Търсене

Училище "Стефан Пешев" и гимназия "Ген. Иван Бъчваров" се удостояват с почетния знак "Севлиево"

Емилия Димитрова
Училище

Основно училище "Стефан Пешев" и Професионалната гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" се удостояват с почетния знак "Севлиево" за заслуги в областта на образованието, реши в края на миналия месец Общинският съвет в града. Отличията ще бъдат връчени на тържествено заседание на Общинския съвет на 14 октомври, в Деня на Севлиево. 

Повод за признанието към двете училища е юбилейната за тях 2022 г., през която навършват 60 години от своето основаване.

От 1962 г. досега през училище "Стефан Пешев", което много от бившите му възпитаници и днес наричат просто "Второ основно", са преминали близо 6 хиляди деца. Цели севлиевски фамилии са били ученици на училището, което на всеки 15 септември се пълни с изпаднали в умиление родители, баби и дядовци, дошли да изпратят потомците си в дома на знанието. 

През 1962 г. в Севлиево отваря врати и Професионално техническо училище по електротехника и металообработване, което по-късно става Средно училище, след това техникум и от 2003 г. е професионална гимназия. Близо 7 хиляди са учениците, получили дипломи за средно образование в днешната гимназия "Ген. Иван Бъчваров", а успехите им не са само в професионалните области, в които се обучават. Сградата на гимназията без никакви условности може да се приеме като най-модерната учебна в региона, а проектите, по които работят учители и ученици показват непрекъснат стремеж към усъвършенстване и предизвикване. 

На 14 октомври почетен знак "Севлиево" ще бъде връчен и на Петко Хинов, който през септември щеше да навърши 50 г., но не ги доживя. Отличието му се връчва посмъртно за особените му заслуги в областта на превода, литературата и обществена ангажираност към родния край.  

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!