Валентин Русинов и „ТЯ” в галерия „Видима” на 25 юни 2019 г.
Валентин Русинов със съпругата си Людмила в Одеса, снимка: личен архив

В експозицията, която представя Валентин Русинов в Севлиево ценителите на изкуството ще усетят художествените търсения на автора в областта на живописта и скулптурата.

Валентин Русинов е роден в Габрово. Възпитан и отрасъл в семейството на художниците Румяна и Борислав Русинови. 

През 1994 г. завършва Нов български университет, живее и работи в София. От 2000-та година активно се занимава с изкуство в областта на малките пластични форми. Вълнуват го рисунка с гваш, скулптура в бронз, хартия и фигурална керамика. Излага скулптурите си в част от столичните галерии, но негови творби се появяват в галерии в Остенде, Белгия, Париж , Улм - Германия, Барселона. 

Член е на Асоциацията на художниците в Западна Фландрия и на Асоциацията на Аловаро Азаин в Аржентина. Частни колекционери от САЩ, Белгия, Германия, Тайланд, Япония и Аржентина притежават негови творби. През 2011 г. в Остенде, Белгия, печели Награда за скулптура от хартия. Точно скултурата от хартия е акцент в изложбата в Севлиево. 

Валентин Русинов изгражда своята концепция на основата на огромното количество рекламни материали, които запълват пощенските кутии. Материалите обикновено се изхвърлят, но за твореца няма излишен материал. Успешно представя изложби с рециклирани материали в Белгия и Холандия. Едно направление, което е придобило уважението на критиците на запада и се развива и обогатява във всевъзможни и най-причудливи форми. Докато  този вид изкуство, все още не се наложил трайно у нас, Валентин Русинов, вече е получил признание, не само в западна Европа, но и сред руско-езичните си колеги след  успешно представяне в Одеса миналата година.

Според автора, не винаги комерсиалното е най-важно. Посланията в творчеството му са няколко – преплитане на традициите с модерното, екологията, като начин на мислене и начин на живот и разбира се женската красота, неизчерпаем извор на вдъхновение.

Изложбата, която ще бъде открита в севлиево е наречена „ТЯ”. Жената е тема, в която Валентин Русинов работи от много години. Има награда от музея за еротично изкуство в САЩ. Но ТЯ не е само жена. ТЯ е природата, красотата, скулптурата, работата, любовта. ТЯ е навсякъде около нас и дори част от самите нас.

Въпреки, че живее и твори основно в София, Валентин Русинов е привързан към нашия край и често намира повод да се завърне по родните места.  

Изложбата му в севлиевската галерия "Видима" ще бъде открита на 25 юни 2019 г. от 17:30 ч.

„Децата на Севлиево“ - чисти гласове и великолепна хармония
Култура
Редки книги от личната библиотека на Васил Априлов представят в Габрово
Култура
Трио "Звън" - любими изпълнители на публиката в Пазарджик
Култура
Четири вечери кино под открито небе в Севлиево
Култура
85 художници създават заедно за 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"
Култура
Светлописците на Шумен края на ХІХ - средата на ХХ век - в Габрово
Култура
Валентин Русинов и „ТЯ” в галерия „Видима” на 25 юни 2019 г.
Култура
ХГ „Асен и Илия Пейкови“ представя Красимира Кирилова
Култура
НЧ “Развитие 1870” се представи в Панорама на детското творчество
Култура
Ансамбъл "Мирас" от Башкирия идва за концерт в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" и Библиотеката представят Ивайло Диманов
Култура
"Символи на българската идентичност" гостуват в Подгорица
Култура
Певиците на „Upstream Voices“ пак са победители, сега в "Нека да е лято"
Култура
Соня Цонева е с награда за женска роля в пиеса на Стефан Цанев
Култура
Ива Русинова получи диплом за преподавателска работа
Култура
Вечер на Димитър Димов организира Библиотеката на 25 юни т.г.
Култура