В 19 паралелки ще приемат тази година средните училища

Прием в деветнайсет паралелки обявяват средните училища на територията на община Севлиево за следващата учебна година. В 13 паралелки ще се приемат ученици след завършен 7-ми клас и в 6 паралеки ще се приемат завършилите 8-ми клас. Новото тази година е, че и децата след 7-ми клас ще излязат със завършено основно образование, в резултат на влезлия в сила миналата година нов Закон за народната просвета.  

Очаква се тази година седми клас да завършат 278 ученици от общината. Тези от тях, които ще изберат да останат тук, ще могат да избират между следните професии и специалности:

В Средно училище "Васил Левски" ще имат прием в четири паралелки. Те са с профил "математика", "природни науки", "предприемачество" и "физическо възпитание и спорт".

В професионалната гимназия по транспорт и машиностроене в село Градница ще приемат в две паралелки, като едната е с две специалности. В паралелката с две специалности ще се обучават ученици по "Технология на машиностроенето" и "Машини и системи за заваряване", а в другата - "Техник на подемно-транспортна техника".  

Четири паралелки ще имат за завършилите 7-ми клас и в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", като едната е дуално обучение, т.е. обучение чрез работа. Обучението и в четирите паралелки е по професия "Машинен техник", а специалностите са "Машини и системи с ЦПУ" - две паралелки, едната от които в дуално обучение, "Електрообзавеждане на производството" и "Компютърна техника и технологии".

В гимназия "Марин Попов" са обявили прием в три паралелки, едната е с две специалности: "Малък и среден бизнес" и "Декорация на силикатното производство". Другите две паралелки ще предлагата обучение по професиите "Производство на мебели" и "Механизация на селското стопанство".

127 деца в община Севлиево ще завършат през месец юни 8-ми клас. Техният избор, ако останат в общината, ще бъде между шест паралелки: една непрофилирана в СУ "Васил Левски" /б.ред. за посредна година може да се предлага непрофилирана паралелка, съгласо Закона за народната просвета/, една паралелка с две специалности в ПГТМ в с. Градница: "Машини и системи за заваряване" и "Технология на машиностроенето" и втора паралелка със специалност "Автотранспортна техника", "Компютърна техника и технологии" в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" и една за дуално обучение в същото училище със специалност "Електрообзавеждане на промишлени предприятия" и още две паралелки в гимназия "Марин Попов", от които една в задочна форма на обучение със специалност "Керамично производство" и една в дневна форма по специалността "Механизация на селското стопанство".

Паралелките с прием след 7-ми клас са с петгодишен срок на обучение, а тези след 8-ми клас - с четиригодишен. 

 

написано от Емилия Димитрова

 

 

 

В девет гимназии на областта има свободни места след второ класиране
Образование
СУ "Отец Паисий" обябява прием за учебната 2021/2022 г.
Образование
Електротехниците на ПГМЕТ - сред най-добрите у нас
Образование
Ученици от ПГ "Марин Попов" ще практикуват в автосервизи на „Опел“ в Испания
Образование
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват паралелки
Образование
Математика с английски и немски език са най-желаните паралелки в областта
Образование
Реализирана мобилност на ПГМЕТ по проект „21 век активно гражданство“
Образование
СУ "Васил Левски" ще бъде домакин на фестивала "Наука на сцената"
Образование
Отлично представяне на ПГМЕТ в състезанието IT Знайко
Образование
Одобрени са още над 2,5 млн. лв. за безплатна почивка на ученици
Образование
Излезе първото класиране за гимназиите
Образование
Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици
Образование
Премиерът Стефан Янев се срещна с ученици от Габрово
Образование
СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт
Образование
Ученици от шест училища в областта ще почиват на разноски на държавата
Образование
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания
Образование