Търсене

Вълна от съпричастност и добро, хиляди българи се организират за помощ на бежанци от Украйна (допълнена)

Емилия Димитрова
Вълна от съпричастност и добро, хиляди българи се организират за помощ на бежанци от Украйна (допълнена)

Момичета са намерили подслон в метрото, снимка: фейсбук

Силна вълна от съпричасност заля фейсбук през последните дни. Стотици български граждани предлагат подслон и подкрепа на бягащите от войната в Украйна. Организират се за автобуси и коли, които извозват бежанци от границата с Българиа до различни български градове, до бебешка храна, която да се доставя на адрес и гледане на домашни любимци, докато украинските граждани търсят квартира или работа. 

В публичната група Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци вече има близо 35 хил. членове, а "разговорите" са в състояние да умилят и просълзят дори човек, който смята, че е с кораво сърце. Буквално за часове там хора се организират и предоставят транспорт, подслон, храна, правна помощ или съдействие за превод от руски, та дори ветеринарни грижи за домашен любимец, оказал се и той бежанец, редом със стопаните си.

Буквално на часове е сайтът Помощ за бежанците от Украйна. Разработен е много набързо, споделят създателите му, той не залага на дизайна, а на помощта, която трябва да окаже. Целта е да свърже украинските граждани с потенциални собственици на жилища, готови да ги отдадат, работодатели или хора, готови да помогнат с транспорт. 

В bg4ua.com е платформа, зад която стоят над 200 доброволци, всички служители на български ИТ бизнес. Обединява ги желанието да помогнат за евакуация, преместване, настаняване или оставане на украинци в България. С изключително опростено меню потребителите на сайта могат да заявят от какво точно имат нужда. 

На всеки един от тези сайтове гражданите на община Севлиево или област Габрово, които биха желали да помогнат на бягащи от Украйна, могат да заявят вида помощ и се свържат по-лесно с онези, които се нуждаят от помощта. В Габрово вече създадоха имейл, на който подобна информлация би могла да се изпраща и обобщава в местната администрация, но в останалите общини подобно нещо липсва и на практика хората, които искат да помогнат, трябва да потърсят сами начин как да го направят. 

От вчера българското правителство разработи Единен информационен портал с новини и възможности за контакти на украински граждани, търсещи помощ в страната ни. Информацията в този портал е ценна най-вече с това, че се публикуват институционалните изисквания и условия за по-лесна и бърза адаптация и престой у нас. 

На фона на хилядите, които търсят помощ и контакти в интернет, областният управител на Габрово Ралица Манолова е заявила, че „ситуацията към момента е спокойна и това дава възможност да се организираме така, че максимално бързо да бъдем от полза на всеки, който има нужда от подкрепа или оказва такава.“ Думите й са част от прессъобщение разпратено до медиите от пресслужбата на областната администрация, повод за което е свикването от Манолова на Областния съвет по сигурност. На него са били поканени кметовете на общините от областта, началникът на Регионалното управление по образованието, и директорите на БЧИ и РЗИ. 

Целта на свикания съвет е била синхронизиране в работата на институциите, се казва в прессъобщението. Всъщност единствената институция, която до момента е реагирала на наплива на бягащи от войната украинци, е Община Габрово. В същото време областният управител е подчертала, че няма официална информация за пристигащи в региона на Габрово украинци, но е отметнала, че хората се организират в социалните мрежи. Всъщност не е изключено причината да го правят да е точно липсата на действия от институциите и в частност тези в област Габрово, откъдето едва днес следобед се появи информация, в която изобщо се споменава войната в Украйна.  

Днес от Министерството на труда и социалната политика обявиха, че гражданите на Украйна могат да получат достъп до българския пазар на труда по следните облекчени процедури.

Ако са с български произход, единственото ,което им е нужно да се регистрират в Агенцията по заетостта и да имат трудов договор с местен работодател поне за 6 месеца. 

Украинските граждани, които са подали молба за международна закрила и производството не е приключило до три месеца от подаването на молбата поради независещи от тях причини, имат право да работят в България без разрешение за работа до приключването на процедурата. Декларирането на заетостта на украинци, ползващи се с права по Закона за убежището и бежанците се извършва от местния работодател, който ги е наел с трудов договор. Тези, които вече имат право на убежище или са с предоставена международна закрила в България имат право да работят у нас без разрешение за достъп до пазара на труда. Лицата, които имат статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да се регистрират като търсещи работа лица в дирекция „Бюро по труда” по постоянен или настоящ адрес на пребиваване.

Текстът е допълнен в 17.50 ч. с информация от състояло се този следобед заседание на Областния съвет по сигурността.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.