Търсене

"Следващите 25" - една изложба на галерия "Видима", чрез която надникваме в бъдещето

Севлиево онлайн
Фонд

Сава Христов - днешният управител на галерия "Видима" пред портрет на Ирина Колбасова, първият управител на галерията в продължение на 20 г., снимка: Деяна Денева

На 15 декември, в навечерието на 25-годишния си рожден ден, галерия "Видима" открива изложбата "Следващите 25". В заглавието няма нищо провокативно, напротив, то показва по директен път как младите художници, тези които формират облика на българското изобразително изкуство, виждат времето, което е пред нас. 
 
Всъщност "Следващите 25" е кулминацията на обявения в началото на годината конкурс за млади автори. Всички творци, които се представят в изложбата, са участвали със свои творби в конкурса на галерията. Общото между тях е само възрастта - според критериите за участие авторите трябва да са на възраст между 18 и 35 години. 
 
"Днес на художествената сцена все по-често забелязваме едно ново поколение художници, родени в края на 20-ти и началото на 21-ви век, които носят със себе си духът на новото време, провокират с нови гледни точки, нова философия, интегрират съвременни техники на работа, свързват академичният подход с футуризма и новите технологии. Младите таланти имат нужда от подкрепа и място за изява, а ние имаме възможността да им ги предоставим, споделя управителят на галерия "Видима" Сава Христов.
 
Завиден по мащабите си е конкурсът, обявен в началото на 2022 г. от галерия "Видима". Близо сто са творците, които изпратиха свои творби в трите категории - живопис, графика и скулптура. Тези творби оценява жури в състав: Любен Генов (председател на СБХ), Даниела Чулова-Маркова (изкуствовед), Наташа Ноева (изкуствовед), Антон Антонов (художник) и Сава Христов(управител на галерия "Видима"). След два етапа на строга селекция журите избра до финала да достигнат 33 автори, всеки представен с по една творба. 
 
На официалното откриване на изложбата ще бъде представен цветен албум посветен на конкурса, ще бъдат връчени и награди на победителите в съревнованието. Наградите ще бъдат връчени от членовете на журито и представителни лица на компанията. 
 
Конкурсът и събитието са подкрепени от Съюза на българските художници и се финансират от "Идеал Стандарт - Видима" АД. 
 
Заповядайте, за да се запознаем заедно с новото лице на българското изобразително изкуство и да споделим една празнична вечер посветена на красотата и младежкият дух, призовават от галерия "Видима".  
 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.