Търсене

Не институция, а истинско семейство - в Центъра за настаняване на деца изпратиха първите си абитуриенти

Истинска вълна от доброволчество съпътства приготовленията за първия бал на Александра, Галин и Деяна
Емилия Димитрова
Не институция, а истинско семейство - в Центъра за настаняване на деца изпратиха първите си абитуриенти

Снимка: ЦНСТД, гр. Севлиево

Те са Александра, Галин и Деяна. Млади хора, които като всички на своята възраст, градят планове, мечтаят и набелязват стъпките, които ще ги отведат при мечтите. Усилията им са по-големи от тези на повечето от връстниците им, защото Александра, Галин и Деяна са абитуриентите на Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания в Севлиево. 

Тази година в Центъра изпратиха за първи път абитуриенти. Вълнението на целия екип е голямо, а ръководителят Светослава Радева бе решена да превърне изпращането в празник, така както се случва във всяко семейство, в които има абитуриент. "Защото ние не само казваме, че сме тяхното семейство, а наистина сме домът им и най-близките им хора", споделя Радева. 

Тя искрено се вълнува, когато говори за Александра, Галин и Деяна. Вълнението й изобщо не е институционално, напротив. Говори за тях така, както майка би говорила за децата си. "Много са отговорни, всеки от тях има различни интереси и се стремим да им помагаме като ги подготвяме за всичко, което им предстои", споделя тя. 

От нея научаваме, че Александра е в Центъра от 2017 г. Заживяла е там, когато е на 11 години. Седем години по-късно момиченцето вече е млада дама, облечена подобаващо за първия си бал. Всъщност тази година тримата имаха два абитуриентски бала - един със съучениците си и втори в резиденция "Бояна", където всяка година  президентът и първата дама организират бал за абитуриентите от институции. 

Изображение - 13636С президента Румен Радев в резиденция "Бояна", снимка: ЦНСТД  

Александра, Галин и Деяна завършват Средно училище "Васил Левски" в Априлци със специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, професия: ресторантьор. Дотук е общото между тримата на прага на новия им живот. 

Александра Дамянова обича да чете, но и да рисува. Интересите й са разнообразни и допълва знанията си с образователни и документални предавания, които гледа със завидно внимание и интерес. 

Галин Тотев е в Центъра от семеен тип от 2020 г. Социален е и през свободно си време предпочита да се среща с приятели. Наскоро той сбъдва една от всичките си мечти - да има шофьорска книжка. "Отскоро има и автомобил, който си кара с голямо удоволствие", споделя Светослава Радева.

Деяна Колева е в Центъра от 2019 г. Ресторантьорството за нея не е просто диплома за средно образование, а желание за утвърждаване в една отговорна и лека само на пръв поглед работа. Затова участва в различни конкурси и състезания, свързани с професията, печели и не една грамота. А през 2023 г. получава покана за участие в мероприятие в Австрия, което само доказва, че интересът й към ресторантьорството е траен и дълбок. 

Изображение - 13635С първата дама Десислава Радева, снимка: ЦНСТД  

За да бъдат блестящи в абитуриентската си нощ на Александра, Галин и Деяна помагат много доброволци. Част от балните им тоалети и задължителната празнична визия са от дарители, а кампания за това е организирана още през януари т.г. през платформата TimeHeroes, която свързва хората, които искат да помагат, с каузите, които имат нужда от подкрепа. 

Към платформата за помощ се обръща Светослава Радева и само за едно денонощие заваляват толкова много предложения в помощ на Деяна, Галин и Александра. Към Севлиево валят снимки на бални рокли и костюми и "само за ден от "нямаме костюми за бала", младежите са изправени пред богат избор", написаха само ден след апела за помощ от TimeHeroes. Заедно с ръководството на Центъра координират всички предложения, за да няма пратка без нужда. 

По данни на TimeHeroes за прическите на момичетата се е погрижила Искра Георгиева. Теодора Димитрова и магазин "Двете кукли" са поели корекциите по тоалетите. "Център за самочувствие" и още една добра Искра е гримирала Деяна и Александра. Името на маникюристката, направила безплатен маникюр на момичетата не се споменава, но и това е дарение. А Цветелина Стоилова - Григорова е координирала всичко по приготовлението и визията на тримата, използвайки личните си контакти и познанства в Севлиево. 

Кулминацията е 27 май, когато в Центъра изпращат своите първи абитуриенти. Това трудно може да се преразкаже. От всичко чуто за изпращането, остава усещането за празник. Оценките варират от "вълнуващо", през "топло,мило", до "малко си поплакахме". Защото изпращането на Александра, Галин и Деяна означава много повече от отиване на бал за много хора. Това всъщност е история с красив край, в която съпричастността, обичта и отдадеността към нуждите на другия играят основна роля. 

Останалото е бъдещето, което тримата млади сами ще трябва да съградят. И дано вятърът, който ще срещат по пътя си, ги отведе на правилното място, да срещнат правилните хора, да вземат правилните решения, а когато бъркат, да имат мъдростта да учат от грешките. Защото животът всъщност е най-добрия учител, а техният не е бил лесен.   

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!