В "Идеал Стандарт-Видима" изпратиха стажантите от 2017-та

Днес ръководителите на отдели и дирекции в "Идеал Стандарт-Видима" АД се събраха, за да изпратят стажантите на компанията за 2017 година. Церемонията по закриването на тазгодишната стажантска програма традиционно премина емоционално, но и твърде полезно. В открит разговор с ръководството на компанията самите стажанти споделиха впечатленията си от организацията на работата на различни позиции в заводите на компанията, задаваха въпроси и отговаряха на такива. 

Оказа се, че ръководителите също има какво да научат от лятното попълнение в "Идеал Стандарт-Видима". Какво ви хареса, какво бихте променили, кое ви провокира, от какво сте най-доволни, бихте ли се върнали в нашите заводи са само част от въпросите, които задаваха на стажантите. Някои от младите хора вече имат опит в стажантската програма на дружеството и бяха по-смели в преценките си, други, начинаещите, бяха по-плахи. Но над всички витаеше атмосфера на приятелство и оптимизъм, от което бе ясно, че и двете страни са удовлетворени от програмата.

Двайсет стажанти работиха през летните месеци в заводите на "Идеал Стандарт-Видима". Те бяха разпределени в отделите "Финансово обслужване", "Техническо развитие", "Eлектротехника", "Информационни технологии", "Организиране и планиране на производството", "Управление на материалите", "Логистика", в IT-сектора. Всички стажанти са студенти в български и чуждестранни университети, а за да бъдат наети те трябваше да имат много добър успех за последните два семестъра и да владеят английски език.

Днес стажантите бяха поздравени от Ярослав Дончев - председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ АД и Милена Богданова - директор "Човешки ресурси" за Източна Европа. "Благодарим, че бяхте част от нашия екип. Тази програма ми е скъпа, защото самият аз съм бил стажант в компанията", сподели г-н Дончев, когото стажантите помолиха да отвори шампанско по случай закриването на програмата. "Не знаех, че ще започнем с шампанско", пошегува се Милена Богданова, чиято е отговорността за подбора на кадрите в компанията и която винаги е споделял позитивното си отношение към стажантската програма, чрез която в компанията са започнали и продължават да работят немалко специалисти.

Стажантската програма на "Идеал Стандарт-Видима" в този си формат съществува от 2006 година. Началото обаче е от по-рано, когато стаж в заводите на фирмата са преминавали предимно студенти - деца на работещи в заводите. Днес стажантите на "Идеал Стандарт-Видима" са един от източниците на квалифицирани кадри за компанията, тъй като немалка част от тях след дипломирането си започват работа в трите й завода, в които работят 3200 души, което прави компанията най-големия работодател в региона. 

написано от Емилия Димитрова

Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес
Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес