Срещу 90 хил. лв. Севлиево се „отваря“ към гражданите, засега само на хартия
Работна среща по проекта, който трябва да трасира пътя на управляващите към гражданите и бизнеса, снимка: фейсбук

Четири срещи, два доклада от общо 70 страници със спорна практическа насоченост и наръчник в две части от десетина листа би трябвало да трасират пътя за "отварянето" на Община Севлиево към гражданите и бизнеса. Това струва на българските и европейски данъкоплатци 90 хил. лв., но в Севлиево онези, които знаят за какво става дума, се броят на пръсти. Последното не e пречка парите да бъдат усвоени, а ползата от един напудрен проект – съмнителна.

През декември 2018 г. Община Севлиево се похвали чрез сайта си, че е е спечелила съвместен „Проект открито и отговорно управление на общинската администрация в Севлиево, в партньорство с гражданите и бизнеса“. Проектът ще се осъществява в партньорство със сдружение „Социални иновации“, пише в същото съобщение. Това, че Общината не е спечелила въпросния проект, а е поканена за партньор по него е допълнителна подробност.

Стойността на проекта е 89,8 хил. лв., от които 76,3 хил. лв. по Оперативна програма „Добро Управление” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд и 13,4 хил. лв. национално финансиране. В резултат на изпълнението се очаква „насърчено партньорство за активен диалог и генериране на идеи с участието на гражданите и бизнеса“, пише в същата публикация, а най-долу се уточнява, че новини относно изпълнението могат да се следят на сайта на администрацията и сайта на сдружението.

Очаквано на същите места трябваше да се появи информация и за крайния резултат, за да се избегнат евентуални съмнения за безсмислено харчене на публичен ресурс. Последното дори е задължително, след като справка в системата за управление на средствата от еврофондовете ИСУН 2020 сочи, че въпросният проект е отчетен като свършен, т.е. активният диалог между гражданите и властта в Севлиево трябва да е в ход, а гражданите и бизнеса да са започнали да генерират идеи, с които управляващите да се съобразяват. Засега обаче добрите намерения са само на хартия.

Следете сайта, ако го откриете

Дали от проекта, чието наименование определено звучи претенциозно, има резултат, „За истината“ реши да провери там, където съветват от Общината – сайта на сдружение „Социални иновации“. Въпреки упоритото търсене, подобен сайт не се открива. Резултат бе намерен единствено за страница във фейсбук, чието име съвпада с това на проекта – „Открито и отговорно управление на общинската администрация в Севлиево, в партньорство с гражданите и бизнеса“.

Първите публикации в нея са от около половин година след стартирането на проекта и ако се съди по тях, дейностите по отваряне на Община Севлиево към гражданите са били съсредоточени в няколко дни през юни 2020 г.

Още, четете  тук. 

Платформа за проверка на фактите стартира и в България
Общество
МиГ-29 е паднал в морето по време на учение тази нощ
Общество
Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските райони
Общество
Започват проверки за спазване забраната срещу изсичане на гори
Общество
От 10 юни Паспортна служба ще работи с удължено работно време
Общество
Освободени са двама от ръководството на Северноцентралното предприятие
Общество
До 22 юни се кандидатства за трета фаза подкрепа за оборотни средства
Общество
Борислав Бончев се срещна с МВР - ръководството, темата са изборите
Общество
Четирите стихии - фестивал за 1 юни събира деца и възрастни
Общество
Мобилни екипи за ваксинация поиска областният управител за Севлиево
Общество
Министър Минеков удостои Найден Петров с почетен знак „Златен век“
Общество
Анализ трябва да елиминира Африканската чума по свинете
Общество
Честит Ден на светите братя Кирил и Методий
Общество
С над 20 000 балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки
Общество
Енерго Про променя датите за отчитане и плащане на ел. енергията
Общество
Областният управител разпореди проверка на язовирите
Общество