Търсене

"Вълшебникът театър" - история за един театрален вирус

"Вълшебникът театър" - история за един театрален вирус

Детското жури на фестивала, снимка: НЧ "Развитие-1870"

от Никола Узунов - режисьор

Преди 10 години, когато тогавашното ръководство на Народно читалище „Развитие-1870” в лицето на г-н Данаил Лалев   и г-жа Галя Христова заложи авторитета си, за да осъществи една национална по обхват и художествено-творческа по съдържание идея в името на севлиевските деца, скептиците многократно надвишаваха броя на оптимистите. Не вярваха, че замисленият театрален фестивал ще просъществува през годините. Първият председател на журито – г-н Кръстьо Младенов – далновиден човек, драматург  с богата организационно-театрална практика, долови тенденцията и след закриването на Първия фестивал „Вълшебникът Театър” сподели с организаторите: „Ако вие успеете да реализирате три поредни издания на този оригинален фестивал, няма да усетите как той ще се утвърди във времето и ще стигнете и до негово юбилейно издание. Дано само общината и севлиевският бизнес ви помагат в начинанието. На добър час!

Тези думи бяха пророчески.

С какво нашият фестивал се оказа различен от останалите театрални форуми в България? Преди всичко той се отличаваше с това, че продукцията му се създаваше от деца и бе предназначена за деца. Формулата се оказа печеливша и не след дълго и други ентусиасти от страната  решиха да я копират. При нас, в Севлиево, голямата заслуга за появата и реализирането на идеята произтичаше от творческите резултати на една група много талантливи деца от детския театрален състав на читалището, които печелеха награда след награда от външни театрални празници и фестивали и разнасяха славата на Севлиево по цялата страна. Сега тези деца вече са пораснали и са напълно оформени малки артисти, чиито творчески умения съперничат на професионалните изпълнители. Някои от тях вече не са в Севлиево, но продължават да се интересуват от това сценично изкуство, защото театралната „зараза” не е временно явление. Тя е за цял живот.

От година на година „Вълшебникът Театър” набираше популярност

и уважение сред любителските театрални среди в цялата страна. За участие в него пристигаха заявки от Бургас, Варна, Поморие, Шумен, Русе, Велико Търново, Стара и Нова Загора, Казанлък, Ямбол, Свиленград, Първомай, София, Габрово, Цариброд и т.н. Така Севлиево се превърна в един от уважаваните центрове на детското театрално изкуство. Желанието за сценична изява на нашата фестивална сцена толкова се разгоря, че ръководствата на читалища, училища, младежки домове и други сдружения отправяха молби да приемем и съставите им с по-възрастни участници. И постепенно започнаха да елиминират детските си състави. По този начин обаче бе нарушен балансът в първоначалния замисъл на фестивала – да има равнопоставеност  на представленията за малки зрители и представления за младежка публика. Своевременно дисбалансът бе коригиран, защото една от най-важните цели на фестивалът беше и е образователното и естетическо ограмотяване на най-малките зрители в сферата на театралното изкуство.

Репертоарът беше и продължава да бъде изключително разнообразен.

Малките ни зрители се радваха на атрактивни постановки със сюжети от български и чуждестранни класически приказки, от специално написани сценарии, съобразени за крехката им възраст, с фантастични светове, герои и нравоучения.А на младежката публика бяха предложени заглавия от световни автори / Чехов, Достоевски, Юго и др./ и чудесни драматургични обработки от съкровищницата на българския фолклор, а така също и от съвременни български автори. Бихме пожелали на интелигентната севлиевска публика да се взира внимателно в програмата на вечерните фестивални спектакли, защото с увереност можем да гарантираме, че ще присъстват на много добри изпълнения и естетическите им претенции ще бъдат напълно удовлетворени. По всичко личи, че тази културна проява е здраво стъпила на нозе, намерила е благодатна почва в Севлиево и още – благородни помощници в лицето на общинското ръководство и севлиевския бизнес, без които читалищният фестивал би бил немислим. На всички тях поднасяме нашата най-искрена признателност.

За съжаление, както в почти всички сфери на живота ни днес, така и за Националния театрален фестивал „Вълшебникът Театър” настъпиха сериозни пречки за нормалното реализиране на неговото Десето юбилейно издание. Заявките за участие пристигнаха  отново от всички краища на България – 17 на брой. И въпреки огорчението, че бяхме възпрепятствани да отворим широко вратите на читалището за почитателите на театралното изкуство – фестивалът се състоя. Доверихме се на съвременните технологии ,променихме статута му и получихме спектаклите на електронен носител. През предстоящите месеци те ще могат да бъдат гледани на екран и по този начин ще ви направим съпричастни на творческите търсения и постижения на малките артисти, чийто театрален вирус, с който сцената ги е заразила, е по-силен от всеки друг.

Вярваме в бъдещето на нашия фестивал „Вълшебникът Театър” както вярваме в бъдещето на нашите деца!

 

Публикуваме пълния протокол от работата на журито: 

Журито на Десетия национален фестивал на любителските театри за деца „Вълшебникът Театър”, присъжда следните награди:

ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ

Награда за най-добра изпълнителка от І възрастова група получава Дарина Добрева, за ролята и на Пъструшка в спектакъла  на Детска театрална формация „Усмивка”– гр. Бургас.

Награда за най-добър изпълнител от І възрастова група получава Ейдриан Атанасов, за ролята му на Ян Бибиян в  спектакъла „Ян Бибиян” на  театрален състав „Самодейни таланти” – гр. Стара Загора.

Награда за най-добра изпълнителка от ІІ възрастова група получава Моника Стоянова, за ролята и на  Рада в спектакъла „Самодивска любов” на Арт център „Арлекин” – гр. Варна.

Награда за най-добър изпълнител от ІІ възрастова група получава Георги Луканов, за ролята му на Стоян в спектакъла „Самодивска любов” на Арт център Арлекин – гр. Варна.

КОЛЕКТИВНИ НАГРАДИ

Наградата за най-атрактивен спектакъл се присъжда на постановката „Доктор Охболи” на  Детски театър „Вълшебник” при Основно училище „Неофит Рилски” – гр. Габрово, режисьор Виктория Петрова.

Наградата за най-оригинален спектакъл се присъжда на постановката „Пук”  на Детска театрална школа „Пламъчета” при Народно читалище „Пламък-2016” – гр. Велико Търново, режисьор Мартина Атанасова.  

Наградата на детското жури за първа възрастова група се присъжда на постановката „Ян Бибиян” наТетрален състав „Самодейни таланти” при Народно читалище „Св.Климент Охридски - 1858” – гр. Стара Загора, режисьор Стефан Борисов.

Наградата на детското жури за втора възрастова група се присъжда на постановката „Самодивска любов”  на Арт център „Арлекин” – гр. Варна,  режисьор Стоянка Гунчева.

Специалната награда на Бизнес сдружение „Севлиево 21 век” се присъжда на постановката „Приказка за феи” на Младежки театър „Приятели” при Младежки дом – гр.Пазарджик, режисьор Александър Братоев.

Специалната награда на Община Севлиево се присъжда на постановката „Меко казано” на Детско театрално студио „Светулка” при Народно читалище „Светлина – 1939” – гр.Поморие, режисьор Румяна Кралева.

Наградата за най-добър спектакъл от І възрастова група се присъжда на постановката „Вълкът и седемте козлета” на Детска театрална формация „Усмивка”– гр. Бургас, режисьор Румяна Кралева.

Наградата за най-добър спектакъл от ІІ възрастова група се присъжда на постановката „Серенада” на  Младежки театър „Приятели” при Младежки дом – гр.Пазарджик, режисьор Александър Братоев.

Голямата награда на Десетия национален фестивал на любителските театри „Вълшебникът Театър” се присъжда на постановката „Кралят Елен” на Театрално студио „Смехурко” при Център за изкуства, култура и образование „София”– филиал Банкя, режисьор Цвете Лазарова.

1 ноември 2020 г., Севлиево                                           

Жури: председател: Никола Узунов, членове: Галя Христова, Нели Тотева-Георгиева

Членове на детското жури: Ксения Димитрова, Ния Златкова, Александър Янков, Георги Георгиев, Денислав Богданов

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!