Строителни фирми от региона и кмета на Габрово обсъдиха перспективи
Работна среща между строителния бранш и ръководството на Община Габрово

На работна среща представители на Камарата на строителите у нас, управители на строителни фирми, кмета на Габрово Таня Христова и експерти от габровската общинска администрация бяха обсъдени взаимоотношенията и партньорството между бранша и Община Габрово.

Сред предложенията от страна на предприемачите, които кметът на Габрово прие, са по-активно участие на строителните фирми в процесите на проектиране и разработване на проекти от страна на Общините, с цел избягване на неточности, грешки, пропуски, нереално формиране на количества и цени на инфраструктурните обекти. Таня Христова одобри и идеята за организиране и участия в обучение за Зелени устойчиви обществени поръчки, за общи събития и срещи, за да се осигури по-активно и ползотворно сътрудничество между местните власти и строителните фирми.

Богомил Петков, който присъства на срещата в качеството на член на Управителния съвет на Камарата на строителите в България, постави въпроса за нелоялната конкуренция от страна на строителни бригади, които работят в сивия сектор и поиска подкрепа и съдействие от страна на Община Габрово за контрол и рестрикции.

Петков припомни, че доскоро имаше възможност строителни бригади, нерегистрирани и често неотговарящи на условията за строителна фирма, да участват в строителството на обекти над 100 кв. м, което е едно към едно осигуряване на работа в сивия сектор. С нововъведената нормативна промяна, свързана с изискването строителите, които искат да строят жилищни и вилни сгради над 100 кв. м да бъдат вписани в Централния професионален регистър, който се поддържа от Камарата на строителите в България, тази възможност отпадна, а кметът на Габрово заяви, че подкрепя желанието на регистрираните строители за изсветляване на сектора, което е и превенция срещу некачествено строителство.

На срещата участваха и управители на севлиевски строителни фирми, за които беше важно да научат за предстоящите инвестиционни намерения на кмета на Габрово, за инфраструктурните обекти и проекти за тази и следващите години.

Идеята на този тип срещи е строителните фирми в аванс да се запознаят с възможностите за инвестиции, да обединят сили и възможности за включване в обществени поръчки, да споделят своите проблеми, намерения и препоръки.

Дискутирана бе и възможността за удължаване на националната програма за енергийна ефективност.

Ярослав Дончев получи приз "Буров" за индустриално управление
Бизнес
Строителни фирми от региона и кмета на Габрово обсъдиха перспективи
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Предварително попълнените декларации за доходите - в сайта на НАП от 10 март
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Богомил Петков е избран в Управителния съвет на Камарата на строителите
Бизнес
"Севлиево 21 век" - жив организъм, който мисли и работи динамично
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
НАП няма да затваря обекти заради документацията на касовите апарати
Бизнес
Бизнес и ротарианци се обединяват за ремонт на Читалищния салон
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Заради здравни мерки церемонията "Баня на годината" няма да се състои
Бизнес
Шест севлиевски фирми са отличени с приз „Дързостта да бъдеш първи“
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес