Търсене

Сред най-добрите: зашеметяващ успех за Божидар Генков във фестивала „Фрейм 24“

Емилия Димитрова
Сред най-добрите: зашеметяващ успех за Божидар Генков във фестивала „Фрейм 24“

Божидар Генков с пет медала, снимка: личен архив

Божидар Генков - фотограф от фото клуб "Севлиево" постигна зашеметяващ успех в тазгодишното издание на конкурса-фестивал "Фрейм 24", който се проведе в Нови Сад. 

Във финалното класиране Божидар е пети по резултат от 24-ма участници. Пет от негови фотографии са отличени с медал, което означава, че са класирани на едно от първите три места във всяка от категориите. 

Какво прави фестивалът в Нови Сад уникален и защо е признат за един от водещите фотографски фестивали в света. Това са условията за участие. На първо място никой от фотографите не отива там по собствено желание. Трябва да получи покана от организаторите. 

Участниците са точно 24. При пристигането си те получават списък с 24 теми. За 24 часа трябва да направят 24 фотографии по улиците на Нови Сад и съобразени с предварително зададените теми, като задължително изискване е обработката на снимките да е минимална.

Сред темите са "Минимализъм в архитуктурата", "Скорост", "Тълпа", "Диптих" и др. Фотографиите се оценяват от жури в състав 24 души. 

Тази година във фестивала "24 Фрейм" бяха поканени трима български фотографи, Божидар бе един от тях. 

Фестивалът е създаден през 2014 г. като целта е да бъдат събрани по улиците на Нови Сад местни и чуждестранни фотографи, за които фотографията е любов, начин за себеизразяване и усещане и възможност за създаване на изкуство. 

Участието във "24 Фрейм" е пореден успех за младия мъж. През 2022 г. той стана лауреат в 23-то издание на националния преглед на българската фотография "Фото Академика" 2022 и бе удостоен със златен медал в една от категориите - репортажна фотография. 

Водещ принцип в творчеството на Божидар е "Прави това, което правиш, с любов, всичко останало е естествено продължение". 

Фотографиите на Божидар и останалите участници, са публикувани на официалния сайт на фестивала. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!