Торстен Тюрлинг: Увеличаваме продажбите и печелим пазарен дял
Торстен Тюрлинг - главният изпълнителен директор на Ideal Standard International в интервю за "Капитал"

Торстен Тюрлинг е главен изпълнителен директор на Ideal Standard International (ISI) - компанията, собственик на "Идеал Стандарт – Видима", от септември 2015 г. Има магистърска степен по мениджмънт от EM Lyon Business School и магистърска степен по бизнес администрация от Университета в Саарбрюкен, Германия. Преди да поеме поста в ISI, е бил главен изпълнителен директор на Frigoglass.

ISI е базирана в Брюксел и работи в над 30 държави в Европа, Близкия Изток и Африка. Под старото си име American Standard компанията стъпи в България през 1992 г., създавайки смесено дружество с "Видима". През 2007 г. компанията стана собственост на Bain Capital, а от 2014 г. в нея влезе още един голям инвеститор – Anchorage Capital. Със заводите си за санитарна керамика и арматура България е една от ключовите производствени локации на ISI. За компанията работят 3200 души в страната.

Вие сте изпълнителен директор на ISI от година и половина. Направихте ли някакви промени в компанията?
- Промените започнаха през 2014 г., когато Anchorage Capital Group се присъедини към Bain Capital Group като акционер в компанията и инвестира допълнителен капитал. След няколко години на рецесия на европейския пазар Anchorage искаше да види, че компанията се връща към растежа. Затова те започнаха с назначаването на нов главен изпълнителен директор в мое лице. Първото нещо, което направих, беше да сформиран мениджърски екип, който е комбинация от нови хора и няколко вътрешни повишения. С новото ръководство разработихме нова стратегия – за дългосрочен растеж на компанията. Този растеж ще бъде постигнат със значителни допълнителни инвестиции, които собствениците на компанията осигуряват.

Какви са основните точки в тази стратегия? Предвиждате ли някакво разширяване или промяна на продуктите?
- Като част от процеса по изготвяне на стратегията прегледахме къде компанията е най-силна и защо и насочихме инвестициите натам. Вместо да се захващаме с неща, които никога преди не сме правили, решихме да инвестираме там, където вече сме добри и можем да станем най-добрите в света. Такива са две сфери. Едната е, че предоставяме цялостни решения за банята. Ние сме производител на санитарна керамика и арматура, имаме и различни аксесоари, които допълват решението, свързват елементите в едно решение, което следи потока на водата в банята. Това е една от областите, в която сме много силни и продължаваме да инвестираме, за да изпреварим всички. Втората ни силна област са фитингите. От една страна, тези продукти са част от решенията, но могат да се разглеждат и отделно. И тук имаме чудесна ситуация, комбинация от германски инженеринг и българска производствена база. Така сме конкурентни по отношение на разходите като азиатските страни, но имаме инженерната компетентност на германците. Тази комбинация е печеливша и с допълнителни инвестиции можем да станем най-добрите в света.

Какви инвестиции планирате като част от стратегията?
- Споменах двете сфери на бизнеса, които искаме да развием – цялостните решения по потока на водата и бизнеса с арматура. За тази цел инвестираме в три области. Едната са технологиите, т.е. машини, които осигуряват производителност, така че да можем да станем разходно по-ефективни, но също и машини, които осигуряват по-голям капацитет, т.е. позволяват ни да произвеждаме по-големи обеми. По отношение на технологиите имаме значителна инвестиционна програма за следващите три години, която включва и България.

Второто са иновациите. За да можеш да разшириш бизнеса си, трябва да си разходно ефективен, да имаш капацитета да поемеш растежа, но трябва също и да си привлекателен, да имаш интересен продукт. Затова инвестираме много в иновации и през следващите три години ще излезем с много интересни нови продукти. Тези продукти са измислени така, че да подкрепят двата бизнес сегмента, които споменах - по-добри решения за потока на водата и впечатляващи продукти при арматурата. Дори при арматурата обмисляме интелигентни начини за управление на водата. Това означава например, че те ще спестяват вода или че водата ще е по-чиста или че ще имаме много красиви дизайнерски решения, които съчетават в едно продукти, които преди са били отделни. В тази индустрия, особено в жилищните бани, функционалността има значение, но дизайнът също е много важен.

Третата категория за инвестиции е обслужването на клиентите. Целта е да се уверим, че когато някой клиент работи с нас, той се чувства суперудобно. Това означава надеждна и навременна доставка, няколко категории продукти на едно място и дигитален интерфейс, който позволява лесно да си направиш поръчките, да проследиш доставката и да намериш информация. Това всичко е пакет от клиентски услуги, в които искаме да инвестираме.

Каква е предвидената инвестиция за тази тригодишна програма и каква част от нея ще е в България?
- Тази информация е поверителна. Това, което мога да кажа, е, че става дума за инвестиция, каквато компанията не е правила през последните десет години. Това наистина е значителна инвестиционна програма и България ще получи значителна част от нея.

Как приключи преструктурирането на дълга преди няколко години и кои са основните акционери в момента?
- При преструктурирането на дълга през 2014 г. Anchorage влезе като акционер. Най-общо казано, той внесе свеж капитал, а част от дълга беше преобразувана в дялово участие. Днес най-големите акционери са Bain Capital и Anchorage Capital, и двата са финансови инвеститори.

На този етап имат ли някакъв конкретен график за излизане от инвестицията?
- По принцип такива инвеститори държат актива определен брой години, докато компанията се разрасне, добави стойност към инвестицията, и след това излизат. Като правило, не говоря конкретно за нашия случай, тези инвестиции се държат за около 5 години, плюс/минус 1-2 години. Anchorage влезе през 2014 г., аз дойдох през 2015 г., а изпълнението на новата стратегия започна през 2016 г. За да може тя да донесе резултати, трябва да се мисли поне в петгодишен хоризонт. Засега целта ни е да изпълним стратегията и да развием компанията. Това за нея ще означава добро бъдеще, независимо кой ще е следващият акционер.

Стратегията вече дава ли резултати или е много рано?
- Ако се съди по финансовите резултати, стратегията работи много добре засега. Все още не сме публикували резултатите си за 2016 г., но това, което се забелязва, е значителен ръст на годишна база както на продажбите, така и на крайния резултат. Постигнахме добро повишаване на рентабилността. Но това, което е не по-малко важно, е, че с увеличаването на продажбите започнахме да печелим и пазарен дял. Това се дължи основно на иновациите, които започнахме да пускаме. Технологията Aquablade при тоалетните например се смята за една от най-големите иновации в индустрията от много години насам и продаваме много такива продукти. Това е един пример как с пускането на иновативни продукти печелим пазарен дял, увеличаваме приходите си и отчитаме изпреварващ ръст на рентабилността.

Къде са най-силните ви пазарни позиции?
- В няколко страни сме номер едно на пазара, България определено е такава страна. Много силни позиции имаме също във Великобритания, Франция и Германия.

Може ли да се каже, че пазарът се възстановява и това също допринася за ръста на продажбите ви?
- Да, определено. Компанията, а и цялата индустрия преминаха през трудни години, когато рязко намаля строителството. Пазарът се стабилизира през 2015 г. и започна да расте през 2016 г. Говоря общо за Европа. Иначе в отделните страни имаме различна динамика. Германският пазар расте много силно, италианският е все още без промяна, но след продължилия години спад там това е добра новина. Общо за Европа ръстът е около 1.5-2%, което е добре. Нашият ръст е повече от този на пазара. Затова казваме, че взимаме пазарен дял.

източник: Капитал

Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес