Търсене

Вдигат заплатите в "Български пощи" на две стъпки, ваучерите за храна стават 100 лв.

Габрово е осма сред областите у нас по средна заплата

Снимка от Nattanan Kanchanaprat от Pixabay

Възнагражденията на всички работещи в „Български пощи“ ЕАД, без ръководните позиции, ще бъдат увеличени с общо 19% на две стъпки – със задна дата от 1 януари тази година и от 1 юни.

Това предвижда подписаното днес от председателите на синдикалните организации в дружеството Валентин Стоянов (СФС-КНСБ), Пламен Дончев (ФС „Подкрепа“) и изпълнителния му директор Филип Алексиев стачно споразумение. На сключването му присъстваха и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и министърът на транспорта Христо Алексиев.

В стачното споразумение са записани 11% ръст на заплатите от 1 януари 2023 г. и още 8 на сто от средата на годината, както и вдигане на ваучерите за храна от 60 на 100 лв. Общо за годината увеличението с допълнителните плащания ще е 247 лв., са пресметнали от КНСБ.

Без ваучерите за храна – 95 лева от тази сума ще е към всяка основна работна заплата от 1 януари за 8-часов работен ден (154 лв. с ваучерите) и 77 лева от 1 юни. За персонала, работещ на непълно работно време, увеличението е пропорционално на определеното работно време по основен трудов договор.

До подписването на стачното споразумение се стигна след поредица от преговори, инициирани от синдикалните организации заради ниските възнаграждения в дружеството. През декември започнаха символични протестни действия с носене на протестни ленти, а през януари стартира събиране на подписка сред работещите в „Български пощи“ – част от законовата процедура за обявяване на ефективна стачка. В подписката се включиха 6500 служители. Договореното в рамките на преговорния процес е съгласувано със синдикалните структури в цялата страна.

За въпросите, свързани с подобряване условия на труд в „Български пощи“, което бе едно от исканията на служителите, преговорите ще продължат след приемане на бизнес плана на дружеството за 2023 г., се казва още в съобщението на КНСБ. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!