Търсене
Областният управител на Габрово се срещна с управителя на ВиК Габрово и главния секретар на Асоциацията по ВиК

Цената за кубик вода от 1 януари 2023 г. вече е 3.49 лв., което е 52 на сто от социалната поносимост

Цената за кубик вода от 1 януари 2023 г. вече е 3.49 лв., което е 52 на сто от социалната поносимост

Снимка: Областна администрация Габрово

Областният управител Кристина Сидорова се срещна с инж. Владимир Василев, управител на ВиК Габрово и главния секретар на Асоциацията по ВиК-Габрово Николай Колев. На срещата бяха обсъдени реализираните до момента действия по бизнес плана на дружеството, приет с решение на КЕВР от 31.05.2022 г. Планът е за периода 2022-2026 година.

На срещата инж. Василев поясни, че в плана е фиксирана цена на водоснабдителните и канализационните услуги за 2022 година, а за всяка следваща година цената се индексира. Регулирането е по метода „горна граница на цените“, при който КЕВР одобрява цени за останалите години от регулаторния период, които се изменят с инфлационен индекс с намален коефициент Х.

Предвидената в плана цена за 2023 година е 3.64 лв., която е с 14 ст. по-висока от реализираното увеличение до 3.497 лв. Така цената на ВиК услугите в областта  достига до 52% от социалната поносимост. Владимир Василев подчерта, че бизнес плана и заложените в него прогнозни стойности са представени на четирите общини и на общинските съвети в областта още преди приемането на документа.

Омбудсманът препоръча на ВиК Габрово и още 12 дружества да не вдигат цената на водата от 1 януари догодина

Изменението на одобрените цени на ВиК услугите бе дискутирано и на обществено обсъждане на 6 декември 2022 г.  Увеличението в област Габрово е с 2.9% , като по цена ВиК услугите в областта се нареждат на 17 място от 28 области в страната. Най-висока е цената на водата в областите Разград, Силистра и Варна, където стойността й надхвърля 5 лв. за кубичен метър. 

Представена бе и реализацията на инвестиционната програма на дружеството за 2022 година. За дванайсетте месеца на миналата година ВиК Габрово е инвестирало малко над един милион лева в публични активи, като по договор планираните средства са с 6 хил. по-малко.  Със средствата са реконструирани 14 км водопроводни и 533 м канализационни мрежи.

Предстои изготвянето на годишна инвестиционна програма на дружеството за 2023 година, което ще стане след обсъждане с четирите общини в областта.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.