Стотици паднали рога от благороден елен бяха показани в изложба
снимки към текста: Цветомир Цолов

За шеста поредна година Държавно ловно стопанство „Воден - Ири Хисар” и Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП) - Габрово бяха домакини на изложбата „Преглед на паднали рога от благороден елен”. Рогата са събрани през настоящата година.

Прегледът на паднали рога носи ценна информация за ловните стопани, твърдят от стопанството. По тях се съди за трофейните качества, за развитието на самия индивид и за това каква е популация от благороден елен. 

Благородният елен е главен вид дивеч на територията на СЦДП – Габрово. Природните и климатични условия на Лудогорието и Дунавската равнина създават едни от най-добрите в световен мащаб местообитания за развитие на популацията от този вид. 

Какво значение има прегледа на падналите еленови рога

Ежегодният преглед на падналите рога е утвърдена от десетилетия практика в други страни и е важен елемент в стопанисването на благородният елен. Чрез събирането и прегледа на падналите еленови рога се правят важни изводи за развитието на животинския вид изобщо. А провеждането на изложение, превърнало се в традиция, дава нагледен поглед върху действителната ситуация относно популацията на този ценен за природата вид. 

Тази година своите експонати на паднали рога от благороден елен представиха териториалните поделения на СЦДП - Габрово, ловните стопанства „Воден-Ири Хисар“, „Дунав“ - Русе, „Росица“ - Севлиево и „Зли дол“. Включиха се и стопанствата от Североизточното предприятие в Шумен, „Черни Лом“ - Попово, „Паламара“ и Държавното ловно стопанство „Тервел”, а от Югоизточното държавно предприятие - Сливен участие взе Държавно ловно стопанство „Несебър”.

Домакините от ДЛС „Воден-Ири Хисар“ представиха най-голямата сбирка от паднали рога

за сезон 2021 г. Тя включва рога от 285 благородни елена, като 81 от тях са представени с поредици от две до пет години назад.

Най-тежките рога на изложбата -

чифт с тегло на двата рога 6,9 кг бяха представени от ДЛС „Дунав“- Русе, а ловното стопанство „Несебър“ се отличи с най-дългата поредица от седем поредни години паднали рога на един елен. Внушителна колекция представиха и ДЛС „Черни лом“.

Събитието почетоха преподавателите от Лесотехническия университет доц. д-р Христо Михайлов – ръководител катедра „Ловно стопанство“ и гл. ас. д-р Градимир Груйчев, както и директора на Североизточно държавно предприятие в Шумен инж. Веселин Нинов.

Традиционно изложбата привлича стотици посетители и гости. Тази година, поради усложнената епидемична обстановка тя бе в ограничен кръг, в присъствието единствено служители на стопанствата, които представиха своите колекции от паднали рога.

Директорът на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово инж. Цветелин Миланов декларира, че предприятието продължава да подкрепя инициативата.  

В рамките на събитието беше представена и фотоизложба на фотографа инж. Цветомир Цолов с фотоси от живописните кътчета в района на ДЛС „Воден-Ири Хисар“.

Срещу 90 хил. лв. Севлиево се „отваря“ към гражданите, засега само на хартия
Общество
"Или ще измрем всинца, или ще освободим България"
Общество
Габрово е на второ място в страната по най-голям дял възрастно население
Общество
Самоукият художник от с. Стоките Георги Попов стана на 92 г.
Общество
Стотици паднали рога от благороден елен бяха показани в изложба
Общество
България вече е на 112 място по свобода на медиите
Общество
Нова платформа помага на гражданските и културните организации
Общество
Милчо Генжов e избран за окръжен прокурор на Габрово
Общество
На Разпети Петък пазарът се връща на ул. "П. Р. Славейков"
Общество
На 15 и 16 май Севлиево е домакин на фестивала "Семе българско"
Общество
Да помогнем на Тихомир за животоспасяваща бъбречна трансплантация
Общество
От 1 май падат коридорите за пазаруване
Общество
"Природата в риск" - една изложба за търговията с кожи на защитени видове
Общество
Кога работим и почиваме през месец май?
Общество
Априлското въстание на север от Балкана представя музеят на Добрич
Общество
„Книги за смет” е този уикенд в пет града в страната
Общество