Търсене

В Трявна започнаха Дни на дърворезбата, представят се училищата по изкуствата

В Трявна започнаха Дни на дърворезбата, представят се училищата по изкуствата

За поредна година възрожденска Трявна е домакин на превърналите се в традиция Дни на дърворезбата, в които участват специализираните училища по изкуства в България.

Старинният площад „Капитан дядо Никола“ от днес до 7 май е място за срещи и изяви на млади майстори дърворезбари, иконописци, каменоделци, занаятчии, избрали да вървят по стъпките на своите предшественици. Градът е мястото, където е основана първата художествена школа у нас – Тревненската, затова Трявна е домакин на Дните на дърворезбата. 

На тревненския площад съвременните последователи на занаятчиите ще представят своите умения. Творците са възпитаници на пет специализирани училища по приложни изкуства – Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ ще се представи с демонстрации на интериорен дизайн, иконопис и дърворезба; Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ – София и Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен с демонстрации на художествена тъкан; Средното художествено училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян с прочутата художествена керамика и Професионалната гимназия по каменообработване – с. Кунино с демонстрации на каменоделие.

Изображение - 12118Ученици от пет училища по приложни изкуства ще покажат уменията си на тревненския площад, снимка: Областна администрация Габрово  

Събитието бе официално открито днес, 5 май 2023 год., от основните организатори в лицето на директора на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и кмета на Община Трявна.

На Гергьовден е кулминацията в Дните на дърворезбата. Тогава е шествието на майсторите дърворезбари с иконата на „Св. Георги“. Шествието преминава от сградата на училище „Тревненска школа“ до Даскаловата къща, където по традиция ще бъдат поднесени венци в знак на преклонение и благодарност.

Не е случайно, че шествието завършва в Даскалова къща, тъй като тя е сред основните места, свързани с художествения занаят дърворезба. Тук през 1808 год. се осъществява прочутият облог между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, в резултат на който таваните на къщата грейват с красивите резбовани слънца, запазени и до днес.

Паралелно с демонстрациите и предстоящото шествие продължава и работата на петимата майстори дърворезбари на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното народно читалище в града. Четиримата българи и гост дърворезбаря от побратимения на Община Трявна град Бриенц, Швейцария, са част от симпозиум „Облог в Трявна“, който пресъздава някогашния такъв между стария тревненски майстор и неговия калфа.

Изображение - 12119Областният управител на Габрово Кристина Сидорова приветства участниците в Дните на дърворезбата, снимка: Областна администрация Габрово  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!