Търсене

В МРРБ са подписани 723 споразумения със 191 общини за финансиране на общински проекти, четири от тях са за Севлиево

Емилия Димитрова
Севлиево окончателно изгуби 4 млн. евро за развитие на селските

Снимка: Минчо Тодоров

От 13 февруари до смяната на властта в Министерството на регионалното развитие и благоустройството са подписани 723 споразумения със 191 общини за 1 942 млрд. лв. Това обяви бившият вече министър Андрей Цеков при сдаването на поста.

Проектите са за финансиране на определени като приоритетни обекти в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. (пълен списък с всички проекти е достъпен тук). Четири от проектите са включени в инвестиционната програма на Севлиево за тази година. 

Държавата ще финансира малко над километър от реконструкцията на довеждащия водопровод до Пречиствателната станция за питейно водоснабдяване в Стоките и източен водопроводен клон. Стойността на този проект е 1.6 млн. лв. Почти толкова е стойността и на друг одобрен за финансиране проект - Реконструкция на уличните водопроводи в централната градска част на Севлиево с обща дължина 2.8 км.

Останалите два одобрени за финансиране проекта на Севлиево са Изграждане на футболно игрище с изкуствена трева на стойност 2 млн. лв. и Изграждане на мултифункзионална тренировъчна спортна зала в парк "Казармите" на стойност 2.9 млн. лв.

На срещите си с кметовете на общини екс министър Цеков е изразил притеснение, че може да се окаже, че няма достатъчно строителни фирми, които да изпълнят всички национални и общински обекти, които предстои да стартират в страната. От своя страна кметове са потвърдили този риск и са отбелязали, че освен глад за строители се очертава и недостиг на проектанти, които също са малко на брой у нас, информират от регионалното министерство. 

В тази връзка през март Община Севлиево обяви обществена поръчка за сключване на рамково споразумение¹ с потенциални изпълнители за извършването на проектантски услуги по инвестиционни проекти във фаза „технически проект“ за различни строежи в общината, без значение от вида на тяхното финансиране. Поръчката е съчетана и с избор на авторски надзор по време на изпълнение на строителството, възлагани с конкретните договори. Поръчката е с прогнозна стойност 825 хил. лв. и е за срок от пет години. 

Преди броени дни Общината обяви още една обществена поръчка за рамково споразумение - за консултантски услуги за оценка на съответствието на инвестиционните проекти, възлагани от община Севлиево и за строителен надзор. Стойността на това рамково споразумение е 800 хил. лв. 

 

¹ Рамковите споразумения са вид договор, при който възложителят избира 3, 5, 10 икономически оператори, с които да работи за париод от пет години напред. В обществената поръчка той описва обема от дейности и иска единични цени, които залягат в договора, който се подписва между страните. Тези цени са отправна точка за ценообразуване при всяко следващо отправено запитване. Според специалисти рамковите споразумения от една страна са добра застраховка за възложителя с оглед на това ,че определени дейности са обезщетени с изпълнител за години напред, но от друга страна се смята, че със сключване на рамково споразумение се ощетява конкуренцията и с години напред нови фирми не могат да стигнат до публични средства. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.