Търсене

В община Севлиево право да гласуват днес имат 31 023 граждани, 103 146 са в областта

Емилия Димитрова
В община Севлиево право да гласуват днес имат 31 023 граждани, 103 146 са в областта

Днес се провеждат избори за 48 Народно събрание. Право да грасуват в община Севлиево имат 31 023 граждани. Това е с 292 гласоподавателите са по-малко по списък спрямо вота на 14 ноември м.г. и с 437 по-малко спрямо вота през юли м.г. 

В област Габрово, която формира габровски избирателен район право на глас днес имат 103 146 избиратели. Най-много са в Габрово - 54 805. В община Трявна избирателите по списък са 9754, в Дряново - 7564. 

Избирателите със здравословни проблеми, които не могат да отидат до секциите и са подали заявление за гласуване с подвижна избирателна секция, могат да упражнят вота си от дома. За община Севлиево са образувани две подвижни секции. 

Образувани са и две секции в лечебни заведения - по една в двете болници в града - МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" и Държавната психиатрична болница. 

Гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или зелен паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, могат да гласуват днес с удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност. Удостоверението се издава от паспортна служба в Районното управление на Севлиево от 8.30 ч. днес до 19.00 ч. Документът не дава никакви права на притежателя си освен да гласува и важи само за днешния изборен ден. 

Гражданите, станали свидетели на нарушения на изборните им права или други нередности, свръзани с неспазване на изборното законодателство, могат да подадат сигнал и лично на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Преди дни от МВР разпространиха информация, че министърът ще разполага със специален e-mail адрес за подаване на сигнали, който ще бъде достъпен само за него и сигналите ще бъдат получавани лично от него. Повече за това - тук. 

Днес и утре до 10.00 часа в Министерството на вътрешните работи функционира денонощно открита линия - телефон 02/9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!