвто минути по-късно се появил, а контролната марка, намерена в един от двата камиона не отговаряла нито на поставената върху натоварените трупи, нито на изписаната в превозния билет, казаха от Северноцентралното предприятие в Габрово, на чието подчинение е ДЛС "Росица". 

Нарушение, наказание, обжалване, отмяна

Георги Михайлов има дълга биография по отношение спазване на правилата в гората. Заради Михайлов през юли м.г. тогавашният изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев дойде за проверка на терен. С него бяха инж. Росен Райчев – директор на дирекция в ИАГ и горски инспектор от РДГ Велико Търново. Тримата инспектираха сечище, за което има издадено позволително за сеч на името на Ваня Михайлова, лесовъд на частна практика и представител на „Глобъл Лес-83“, която е на съпруга й, но както стана ясно по-горе формално се представлява от трето лице.

При тази проверка Дунчев разпореди до 10 дни РДГ Велико Търново да представи подробна справка за проверки, констативни протоколи и предприети действия спрямо дружества на Георги Михайлов, а периода, за който поиска справка, бе 2018 – 2021 г.

"Севлиево онлайн" разполага с въпросната справка. Тя е доста обемна - четири файла с констатирани нередности, по дати, нарушение и предприети действия. 

На 30 март 2021 г. е установено транспортиране на строителна дървесина с превозно средство, което не е оборудвано със задължителното GPS устройство за проследяване. Същото нарушение на същата дата е установено и за друго сечище. 

На 11 юни 2021 г. при проверка във фирма "Изграв-90" в дневника за постъпила, преработена и експедирана дървесина е установено, че част от категориите дървесина са са отрицателни стойности, а количеството дървесина не отговаря на описаното. Освен това видеонаблюдението не работи, каквото е задължителното изискване, а така проверяващите не могли да засекат действително ли става дума за несъответствия. 

През юли същата година проверяващите констатират, че в електронния дневник на обекта не са вписани два броя превозни билети, а фирмата е затворена за три дни до изчистване на нередностите. 

Пак през юли 2021 г. е установено, че в подотдел, в който се извършва сеч, няма разрешително за сечта. Прокарани били два горски пътя, а повалени трупи имало по няколко подотдела.  

(Всички констатирани нарушения за периода 2018-2021 г. може да видите в прикачените копия от справката, предоставена по Закона за достъп до обществена информация тук, тук, тук и тук).

Като се замисли човек, че точно Георги Михайлов през пролетта на 2019 г. яхна протеста срещу съмнителен дърводобив в община Севлиево и позираше пред всички телевизии и сайтове в името на коректна, законна и по правилата сеч.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.