СУ "В. Левски" в Севлиево е трето по успех на матурата по БЕЛ
снимка: pixabay

• Нито една пълна шестица на матурата по български език и литература в област Габрово

• На матурата по избор най-високите оценки са на изпитите по математика и немски език 

На задължителната матура по български език и литература (БЕЛ) дванайсетокласниците на севлиевската гимназия "Васил Левски" са постигнали среден успех 4.66, при среден за областта 4.10. Този резултат е по-нисък от миналогодишния, когато абитуриентите в област Габрово са постигнали среден успех на задължителната матура по БЕЛ 4.26. 

С най-висок успех са учениците на Националната Априловска гимназия - 5.04, втори са завършващите Природоматематическата гимназия в Габрово с успех 4.81. На трето място по успех са учениците на СУ "Васил Левски" в Севлиево. 

Най-нисък е резултатът на учениците от Професионална гимназия "Марин Попов" в Севлиево - 3.11 и с още по-нисък резултат са учениците от Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница - 3.04. 

СУ "Васил Левски" има най-висок резултат в област Габрово на матурата по философия - 5.16, при среден за областта 4.00. Над средния резултат е успехът по философия на учениците от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево - 4.21.

СУ "Васил Левски" в Севлиево е с най-висок резултат и на матурата по география и икономика - 4.68. Най-слабо са се представили на този изпит завършващите Професионална гимназия "Марин Попов" и гимназията в с. Градница.  

По история средният успех за областта е 4.24, над него е резултатът на учениците от Природоматематическата гимназия в Габрово - 5.11. 

Единствените пълни шестици са по билогия и са на ученици от Природоматематическата гимназия в Габрово. По биология има и най-много двойки, на ученици от Професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница. 

Очаквано най-високи оценки по математика са изкарали учениците на Природоматематическата гимназия в Габрово - 5.05 е средният им успех, следвани от завършващите СУ "Васил Левски" в Севлиево с успех 5.03 и Априловска гимназия с успех 4.63.

Само един ученик се е явил на матура по испански език, оценката му е отлична. На матура по английски език са се явили 219 ученици, средният им успех за областта е 4.71. Над него е резултатът на Априловска гимназия (5.00) и СУ "Васил Левски" в Севлиево (4.89). На четвърто място по английски език е резултатът на завършващите ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" (4.00). 

Четиринайсет ученици са държали матура по немски език. Средният им успех е 5.34, като най-добре представили се са учениците на Националната априловска гимназия (5.48), СУ "Васил Левски" в Севлиево (4.90) и ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" (4.67).   

Област Габрово е на осмо място в страната, от всичките 28 области, по среден успех от матурите. 

автор: Емилия Димитрова

 

Габрово отбелязва 185 години на Априловото училище
Образование
В Европейската седмица на професионалните умения
Образование
Панорама на висшето образование в СУ „Васил Левски“
Образование
"Севлиево 21 век" обнови двора на Детски комплекс
Образование
Богомила Иванова спечели прием във ВУЗ, след успех в състезание
Образование
Старта на проекта Re ThinkIT бе даден в ПГМЕТ
Образование
Проф. Венелин Терзиев представя своя книга в родния град
Образование
Да разлистиш книга, или за седмицата на четенето в "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Детска градина "Радост" - с проект в "Наука на сцената" в Португалия
Образование
ПГМЕТ "Ген Иван Бъчваров" отбеляза 57 години от създаването
Образование
Празнична десетдневка за 57 години ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Основно училище "Стефан Пешев" чества своя патрон
Образование
Каталогът за езикови ваканции за 2020 г. ще бъде представен в Севлиево
Образование
В СУ "Васил Левски" ученици избраха учителя-вдъхновител
Образование
Бой между ученици в севлиевска гимназия е завършил без пострадали
Образование
Училищното настоятелство почете учителите, пенсионирали се тази година
Образование