Търсене

Тунелът под Шипка се отлага с 6 месеца заради грешки на АПИ, срокът за завършването му е 2027 г.

Севлиево онлайн
Тунелът под Шипка се отлага с 6 месеца заради грешки на АПИ, срокът за завършването му е 2027 г.

Πpoeĸтът e чacт oт тpaнceвpoпeйcĸия тpaнcпopтeн ĸopидop IX Бyĸypeщ - Pyce - Димитpoвгpaд - Aлeĸcaндpyпoлиc и e възлoвa тoчĸa пpи движeниeтo в пocoĸa Ceвep – Юг , карта: АПИ

Срокът за завършване на тунела под Шипка се удължава с още шест месеца, информира "Капитал". Причината са грешки в Подробния устройствен план и Парцеларния план, допускани в периода 2014 - 2016 г. Така обектът има нова прогнозна дата - 2027 г.

Изпълнителят е консорциум ПСВТ, в който влизат "Ходрострой" на Велико Желев, "Пътни строежи - Велико Търново", където той е акционер, и "Пътинженерингстрой-Т". Същото обединение изгражда и обхода на Габрово, чието изпълнение се забави, заради което държавата започна пазарлък с Европейската комисия, за неналагане на финансови санкции. 

Обходът на Габрово трябваше да е завършен през септември 2015 г. Общата стойност на проекта  беше 132,5 млн. лв., от които 108,8 млн. лв. безвъзмездната финансова помощ. От тях 87 млн. лв. от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Бенефициент по проекта бе Агенция „Пътна инфраструктура”. Част от европейското финансиране обаче бе загубена през 2015 г. заради изоставане в сроковете и приключване на предишния програмен период. Причината тогава бяха отчуждителни процедури и обжалвания, свързани с тях. След това проектът се финансира изцяло от държавата.

Причината за отлагането на тунела под Шипка сега е, че АПИ е предоставила на фирмите Подробен устройствен план - Парцеларен план с грешки, пише "Капитал". Това е документът, който показва откъде минават различните имоти и реално дава насока как да се стори обектът. Самият ПУП - ПП е одобрен от министъра на регионалното развитие през октомври 2014 г., т.е. по времето на управлението на служебния кабинет на Георги Близнашки. Тогава този ресор е под ръководството на Екатерина Захариева (ГЕРБ). Отчуждаването е приключило през май 2016 г., по време на втория кабинет на ГЕРБ, но грешки не са отчетени и тогава.

През юни 2022 г. председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев подписа три договора, с които реално се пристъпи към изграждане на тунела под връх Шипка – за проектиране, за строителство и за строителен надзор.

Договорът за проектиране и строителство е с ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“, в което участват: „Пътни строежи – Велико Търново“, „Хидрострой“ и „Пътинжеренигстрой-Т“. Стойността му е 358 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 240 дни (8 месеца) за проектиране и 1280 дни (3,5 години) за строителство. Проектът е включен в проекта на Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Трансконсулт – Свеко“ с участници: „Трансконсулт – БГ“ и „Свеко Енергопроект“, договорът е за 6.5 млн. лв.

Обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10,5 км, от които 8 км са ново строителство, а 2,59 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък. 

Всъщност тунелът под Шипка е малко над 3 км, но проектът предвижда изграждането на общо пет тунела. Останалите четири са с обща дължина 4 км - най-дългият е 290 м, следват тунели с дължина 171 м, 240 м и 90 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12  армирани насипа, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Срокът всичко това да бъде изпълнено вече е 2027 г. 

Тунелът под вр. Шипка ще е на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната му част ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Съоръжението ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.