Търсене

„Тихо се сипе първият сняг“, а парите за чистенето му в Севлиево – към стари познати по хитри схеми

Емилия Димитрова, "За истината"
„Тихо се сипе първият сняг“, а парите за чистенето му в Севлиево – към стари познати по хитри схеми

През последните девет години зимното поддържане на общинските пътища и улици в Севлиево е поскъпнало три пъти. В същото време пада все по-малко сняг, а цената за почистване на километър намалява, показва проверка на „За истината“. Къде тогава отиват по половин млн. лв. повече на година за почистване на снега на територията на общината? Оказва се – в едни и същи дружества и по добре изработена схема.

Въпреки по-топлите и почти безснежни зими в Севлиево, сумата за снегопочистване е нараснала от 2016 г. до сега с 1.5 млн. лв. и вече е пчти 2.5 млн. лв. за едни и същи километри. Общинската пътна мрежа е с обща дължина 288 км, улиците в 28 села са с обща дължина е 325 км, улиците в Севлиево са 50 км и още 10 км улици в селищните образувания.

Един детайл се набива на очи:

Цената, която дружеството, печелещо обществените поръчки от 2016 г. досега предлага за снегопочистване на километър път, с всяка нова обществена поръчка е по-ниска. Това трудно може да се обясни, тъй като е естествено цените за почистване на километър път да растат с всеки нов тригодишен период. Очаква се в сметките да влязат растящите цени на горивата, вероятното увеличение на заплатите на фирмите, наети в снегопочистването и със сигурност по-скъпата поддръжка на техниката.

Точно обратното обаче се случва в Севлиево –

цената за почистване на километър пада, докато стойността на обществената поръчка расте.

Договорите за зимно поддържане в Севлиево се сключват за три години.  През есента на 2022 г. за трети път Община Севлиево ще сключи договор с ДЗЗД (дружество по задълженията и договорите) „Зимно почистване Севлиево“. В него с равни дялове (50:50) участват „Еко Традекс Груп“ от Хасково и „Инфрастроежи“ – Севлиево.

Първият договор между това дружество и Общината е за почистване на снега от 2016 г. до 2019 г. Стойността му е 1.2 млн. лв. с ДДС.

През 2019 г. е сключен нов договор за времето до 2022 г. на стойност 1.65 млн. лв. с ДДС, а тази есен Община Севлиево отново обяви процедура за избор на изпълнител да поддържа пътищата през зимата със срок на действие до 2025 г., която отново бе спечелена от „Земно почистване Севлиево“. Тази поръчка е на стойност 2.25 млн. лв.

Колкото и да е странно най-скъпо е струвало почистването на километър път между  2016 и 2019 г. – малко над 35 лв. с ДДС (29.43 лв. без ДДС).  През следващия тригодишен период е договорена с 15 лв. по-ниска цена за километър и сумата е малко над 20 лв. Съвсем леко е увеличението на цената за периода 2022-2025 година – 24.60 лв. (всички суми са с ДДС). (подробна справка за цените по години е в таблица в края на текста).

Защо при по-ниска цена за снегопочистване на километър, парите за зимно поддържане стават все повече, как се променят цените за снегопочистване през годините, кой и защо печели обществените поръчки за снегопочистване - четете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!