Валентин Русинов и „ТЯ” в галерия „Видима” на 25 юни 2019 г.
Валентин Русинов със съпругата си Людмила в Одеса, снимка: личен архив

В експозицията, която представя Валентин Русинов в Севлиево ценителите на изкуството ще усетят художествените търсения на автора в областта на живописта и скулптурата.

Валентин Русинов е роден в Габрово. Възпитан и отрасъл в семейството на художниците Румяна и Борислав Русинови. 

През 1994 г. завършва Нов български университет, живее и работи в София. От 2000-та година активно се занимава с изкуство в областта на малките пластични форми. Вълнуват го рисунка с гваш, скулптура в бронз, хартия и фигурална керамика. Излага скулптурите си в част от столичните галерии, но негови творби се появяват в галерии в Остенде, Белгия, Париж , Улм - Германия, Барселона. 

Член е на Асоциацията на художниците в Западна Фландрия и на Асоциацията на Аловаро Азаин в Аржентина. Частни колекционери от САЩ, Белгия, Германия, Тайланд, Япония и Аржентина притежават негови творби. През 2011 г. в Остенде, Белгия, печели Награда за скулптура от хартия. Точно скултурата от хартия е акцент в изложбата в Севлиево. 

Валентин Русинов изгражда своята концепция на основата на огромното количество рекламни материали, които запълват пощенските кутии. Материалите обикновено се изхвърлят, но за твореца няма излишен материал. Успешно представя изложби с рециклирани материали в Белгия и Холандия. Едно направление, което е придобило уважението на критиците на запада и се развива и обогатява във всевъзможни и най-причудливи форми. Докато  този вид изкуство, все още не се наложил трайно у нас, Валентин Русинов, вече е получил признание, не само в западна Европа, но и сред руско-езичните си колеги след  успешно представяне в Одеса миналата година.

Според автора, не винаги комерсиалното е най-важно. Посланията в творчеството му са няколко – преплитане на традициите с модерното, екологията, като начин на мислене и начин на живот и разбира се женската красота, неизчерпаем извор на вдъхновение.

Изложбата, която ще бъде открита в севлиево е наречена „ТЯ”. Жената е тема, в която Валентин Русинов работи от много години. Има награда от музея за еротично изкуство в САЩ. Но ТЯ не е само жена. ТЯ е природата, красотата, скулптурата, работата, любовта. ТЯ е навсякъде около нас и дори част от самите нас.

Въпреки, че живее и твори основно в София, Валентин Русинов е привързан към нашия край и често намира повод да се завърне по родните места.  

Изложбата му в севлиевската галерия "Видима" ще бъде открита на 25 юни 2019 г. от 17:30 ч.

Злато за България от „Малък Зограф“ дойде в Севлиево
Култура
Фотоклуб "Севлиево" става на 10 г., отбелязва ги с изложба
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от Поп-рок-фест в Несебър
Култура
"Етъра" се преобразува в регионален музей, реши правителството
Култура
Библиотеката представя Марин Маринов
Култура
Сезонът в галерия "Видима" започна с изложба на Николай Тодоров
Култура
Галя Христова получи най-високото отличие на Съюза на читалищата
Култура
Галерия „Видима” посреща един от любимите художници на севлиевци
Култура
Васко Василев открива самостоятелна изложба
Култура
Николина Чакърдъкова представя спектакъла "Балканската музика"
Култура
Девина Дянкова и Гергана Колева твориха на детската Аполония
Култура
Картини на Захари Иванов дари на Градската галерия дъщеря му
Култура
Музеят на хумора и сатирата представя изложба на Николай Панайотов
Култура
„Вълшебникът театър” - вълшебство и прецизност и тази година
Култура
Симеон Спиридонов е предложен за орден „Св. св. Кирил и Методий”
Култура
Държавата ли е виновна, или хората за кочината, в която живеем?
Култура