Търсене

Стотици паднали рога от благороден елен бяха показани в изложба

Стотици паднали рога от благороден елен бяха показани в изложба

снимки към текста: Цветомир Цолов

За шеста поредна година Държавно ловно стопанство „Воден - Ири Хисар” и Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП) - Габрово бяха домакини на изложбата „Преглед на паднали рога от благороден елен”. Рогата са събрани през настоящата година.

Прегледът на паднали рога носи ценна информация за ловните стопани, твърдят от стопанството. По тях се съди за трофейните качества, за развитието на самия индивид и за това каква е популация от благороден елен. 

Изображение - 9248

Благородният елен е главен вид дивеч на територията на СЦДП – Габрово. Природните и климатични условия на Лудогорието и Дунавската равнина създават едни от най-добрите в световен мащаб местообитания за развитие на популацията от този вид. 

Какво значение има прегледа на падналите еленови рога

Ежегодният преглед на падналите рога е утвърдена от десетилетия практика в други страни и е важен елемент в стопанисването на благородният елен. Чрез събирането и прегледа на падналите еленови рога се правят важни изводи за развитието на животинския вид изобщо. А провеждането на изложение, превърнало се в традиция, дава нагледен поглед върху действителната ситуация относно популацията на този ценен за природата вид. 

Тази година своите експонати на паднали рога от благороден елен представиха териториалните поделения на СЦДП - Габрово, ловните стопанства „Воден-Ири Хисар“, „Дунав“ - Русе, „Росица“ - Севлиево и „Зли дол“. Включиха се и стопанствата от Североизточното предприятие в Шумен, „Черни Лом“ - Попово, „Паламара“ и Държавното ловно стопанство „Тервел”, а от Югоизточното държавно предприятие - Сливен участие взе Държавно ловно стопанство „Несебър”.

Изображение - 9249

Домакините от ДЛС „Воден-Ири Хисар“ представиха най-голямата сбирка от паднали рога

за сезон 2021 г. Тя включва рога от 285 благородни елена, като 81 от тях са представени с поредици от две до пет години назад.

Най-тежките рога на изложбата -

чифт с тегло на двата рога 6,9 кг бяха представени от ДЛС „Дунав“- Русе, а ловното стопанство „Несебър“ се отличи с най-дългата поредица от седем поредни години паднали рога на един елен. Внушителна колекция представиха и ДЛС „Черни лом“.

Събитието почетоха преподавателите от Лесотехническия университет доц. д-р Христо Михайлов – ръководител катедра „Ловно стопанство“ и гл. ас. д-р Градимир Груйчев, както и директора на Североизточно държавно предприятие в Шумен инж. Веселин Нинов.

Традиционно изложбата привлича стотици посетители и гости. Тази година, поради усложнената епидемична обстановка тя бе в ограничен кръг, в присъствието единствено служители на стопанствата, които представиха своите колекции от паднали рога.

Директорът на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово инж. Цветелин Миланов декларира, че предприятието продължава да подкрепя инициативата.  

В рамките на събитието беше представена и фотоизложба на фотографа инж. Цветомир Цолов с фотоси от живописните кътчета в района на ДЛС „Воден-Ири Хисар“.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.