Търсене

Тунелът под Шипка в момента е две папки идеен проект, но ще го има

Тунелът под Шипка в момента е две папки идеен проект, но ще го има

Архив: Министър Гроздан Караджов в Габрово, снимка: Габровонюз

от Емилия Димитрова

В момента тунелът под Шипка представлява две папки идеен проект, без проектна готовност за започване на строителство. Това заяви в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, който пристигна в града за участие в дискусия за бъдещето на тунела, но и за да разсее съмненията, които сам посади, че „няма такъв проект“. 

Посещението е по покана на председателя на Общинския съвет Климент Кунев (ГЕРБ) и кмета на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) и е провокирано от противоречивата информация която в последните дни министър Караджов дава около изграждането на тунела под Шипка, обяви в началто на дискусията Климент Кунев.

"Няма такъв проект"

каза по-рано този месец министър Караджов в ефира на една от националните телевизии, след като обяви, че „думи като проектът за тунел под Шипка са изпразнени от съдържание". Преди това министърът направи поредица от изказвания, които също хвърлиха смут и неяснота относно бъдещето на съоръжението, сочено като приоритетен обект за пътната инфраструктура изобщо на страната. 

Всичко зпочна на 6 януари т.г., когато в в сайта на министерството се появи информация, че сред основните приоритети, по които ще работи новото ръководство на МРРБ, са три тунела под Стара планина, един от които е тунел под Шипка. Още на следващия ден в ефира на обществената телевизия министър Гроздан Караджов заяви, че смята да канселира проекта и да възложи ново проектиране с двулентов път. Два дни по-късно в друг ефир обяви, че „думи като проектът за тунел под Шипка са изпразнени от съдържание, няма такъв проект“, а малко по-късно в друго изявление каза, че работата по тунела не е спряла и проектът е в готовност за започване на дейност.

В Габрово министърът се извини

и обясни, че първоначалното му запознаване с проекта го е изненадало неприятно. „Това е тунелът, който ще свърже Северна с Южна България. Нормално е да бъда изненадан, когато видях проекта и установих, че става въпрос за път с две ленти. Говоря за идеен проект, който е от две папки, които можех да сложа под мишница и да ви го донеса“, каза Караджов в Габрово. С двете папки Караджов обясни и изказването си, че няма такъв проект. „Това не е проект, защото няма проектна готовност за започване на строителство. Но има готовност да се започне с договор за инженерингова услуга за проектиране, така че никой никога не е спирал проекта“.

„Станалото недоразумение е моя грешка, за която се извинявам, ако сте се почувствали засегнати. Дано да имате тази широта на погледа и да не затъваме в политикански разговори, а да говорим прагматично и по същество за тунела и другите проекти“, каза Караджов. 

В крайна сметка

Проектът няма начин да не бъде довършен, а трасето от две ленти винаги може да бъде разширено.

Според регионалния министър е добре продължението на магистралата Русе - Велико Търново да бъде със същия габарит от 27 м на юг, да минава през планината с този габарит и дори вмъкна, че би могло да има и добавка за ж.п. линия.

Освен това трябва да се мисли за още едно трасе, тъй като трафикът от тирове след Велико Търново от Русе ще се насочи към Дряново и тогава "тежко им на дряновци". Това извиква необходимостта от обходен път на Дряново, за която намекна и бившият вицепремиер Томислав Дончев, който също пристигна в Габрово за участие в дискусията. „Но това е проектирано, гледам напред и искам да имаме трасе, което да свърже Северна с Южна България с максималната ширина 27 м“, отсече Гроздан Караджов.

Има готовност да се започне изпълнението на договор за инженеринг - техническо проектиране и строителство, тъй като има избран изпълнител, но договор не е сключен по две причини. Първо, класираният на второ място участник в тръжната процедура обжалва класирането, и второ - няма осигурено финасиране. Процедура по изработка на техническия проект ще отнеме близо 9 месеца, самото строителство – около четири години.

Към днешна дата избраният изпълнител е потвърдил офертата, а утре, 28 януари 2022 г. е крайният срок това да бъде удостоверено писмено. Тогава може да се говори за готовност за стартиране на проектирането.

С габровци шега не бива

Напълно сериозна беше кметът на Габрово Таня Христова, когато каза на регионалния министър, че "с габровци шега не бива". Тя подчерта, че това в още по-голяма сила важи „когато става въпрос за нещо толкова болезнено като развитието на региона“, който освен всичко останало е с една от най-силните икономики в страната, а в тунела под Шипка е вложена енергията на поколения габровци, подчертаха и други от изказалите се.

Христова не опита да скрие мнителността си спрямо действията на Гроздан Караджов и в прав текст поиска „да ми простите съмнението, което нося в себе си, защото много пъти в последните години е имало препятствия пред този обект“. „Има нещо, което се нарича фокус и приоритетност и се надявам, че тунелът под Шипка няма да бъде оставен на второ място в основния списък на Оперативна програма „Транспортна свързаност“, каза още Христова.

Тунелът под вр. Шипка, който е част от обхода на Габрово, ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 1 280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Проектът ще бъде предложен за финансиране от новата оперативна програма програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Дискусията в Габрово бе предавана в реално време чрез формата за онлайн излъчване на заседанията на Общинския съвет в града. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.